En Sıcak Konular

Nevruz'un sloganı Zapatista'dan

14 Mart 2008 14:19 tsi
DTP, Edi Bese sloganı yasaklanınca çözümü buldu. Yeni slogan ZAPATİSTA'dan...

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır'da 21 Mart'ta yapılacak Nevruz kutlamalarının sanatçı gölgesinde kalmaması için bu yıl ünlü sanatçılar davet etmedi. DTP Diyarbakır İl Başkanı Necdet Atalay, 140 bin metrekarelik yeni Nevruz kutlama alanına bu yıl 1 milyon kişiye toplamayı hedeflediklerini söyledi. Nevruz tertip komitesinin Türkiye geneli için hazırladığı Nevruz afişinde mahkeme kararı nedeniyle Türkçe ‘Yeter artık' anlamına gelen, ‘Edi bese' yazısı çıkartıldı. Afişlerde, Zazaca, İspanyolca ve İngilizce, ‘Yeter artık’ yazıldı.

HAZIRLIKLAR TAMAM İZİN ÇIKMADI

DTP'nin Diyarbakır'daki Nevruz kutlamaları için hazırlıklar tamamlandı. Diyarbakır Valiliği'ne yapılan izin başvurusu için şimdiye kadar yanıt alınamadığı için afişlerin asılamadığını ve bunun için Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile birlikte Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile görüşeceklerini söyledi. Atalay, “Henüz izin konusunda yanıt alamadığımız için afişleri asamıyoruz ve duyuru araçları ile Nevruz etkinliğinin duyurusunu yapamıyoruz. Vali bey ile görüşmeden sonra hazırlık yapacağız” dedi.

SLOGAN ZAPATİSTA'DAN

DTP Nevruz tertip komitesinin hazırladığı afişlerde Van’daki mahkemenin yasaklaması sonucu anlamı ‘Yeter artık' olan, ‘Edi Bese' yazısı ve bunun Türçe karşılığı çıkarıldı. Afişlere, Zazaca, İspanyonca ve İngilizce anlamı ‘Yeter artık' olan, ‘Hini Bes', ‘Ya Basta' ve ‘Enough is Enough' yazıları yazıldı. Mahkeme kararından sonra afişlere Kürtçe, ‘Edi Bese' yazılamadığı gibi Türkçe karşılığı olan, ‘Yeter artık' yazısınında yazılamadığı bildirildi.

 

ZAPATİSTA YA BASTA!

Meksika ile ABD ve Kanada arasındaki serbest ticaret anlaşması NAFTA’nın yürürlüğe girdiği 1 Ocak 1994 günü yüzleri maskeli bir grup maya yerlisi “YA BASTA” (ARTIK YETER!) sloganıyla Meksika’nın Chiapas bölgesinde silahlı ayaklanma başlatıp birçok bölgeyi işgal etti. Dünya, ilerleyen günlerde isyancıların yerli haklarını savunan ve neoliberal politikalara karşı çıkan, gizemli komutan Marcos liderliğindeki Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu ( EZLN) olduğunu öğrenecekti. EZLN’nin yaratıcı söylemleri 1994’ten itibaren birçok siyasi gruba ilham kaynağı oldu. Bunu en iyi gösteren ise EZLN’nin ünlü sloganı ‘YA BASTA’nın dünyadaki birçok harekete mal olması oldu. Slogan ilk önce Latin ülkelerindeki yerli ve köylü hareketleri tarafından kullanılmaya başlandı. Ardından alternatif küreselleşme yanlılarının dilline dolandı. Sloganı birçok ülkedeki birçok hareket kendi dillerine çevirip kullandı. Ayrıca İspanya’da ETA’nın şiddet eylemlerinin durması, barışın sağlanması amacıyla oluşan harekette BAST YA! (YETER ARTIK) adını kullandı.


BOYUT HABER


 



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,365 µs