En Sıcak Konular

Depreme bir adım daha yaklaşıyoruz

14 Mart 2008 14:46 tsi
Ahmet Mete Işıkara, camilerde deprem konusunda konuşmaya devam ediyor. Bolu'da cemaate hitap eden Işıkara, İstanbulu bekleyen büyük depreme her gün biraz daha yaklaştığımızı ve depremin adalar bölgesinden geleceğini söyledi.

Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Marmara'da, İstanbul'u depremde etkileyecek 2 potansiyel yer bulunduğunu belirterek, ''İstanbul'un yaşayacağı deprem, Adaların güney batısında oluşacak'' dedi.

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Türk Kızılayı ve Diyanet İşleri Başkanlığının ortaklaşa yürüttüğü ''Afet Zararlarını Azaltmada Toplum Liderlerinin Rolü'' projesi kapsamında Bolu'da Yıldırım Beyazıd Camii'nde cuma namazı öncesi bir konuşma yaparak depremden korunmanın yolları, alınacak tedbirler ve deprem esnasında yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Işıkara, Yalavo'da meydana gelen son depremlerin İstanbul'u telaşlandırmış olabileceğini ifade ederek, ''İstanbul büyük bir yerleşim yeri. Türkiye'nin kalbi orada atıyor. Sanayi, ticaret, kültür ve medya hesi İstanbul'da'' dedi.

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu vurgulayan Işıkara, şunları söyledi:

''Bu gerçeği kabul etmemiz lazım. Marmara'da İstanbul'u etkileyecek iki tane potansiyel yer var. Bunlardan bir tanesi Gemlik Körfezi. Neden? Kuzey Anadolu'nun fay kolunun güney kolu... Güney kolu 1750-1800 yılları arasından beri sessiz. O kolda da deprem olmuş. Yani Geyve, Metece ve İznik, Gemlik çizgisi burası. İkinci nedeni, neden Gemlik? Küçük küçük depremlerin kümelendiği yer büyük bir depremin yeri olabiliyor. İzmit Körfezi böyleydi, küçük küçük depremlerin kümelendiği bir yerdi ve 17 Ağustos depremi orada oldu. Dolayısıyla bu iki neden Gemlik'te potansiyel bir depremin oluş yeri olarak gözüküyor'' diye konuştu.

Işıkara, Gemlik Körfezi'nde olabilecek depremi İstanbul'un 17 Ağustos'u hissettiği gibi hissedeceğini kaydederek, şunları söyledi:

''17 Ağustos depremini İstanbul yaşamadı. Yalova, İzmit, Sakarya, Düzce ve Bolu 17 Ağustos'u yaşadı ama İstanbul hissetti. Gemlik Körfezi'nde olabilecek depremi de hisseder İstanbul, ama İstanbul'un yaşayacağı deprem Adaların güney batısında oluşacak. Dolayısıyla bu da ikinci potansiyel bir yer. Benim tahminim; 7'nin üzerinde bir deprem değil 6,3-6,5 arasında bir deprem olacağını söyleyebiliriz. Bunu 1999 yılında da söylemiştim. İstanbul'da öyle yapılaşmalar var ki 6 şiddetindeki deprem bir büyük zarar verebilir.''

''İstanbul depremine her gün bir gün daha yaklaşıldığını'' kaydeden Işıkara, ''İstanbul'da 2010 yılına kadar deprem olmazsa, 2010 ile 2014 yılları arası olma olasılığı en yüksek olan bir sürece gireceğiz. Benim yaptığım tahmin ve saptamalar bunu söylüyor. Daha önce 2010 önce sonra olacağını söylemiştim. Dün olan 4,8 depreminden sonra 2010 yılında önce de olabileceğini ifade ediyorum'' diye konuştu.

-''DEPREMDEN KORUNMAK MÜMKÜN''-

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, toplumda deprem bilincinin oluşmaya başladığını belirterek, ''herkes yaşadığı mekanın durumunu sormaya başladı. Vatandaşlarımız bulundukları alanların depreme karşı güvenli olup olmadığını soruyor artık. Tabii mevcut yapılarda da çaresiz. Evimizin içerisinde bulunan eşyaları bize zarar veremeyecek bir duruma getirmemiz lazım. Bir de deprem sırasında doğru davranmamız lazım. Son yaşanan 4,8'lik depremde de balkonlardan, pencerelerden atlayanlar olmuş. Bu çok yanlış. Bu doğru davranış anlayışını da kafamızda uygulamalar yaparak edinmemiz lazım'' dedi.


AA



Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,953 µs