En Sıcak Konular

Bir Yemenli'nin 'gizli cezaevi' günlüğü

14 Mart 2008 15:18 tsi
Bir Yemenli'nin 'gizli cezaevi' günlüğü ABD'nin "yasal" olduğunu savunduğu CIA'nın gizli cezaevlerinde yaklaşık 3 yılını geçiren Yemenli Halid El Maktari, gördüğü muameleyi Uluslararası Af Örgütüne anlattı.

Hiçbir suçlama olmadan ve bir avukat tarafından temsil edilmesine izin verilmeden CIA'nın cezaevlerinde tutulan El Maktari, kaçırıldığını, işkence gördüğünü söyledi. El Maktari, ABD'yi uluslararası yasaları hiçe saymakla suçladı ve iddialarıyla ilgili olarak şu ana kadar herhangi bir soruşturma başlatılmamış olmasına dikkati çekti.

Irak'taki Amerikalı askerlerin, Felluce kentindeki bir silah dükkanına ocak 2004'te düzenlediği baskın sırasında gözaltına alındığını söyleyen El Maktari, tahminine göre, yabancı direnişçi olduğu şüphesiyle Amerikan ordu istihbaratına teslim edildiğini ve bunun ardından Ebu Garib'e nakledildiğini belirtti.

Ebu Garib'de, dövülerek, vücudu acı verecek şekilde alaşağı pozisyonlarda tutularak, köpeklerle korkutularak, vücut ısısının düşmesine yol açacak muameleye maruz kalarak 9 uykusuz gün geçirdiğini anlatan El Maktari, buradan, 3 ay kaldığı CIA'nin Afganistan'daki gizli cezaevine gönderildiğini kaydetti.

El Maktari, Nisan 2004'te bir grup tutukluyla beraber, büyük ihtimalle bir Doğu Avrupa ülkesindeki gizli cezaevine nakledildiğini söyledi.

Burada 28 ay daha tutulduğunu ifade eden El Maktari, bu süre içinde de avukat tutmasına izin verilmediğini, kendisini sorgulayanların dışında kimseyle görüştürülmediğini, akraba ve yardım kuruşlarından kimselerle irtibat kurdurulmadığını kaydetti.

El Maktari, 2006 yazında Yemenli yetkililere teslim edildi, ancak tutukluluğu, yine hiçbir suçlama olmaksızın Mayıs 2007'ye kadar devam etti.

Haber 10



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,065 µs