Kürt paketi tam MHP'nin dişine | " /> Kürt paketi tam MHP'nin dişine | "/>

En Sıcak Konular

Kürt paketi tam MHP'nin dişine

13 Mart 2008 19:18 tsi
Kürt paketi tam MHP'nin dişine Sabah Yazarı Emre Aköz, ilginç bir çıkış yaparak AKP'nin Kürt meselesinde 'cüzdan'a odaklanacağını öne sürdü. Ve dananın kuyruğunun koptuğu nokta: ‘PKK siyasallaşıyor’ diye sert bir çıkış yapan MHP de paketi destekleyecek!

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Amerikan New York Times Gazetesi’ne yaptığı Kürt açılımı paketi Türk kamuoyunda tartışılıyor. Pakete ilişkin kamuoyunda farklı tepkiler var. CHP, ‘Paketi inceleyeceğiz’ dedi. MHP, anında itiraz etti ve ‘PKK siyasallaşıyor’ çıkışını yaptı. DTP ise, ‘Bu paket işe yaramaz. Seçim yatırımı’ tepkisini gösterdi.

Sabah Yazarı Emre Aköz ise bugün ilginç bir noktaya temas etti. Aköz, ‘Kürt oyları... Cüzdan mı kimlik mi?’ başlıklı yazısında AKP'nin Kürt sorununa yönelik hazırladığı paketin kimlik haklarına değil, ekonomiye yoğunlaşacağını önü sürdü. AKP'nin en iyi bildiği işin bu olduğunu belirten Aköz, yazının sonunda hayati bir soru sordu: Ekonomik yatırım oya dönüşebilir elbette ama "sorunu" çözer mi?

Aköz’e sözlerinin ne anlama geldiğini sorduk. İşte cevapları:

Cüzdancı-kimlikçi ayrımı neyin nesi?

DTP kimlikçidir. Onlar milliyetçi oldukları için kimlik üzerine oynuyorlar. AKP ise cüzdancıdır. Bölgede cüzdan politikası uygulamayı düşünüyor. Hükümetin en iyi bildiği iş bu. BELDES, KÖYDES, cemaatler, yardım çalışmaları, ziyaretler… AKP kimliği tanıma yönünde bir şey yapmaz ama sosyal çalışmalar yapar. Adamlar ‘Selamün Aleyküm’ deyip kapıdan içeri giriyor. Ailelerin gönlünü kazanıyor.

Hükümet, herkesi memnun edecek, en azından ortak bir paydada buluşacak ne yapabilir? Ne yapmalı?

Hükümet ne yapmalı deyince doğrusu ne onu konuşmak gerek. Ama ben bu hadiseye doğru-yanlış gözüyle bakmıyorum. Sonuçta bu bir siyaset. Çekişme ve kavgaların ardından bir yol izlenir. Herkesin bir önerisi var. Kürt aydını Altan Tan’ın dedikleri mi, AKP’nin, CHP’nin ya da MHP’nin yolu mu?

Sizce hangisi?

Ben doğrusunu bilmiyorum. Ama şunu görüyorum. Kapalı bir toplantıda Altan Tan, kendisine göre bir on madde sıraladı. Ama ben Altan tan’ın önerilerini AKP’nin kabul etmeyeceğini söyledim.

Neden kabul etmesin?

Ben bu AKP’yi dışarıdan biraz olsun tanıdıysam şunu söyleyebilirim size: AKP bir burjuva partisi. Anadolu burjuvalarının kurduğu bir parti. Biraz Müslüman, biraz demokrat, dışarıya açılmış insanlardan oluşur. İstanbul sermayesinden farklı olarak sırtını Anadolu sermayesine yaslar. İşçi ve köylüleri de parasal kalkınma ve değerlere saygı anlamında sürüklüyor.

Böyle bir hareket sorunu çözemez mi?

Böyle bir hareket Kürt sorununa ancak ekonomik gözle bakar. AKP hadiseye şöyle bakıyor: ‘Biz bu ekonomiyi iyi yönettiğimizde her halükarda bu halkı peşimizde sürükleriz. Her halükarda seçmen cepte' diyorlar. Yanlış mı peki, evet cepte! Ben o yüzden ‘AKP hadiseye cüzdan meselesinden bakıyor’ diyorum.

Sizce AKP neden Kürt sorununa kimlik gözüyle bakamaz mı?

Bakamaz. Kimlik boyutunda bir siyaset yaparsa orduyu ve yarın öbür gün gene lazım olduklarında kapıların çalacakları milliyetçileri karşılarına alırlar. O yüzden bunu yapmak istemezler.

Dediğiniz gibiyse neden MHP, pakete sert tepki gösterdi. İşi, ‘Oldu olacak PKK’yı da tanıyın’a getirdi?

MHP aslında tepki falan göstermedi. MHP o açıklamaları TV’lere yapıyor. Muhalefet olduğu için yapıyor bunu. Yoksa MHP’nin bu açıklanan ekonomik pakete karşı çıkmasının bir anlamı yok. Tam tersine destekler bu işi.

İyi de AKP, Türkiye’nin her köyünden, her kasabasından oy alan bir kitle partisi olarak işin ekonomik reformlarla çözülmeyeceğini bilmiyor mu?

Hah işte orada alt gruplar devreye giriyor. Fethullah Gülen cemaatinin de aralarında olduğu çeşitli cemaatler, vakıflar ve STK’lar da işin sosyal boyutunda yardım ve İslam kardeşliği söylemi üzerinden çaba harcıyorlar. Cüzdanı AKP, kimliği cemaatler taşıyacak.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 1,090 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,826 µs