İslam dünyasının parçasıyız | " /> İslam dünyasının parçasıyız | "/>

En Sıcak Konular

Lavrov: İslam dünyasının parçasıyız

14 Mart 2008 16:44 tsi
Lavrov: İslam dünyasının parçasıyız İslam dünyasının bir parçası olduklarını belirten Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Bunun değişmesine asla izin vermeyiz" dedi.

Senegal'in Başkenti Dakar'da gerçekleşen İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Devlet ve Hükümet başkanları zirvesinde bir konuşma yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya'nın İslam dünyasının bir parçası olduğunu, bunun değişmesine hiç bir zaman izin vermeyeceklerini söyledi.

Çok milletli ve çok inançlı yapısı ile Rusya'nın her zaman İKT kararlarına saygılı olduğunu ifade eden Lavrov, 'Şartlar ne şekilde gelişirse gelişsin, ya da birileri bunun olmasını istemese de Rusya, İslam dünyasının bir parçası olarak kalmaya devam edecek' dedi. İslam dünyası ile Rusya'nın sistematik ya da medeniyet açısından hiç bir sorunu olmadığına değinen Lavrov, 'Çok dinli ve çok milletli yapısı ile Rusya, zaten tarihi derinlik içinde de İslam dünyasının bir parçası idi' değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve İKT'nin uluslararası alanda da geniş bir işbirliği içerisinde olduğuna değinen Lavrov, konuşmasına şöyle devam etti: 'Günümüz dünyasında adalet ve eşitliğin garantisi olmak için çabalıyoruz. Uluslararası yapının demokratikleşmesi ve herhangi bir ülkenin sahip olduğu medeniyetten dolayı saygı duyulmaması gibi konuların çağdaş anlayış seviyesine çekilmesi gerekiyor. Uluslararası hukuk tüm ülkeler için medeniyet farkı gözetmeksizin aynı korumayı sağlaması gerekir.'

Rusya'nın bölgeler arasında işbirliği ve medeniyetlerarası diyaloğun geliştirilmesi için tüm yolları kullandığını hatırlatan Lavrov, bunun, 'Rusya-İKT vizyon grubu' çerçevesinde daha sağlıklı bir şekilde işlediğine değindi.

Rusya, 20 milyon Müslüman nüfusu ile İKT'de gözlemci statüsü ile bulunuyor. Dakar'da Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmut Abbas'la görüşen Lavrov, önümüzdeki hafta Ortadoğu turuna çıkacağını, ona göre de baharla birlikte Moskova'da Ortadoğu barışı için zirve gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi. Rusya'nın Filistin halkı için her zaman iyi şeyler düşündüğünü söyleyen Abbas da Rusya'nın teklifine sıcak baktıklarını ifade etti.

PUTİN'DEN İSLAM DÜNYASI'NA İŞBİRLİĞİ MESAJI

İKT Dakar zirvesine bir mesaj gönderen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de zirvenin bölgesel ve uluslararası sorunların çözümüne katkı sağlaması dileğinde bulundu. Rusya'nın İslam dünyası ileilişkilerini geliştirme düşüncesinin stratejik politik hedeflere uygun olduğuna değinen Putin, 'İKT'de gözlemci statüsü elde etmemizin ardından İslam dünyası ile ilişkilerimiz yeni bir ivme kazandı. Uluslararası ilişkilerde biz de Birleşmiş Milletler'in rolünün artırılmasını istiyoruz. 21. yüzyılın daha güvenli ve yaşanabilir olması için terörün her çeşidi ile birlikte mücadele etmeliyiz.' dedi.

Müslüman ülkeler gibi Ortadoğu'da var olan sorunların çözümü için Rusya'nın aktif çalışma içinde bulunmaya hazır olduğuna işaret eden Putin, 'Filistin topraklarında işgalin sona ermesi, yaşayabilir bir Filistin devletinin kurulması, Ortadoğu barışının sağlanması için zorunlu. Bu, İsrail'in de barış ve güven içinde yaşamasına katkı sağlayacak. Irak'ın etnik ve dini parçalar şeklinde bölünmesine karşı durulması gerekir. İran nükleer sorununa barışçıl çözüm üretilmesi, tüm körfezin güvenliğine katkı sağlar.' açıklaması yaptı.

Rusya lideri, mesajında, 'Rusya ve İslam dünyası arasındaki diyalog, medeniyetler arasında yükseltilmeye çalışılan tansiyonu düşürebilir. Rusya, din ya da medeniyet endeksli toplumların ve uluslararası yapının parçalanmasına karşıdır. Rusya, İKT ile birlikte yürüttüğü çalışmaları geliştirmek ve daha ileriye taşımak niyetindedir.' ifadelerine yer verdi.

Haber 10



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,479 µs