DİKKAT! | " /> DİKKAT! | "/>

En Sıcak Konular

Bu ilaca DİKKAT!

14 Mart 2008 18:42 tsi
Bu ilaca DİKKAT!
Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü’nün dünyada geri çekme uyguladığı, özellikle gebeliklerde ve uzun süre yatan hastalarda uygulanan ve kanın pıhtılaşmasını engelleyen Heparine Sodium Panpharma adlı ilacı Sağlık Bakanlığı geri çekti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün geri çekme kararına Sağlık Bakanlığı da uydu

Gerekçe ise ilacın, ana maddesinin başka bir madde ile kontamine yani 'kirlenmiş, bulaşmış' olması.

Sağlık Bakanlığı’nın tüm eczane, ecza deposu ve hastanelere ilettiği yazıda şöyle denildi:

“Dünya Sağlık Örgütü tarafından heparin olmayan ancak heparine benzer bir madde ile üretilen intravenöz heparin preparatlarının tüm serilerine dünyada geri çekme uygulandığı bildirilmiştir. Kontamine etkin madde ile üretilen “Heparine Sodium Panpharma IV Enjeksiyonluk solisyon içeren Flakon” adlı preparatın 70056 (İ.T-S.K.T:05.2007/05.2010) seri numaralıları Vem İlaç San. Tic.Ltd.Şti. tarafından ülkemize ithal edilmiştir. Bu nedenle,“Heparine Sodium Panpharma IV Enjeksiyonluk solisyon içeren Flakon” adlı preparatın 70056 (İ.T-S.K.T:03.2007/03.2010), 70097(İ.T-S.K.T:04.2007/04.2010) ve 70067 (İ.T-S.K.T:05.2007/05.2010) seri numaralılarına 1 sınıf A seviyesinde (tüketici, eczane, ecza deposu, hastane, v.b) geri çekme işlemi uygulanmış ve gereğinin yapılması ilgili firmaya duyurulmuştur.”


ÖNEMLİ OLAN HANGİ MADDE İLE KARIŞTIĞI
Ana maddesinin Heparin olmayan ancak heparine benzer bir madde karışan ilacın bazı serilerinin geri çekilmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Eczacı Mustafa Bilgen “Önemli olan kontamine olduğu yani bulaştığı, karıştığı maddenin ne olduğu” dedi. Bilgen riskli bir durum olmadığını düşündüğünü söyleyerek “Eğer böyle bir durum söz konusu olsaydı uyarılar yapılırdı. Zaten çok kullanılan bir ilaç da değil” diye konuştu.

GEBELİKLERDE EMBOLİ RİSKİNE KARŞI KULLANILIYOR
Eczacı Mustafa Bilgen, geri çekilen ilacın özellikle emboli hastalığına karşı kullanıldığını belirterek “Gebeliklerde ve uzun süre yatarak tedavi gören hastalarda kanın pıhtılaşması riski meydana geliyor. Kanın pıhtılaşması ise emboliye neden oluyor. İşte bu ilaçta emboliyi engelliyor” dedi. Bilgen ayrıca önemli bir maddeyle karışmamış olduğu sürece herhangi bir tehlikeli yan etkisinin olmayacağını, sadece ilacın etkisinde artma ya da azalma görüleceğini de sözlerine ekledi.

 
vatan



Bu haber 259 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,785 µs