En Sıcak Konular

DTP Atatürk Anayasası'nı istiyor

13 Mart 2008 21:11 tsi
DTP Atatürk Anayasası'nı istiyor DTP'liler, ‘kurucu Anayasa’ olarak kabul edilen ve üç yıl yürürlükte kalan 1921 Anayasasının vatandaşlık ile ilgili hükümleri ve tanımının Kürt sorununun çözümünü tetikleyeceğini belirterek, “Atatürk’ün Anayasası"nın uygulanmasın

1921 ANAYASASI'NI İSTİYORUZ
 
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Kürt sorunun çözümü için 1921 anayasasının kuruluş felsefesindeki vatandaşlık anlayışına ihtiyaç var” dedi. 
Kaplan, yeni bir anayasa değişikliği sırasında kendilerinin, Anayasa’ya konulmasını isteyecekleri temel maddenin bu olacağını da belirterek, “Anayasal değişiklik olarak bu hüküm bize yeter. Ve bu olmalıdır. Cumhuriyeti birlikte kurduk. Ve o Anayasa’da etnik bir tanım yoktur. Türkiye vatandaşlığı vardır. Ve bu yeniden hayata geçirilmelidir” dedi. 

Hasip Kaplan sorunların askere havale edildiğini ancak baskı ve şiddetin sorunları çözmediğinin anlaşıldığını da belirterek, şunları söyledi :

“25 yıllık çatışma ortamı herkese çok şey kaybettirdi. Tüm bunlara son vermek ve sorunu çözmek için artık siyasiler sorumluluk almalı. Siyasilerin sorumluluk alması demek; siyasi , ekonomik ve kültürel adımlar atmak demektir. Yeni bir anayasal temel belgeden yola çıkılarak farklı kültürler tanınmalı. Anayasal vatandaşlık ve eşitlik getirilmeli. 1921 anayasasının kuruluş felsefesi kabul edilmeli ve bunların ardından da eğitim ve yayın alanında anadilde yasaklar kaldırılmalı. Kesimler arasında diyalog kurularak her alandaki sorunlar karşılıklı anlayışla çözülmeli.”

AŞAMALI AF BEKLENTİSİ

“Karşılıklı kışkırtılmış milliyetçiliği durdurmak gerek. Bu siyasetin dilidir ve işidir” diyen Kaplan, silahlı çatışmanın sona erdirilmesi ve örgütün silah bırakma noktasına getirilmesi gerektiğini de anlattı. Kaplan, bunun için genel bir af beklentisinde olmadıklarını ancak aşamalı af gibi akılcı bazı çözümler getirilebileceğini ifade etti. Kaplan, yöntemin tartışılabileceğini ancak siyasetçi olarak görevlerinin sorunu çözmek olduğunu da kaydetti. ETA, IRA, Filistin-İsrail Barış görüşmeleri, Guatemala ve Güney Afrika’da farklı çözüm yöntemleri olduğunu anlatan Kaplan, “siyasiler sorumluluk almalı” dedi.

ÜÇ UNSURU TARTIŞMIYORUZ

“Kürt ve Türk milliyetçiliğini yükselten, kışkırtan biz değiliz” diyen Kaplan, ancak tansiyonun düşürülmesinde iktidar ve muhalefete ve de kendilerine de görevler düştüğünü kabul etti. Toprak bütünlüğü, bayrak ve de resmi dilin Türkçe olarak kalmasında hiçbir itirazları ve tartışmaları olmadığını ancak ‘Kürtlerin eşitlik istemesinin doğal kabul edilmesini’ de sözlerine ekledi.

BİZ YETERLİ FEDAKARLIĞI YAPTIK

Kışkırtılmış milliyetçiliğin sona erdirilmesi için kendilerinin yeteri kadar fedakarlık yaptığını da iddia eden Kaplan, “Biz DTP olarak kuruluşumuzdan bu yana kadar şiddetin çözüm olmadığını hep söyledik. Bize PKK’nın terör örgütü olduğunu söyletmek isteyenler hikaye anlatıyorlar. Bıraksınlar bu hikayeleri. Tüm partiler bunu her gün söylüyor da sorunu mu çözüyorlar? Biz yeteri kadar fedakarlık yaptık. Sorunu çözmek isteniyorsa, bunun dayatması, ön şartı olmaz. Diyalog kapıları kapatılıyor. Olumsuz noktadan hareketle bir yere gelinmez. Bize olduğu kadar herkese fedakarlık düşer” dedi.

KİMİN NE DEDİĞİ ÖNEMLİ DEĞİL

ABD’nin çözüm için devrede olduğu, ABD’li bazı yetkililerin siyasi çözümü dayattığı yolundaki tartışmalara da değinen Kaplan, sözlerini şöyle tamamladı:

“O bunu dedi, bu şöyle dedi, diye bakmamak gerek. Kimin ne dediği önemli değil. Sorunun çözüm yeri Meclis’tir. Birlikte çözmeliyiz. Dışarıda kimin ne dediğinin önemi yok. Sorun bizim sorunumuz ve çözüm yeri de Meclis’tir.”

internethaber



Bu haber 375 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,794 µs