En Sıcak Konular

AB'den çifte standart!

14 Mart 2008 09:45 tsi
AB'den çifte standart! Türkiye ile aynı anda AB’yle müzakerelere başlayan Hırvatistan’ın 2010’da tam üye olacağı açıklandı. Karar, Hırvatistan’ın AB üyesi ülkelerin balıkçılarının karasularında avlanmaya izin verdiği gün ilan edildi.

Türklere oyalama taktiği Hırvatlara 2010 sözü

Türkİye Avrupa Birliği’nin kapılarında bekleye dursun, AB Ankara ile aynı anda tam üyelik müzakerelerine başlayan Hırvatistan’a dün üyelik sinyali verdi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, dün Hırvatistan Başbakanı Ivo Sanader ile Brüksel’de yaptığı görüşmenin ardından, müzakerelerinin 2009’da tamamlanacağını söyleyerek Hırvatistan’ın 2010 yılında AB’ye tam üye olabileceğini açıkladı.

AB cephesinin, Hırvatistan’a ilk kez resmi bir tarih vermesi bu ülkenin, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’la arasındaki limanlar sorununa benzer siyasi bir sorunu çözmesinin hemen akabine rastlıyor. Hırvat Ulusal Parlamentosu, ülkenin entegrasyon sürecini hızlandırabilmek için, dün sabah AB ülkelerine Adriyatik’in hassas bölgelerinde balık tutabilme hakkını tanıyan bir yasayı onayladı. Böylece, bu konuyu siyasi bir sorun haline getiren ve ülkenin üyeliğini engellemek konusunda şantaj yapan İtalya ve Slovenya’nın engeli de ortadan kalkmış oldu.

AB, 3 yıl önce Hırvatistan ile tam üyelik müzakerelerine başlamak için ülkede milli kahraman olarak görülen, ancak 1995 yılında 37 Sırp’ın ölümünde sorumlu tutulan eski General Gotovina’nın, Savaş Suçları Mahkemesi’ne teslim edilmesini şart koymuştu. Gotovina’nın yakalanması konusunda söz verilince AB, Hırvatistan ile müzakereleri Türkiye ile aynı zamanda başlattı. Aralık 2005’te yakalanan Gotovina, birkaç gün önce Lahey’de mahkemenin önüne çıktı. Gotovina’nın yakalandığı tarihte sokağa dökülen Hırvatlar bugün milli kahramanlarını unuttu, AB üyeliğini kutluyor.

İŞTE HIRVATLARIN KARNESİ

Türkİye ile limanlar sorunu nedeniyle 8 başlıkta müzakereleri askıya alan Avrupa Birliği cephesi, Hırvatistan ile bu yıl içinde AB müktesebatının 36 başlığının tamamını açmayı planlıyor. Ülke ile şu ana kadar 16 müzakere başlığı açıldı, 2 müzakere başlığında ise müzakereler tamamlandı. Türkiye ise şu ana kadar sadece 6 müzakere başlığını açabildi, 1 tanesinde müzakereler tamamlandı.


vatan



Bu haber 248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,501 µs