En Sıcak Konular

Saint Vincent ve Grenadinler nedir?

13 Mart 2008 13:44 tsi
Saint Vincent ve Grenadinler Başbakanı Ralph Gonsalves, Başbakan Erdoğan'ın davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. Peki ama neden?

Türkiye'de ismi hiç duyulmayan Saint Vincent ve Grenadinler ülkesinin Başbakanı Ralph Gonsalves'in Türkiye'ye davet edilmesinin nedeni Expo'daki oy hakkı.

Türkiye, Expo Fuarının İzmir'de yapılması için yoğun kulis yürütüyor. Bu ilginç ülkenin başbakanı resmi olarak davet edilnce fuarı için Türkiye'yi destekleyeceklerini ifade etti. Böylece bir ziyaretle Türkiye bir oy daha kaptı.
Karayip Denizinde bir ada ülkesi olan Saint Vincent ve Grenadinler, dünyanın bu ülkede çekilip gişe rekorları kıran "Karayip Korsanları" adlı filmle de tanıdığı bir ülke. "Karayip Korsanları"nın turizm alanında önemli bir gelişme gösteren ülkenin tanıtımında oldukça etkili olduğu belirtiliyor.

Yüzölçümü 389 kilometre kare olan Saint Vincent ve Grenadinler'in başkenti Kingstown. Ülkenin en büyük adasını Saint Vincent oluştururken, ülke coğrafyası Grenadinler'in kuzeyinin üçte ikisini içeren bir dizi adacığı da kapsıyor.

Uzun yıllar İngiliz ve Fransız sömürgesi olarak yaşayan ülke, 27 Ekim 1979'da İngiltere'den bağımsızlığını ilan etti. Halen İngiliz Uluslar Topluluğunun ve Karayipler Topluluğunun üyesi olan Saint Vincent ve Grenadinler, parlamenter demokrasi ile yönetiliyor ve 6 idari bölgeden oluşuyor.

Nüfusu 118 bin 149 olan Saint Vincent ve Grenadinler'in en önemli geçim kaynağını tarım ve özellikle de muz üretimi oluştururken, hizmet sektörü daha çok ülkede son yıllarda hızla gelişmekte olan turizmde yoğunlaşıyor.

Para birimi Doğu Karayip Doları olan ülkenin toplam geliri 528 milyon dolar, kişi başına düşen milli gelir ise 3600 dolar.

Resmi dili İngilizce olan Saint Vincent ve Grenadinler'de Karayiplilerin ve Afrikalıların yanı sıra Doğu Hindistanlı, Portekizli, Pakistanlı ve Suriyelilerin oluşturduğu karma bir nüfus bulunuyor. Ülke, son dönemde Çin'den de önemli oranda göç aldı.

Türkiye ile Saint Vincent ve Grenadinler arasında geçen ekim ayında imzalanan anlaşmayla diplomatik, hizmet ve hususi pasaporta sahip olan Türk vatandaşları bu ülkeyi vizesiz ziyaret edebiliyor. Türkiye'nin Havana Büyükelçiliğine akredite olan Saint Vincent ve Grenadinler'de Türkiye'nin bir fahri başkonsolosluğu da bulunuyor.

Gazeteciler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la ortak basın toplantısı düzenleyen Ralph Gonsalves'e ülkesinin Türk halkı tarafından tanınmadığını nasıl karşıladığını sordu. Bu soru üzerine konuk Başbakan, kendilerinin Karayipler'de küçük bir ada ülkesi olduğunu, Türk halkının ülkelerini tanımamasının çok normal olduğunu söyledi. Bu ziyaret sayesinde daha fazla tanınacağına inandıklarını belirten Ralph Gonsalves, Expo İzmir fuarı için Türkiye'yi destekleyeceklerini ifade etti.

Aktif haber



Bu haber 449 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,294 µs