En Sıcak Konular

AB’nin hortumcu vekilleri!

14 Mart 2008 09:58 tsi
Avrupalı parlamenterlerin binbir türlü dalavereyle maaşlarını 3-4 kat artırdıkları ortaya çıktı.

Avrupa Parlamentosu, AB üyesi ülkelerden katılan 785 milletvekiliyle dünyada demokrasinin en pahalı olarak icra edildiği yer. Yıllık bütçesi tam 1.3 milyar euro. Parlamentonun kuruluş aşamasında vekil maaşları kendi ülkelerindeki milletvekillerinin maaşlarıyla eşitlendi. Ancak vekillerin kendilerine sunulan diğer imkanları nakde çevirmek konusunda oldukça başarılı olduğu ortaya çıktı. Bunu tespit eden ise AP içinden rastgele seçilen 167 vekilin harcamaları üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları oldu. Rapor, AB içinde gizli kalması şartıyla hazırlandı ama Hollandalı Yeşiller Grubu üyesi Paul Van Buitenen adlı bütçe komisyonu üyesi bir vekil, “Bu kadarı da fazla” diyerek raporun 5 sayfalık özetini yayınlayınca kıyamet koptu. Uyanık vekillerin maaşlarını nasıl katladıkları bir bir ortaya çıktı.

EŞE DOSTA İŞ: AP vekillerinin banka hesaplarını doldurmak için kullandığı en yaygın yöntem yakınlarına kendi yanında iş vermiş gibi göstermek. Bu kişilere ödenen “maaşlar” da dolaylı olarak vekilin kendi hesabına gidiyor. AP bütçesinden her vekile; yardımcı, sekreter, danışman vs. tutup bunlara maaş ödeyebilmeleri için tam 185 bin 952 euro para aktarılıyor.

UÇAK BİLETİ VURGUNU: Milletvekillerinin kendi ülkeleriyle parlamento arasında yaptığı tüm seyahatler Avrupa Birliği tarafından karşılanıyor. Birlik, o an biletin fiyatı neyse onu vekillere peşin peşin ödüyor. Uyanık vekiller aylar öncesinden havayolu şirketlerinin düzenlediği ucuz kampanyalardan bilet alıp aradaki farkı cebe indiriyor. Tek bir vekilin yılda bu yöntemle elde ettiği gelir 15 bin euro...

KIRTASİYE DE CEBE: Vekillerin kırtasiye masrafları da yan gelirin önemli yollarından biri haline geldi. Bir AP vekiline tanınan yıllık ofis masrafı hakkı 47 bin 352 euro. Rapor, vekillerin bu kalemden de birkaç bin euro’yu “iç ettiklerini” ortaya koydu.

Tablo böyle olunca Avrupa’da “vekillerimize ne kadar para ödüyoruz” kavgası da yeniden alevlendi. Hollandalı Van Buitenen gizli raporu açıklaması nedeniyle disiplin soruşturmasına maruz kaldı. AP’yi terk edip ülkesine döneceğini açıkladı. Ancak AB kurumlarından Hollandalı vekile destek var. AB’nin yolsuzluklarla mücadele komitesi raporun orjinalini talep ederek konuyla ilgili soruşturma başlatma kararı aldı.

SKANDALI YEŞİL VEKİL ortaya çıkardı

Hollandalı Yeşil parlamenter Van Buitenen gizli raporu açıklaması nedeniyle disiplin soruşturmasına maruz kaldı. AP’yi terk edip ülkesine döneceğini açıkladı.

vatan



Bu haber 385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,266 µs