En Sıcak Konular

Kötü haber: Doğalgaza zam gelebilir

14 Mart 2008 17:23 tsi
Ruslar, Orta Asya ülkeleri ile anlaştı. Anlaşmanın iki olası sonucu var. Birincisi doğalgaz fiyatları artabilir, ikincisi NABUCCO projesi sıkıntıya girecek.

Rusya, uzun süredir uğraştığı "dünyanın doğalgaz tekeli" olma yolunda çok önemli bir adım attı. Rus gaz şirketi Gazprom, dünyanın en zengin doğalgaz kaynaklarına sahip Orta Asya ülkeleri ile anlaşma imzaladı. Anlaşma uyarınca, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın doğalgazının çok büyük bölümü, Rusya tarafından dünyaya pazarlanacak.

Gazprom'un, Kazmunaigaz (kazakistan gaz şirketi), Uzbekneftegaz (Özbekistan gaz ve petrol şirketi), Turmengaz (Türkmenistan'ın gaz şirketi) ile imzaladığı anlaşma, bu ülkelerin doğalgazlarının 2009 başından itibaren Rusya'ya "Avrupa fiyatları üzerinden verilmesini" öngörüyor.

Bunun anlamı şu;

Rus Gazprom şirketi bugüne kadar Orta Asya ülkelerinden doğalgazı ucuza alıyor, bunu Avrupa'ya kendi karını ve transit ücretini koyarak satıyordu. Rusya'nın karına ve transit ücretine rağmen Avrupa'ya ulaşan doğalgaz fiyatı bin metrekübe yaklaşık 330 Dolar oluyordu. Ancak, yeni anlaşma ile, Orta Asya ülkelerinin Rusya'ya sattıkları doğalgaz fiyatı arttığından, Avrupa'daki (ve tabii Türkiye'deki) tüketiciye doğalgazın ulaşma fiyatı da artacak. Uzmanlar, henüz Ruslar ile Orta Asya ülkeleri arasındaki "detay pazarlıkların" sürdüğünü, Avrupa'ya ulaşacak doğalgazın 2009 yılından itibaren bin metrekübünün en az 380 dolara ulaşacağını, hatta 400 doları aşabileceğini kaydediyorlar. Yine uzmanlara göre, petrol fiyatlarındaki artış sürerse, bu mutlaka doğalgaza da yansıyacak ve 2009 yılında, Rus-Orta Asya anlaşmasından kaynaklanan artış beklenen bu 400 dolardan daha fazla bile olabilecek.

NABUCCO PROJESİ ZORA GİRDİ

Rusya'nın Orta Asya ülkeleri yaptığı gaz anlaşmasının Türkiye'ye, artacak doğalgaz fiyatından başka bir getirisi daha olması bekleniyor;

Uzmanlara göre, bu ülkeyle Türkiye'nin büyük önem verdiği, Orta Asya doğalgazını Türk sınırları üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Nabucco projesinin geleceği tehlikeye girmiş durumda.

Çünkü Rusya, daha şimdiden Orta Asya ülkelerinin gazlarını, Avrupa fiyatlarından satın almayı kabul etmiş durumda. Bu yüzden, Kazakistan, Özbekistan ya da Türkmenistan'ın, Avrupa'ya pahalı gaz satabilmek için yeni bir doğalgaz hattına gerek duymayacakları ortada. Aynı fiyattan, gazlarını halen Rusya'daki mevcut hat üzerinden satmaları kaçınılmaz. Bu durumda da, Nabucco hattının inşası, bir anlamda "gereksiz yatırım" haline dönüşecek.

Nitekim, Rus Novosti ajansına konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrei Denisov da "Hazar kıyılarını dolaşan bir boru hattı, Hazar geçişli bir doğalgaz boru hattı kurup, bunu Nabucco'ya bağlamaktan ekonomik olarak çok daha uygun hale geldi" diye konuştu.

Rusya, Orta Asya doğalgazının kendi üzerinden Avrupa'ya indirilmesini sağlamak ve Nabucco'yu "ekonomik olarak yapılamaz" hale getirmek için, Bulgaristan ve Sırbistan'la da, Karadeniz'e ulaşan doğalgazın, bu ülkeler üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması için anlaşmalar imzalamıştı.

Maliyeti 6 milyar dolar olması beklenen Nabucco projesi, Rusya'nın "doğalgaz monopolü" olmasını engellemek amacıyla, ABD tarafından da destekleniyor. Nabucco projesi, Orta Asya doğalgaz rezervlerinin Azerbaycan-Türkiye-Bulgaristan-Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya kadar ulaştırılmasını amaçlıyordu. Nabucco'nun inşasına da 2010 yılında başlanması planlanıyordu.

hürriyet



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,367 µs