En Sıcak Konular

Yarın eylem var

13 Mart 2008 12:58 tsi
Emek Platformu hükümete karşı bildiri yayınladı. Yarın uyarı eylemi yapacaklar. Türk İş Başkanı o bildiriyi okudu.

Emek Platformu hükümetin Sosyal Güvenlik Reformu yasa tasarısını protesto için uyarı eylemi yapacak. Çalışanlar yarın iki saat süreyle iş bırakacak.

Platform üyeleri Türk-İş Genel Merkezi'nde buluştu. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, taleplerini dikkate almayan hükümete tepki gösterdi.

BASINA SORU SORDURMADILAR

Toplantıya katılan sendika üyeleri, Başkan Kumlu'nun basın mensuplarının sorularına cevap vermesine müsade etmedi. Sloganlarla konuşması kesildi. Toplantıya katılanlar "direniş var yılgınlık yok", "yaşasın örgütlü mücadelemiz" , "hükümet istfa", "Yaşasın sınıf dayanışması" "işçi memur ele ele genel greve" şeklinde sloganlar attılar.

Sendikalara bağlı memur ve işçilerin yarın iki saat süreyle çalışmayacağını söyleyen Kumlu, basın toplantısında şunları söyledi:

" Taleplerimiz dikkmate alınmazsa tasarının görüşüldüğü gün Ankara'da olacağız. Bizi yalancılıkla suçlayanlar önce niçin bu adamlar burada diye sormamalılar" diyen Kumlu, daha sonra  platform tarafından hazırlanan ortak bildiriyi okudu:

''-Bugün, emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş sınırı kademeli olarak kadın ve erkeklerde 65'e, prim gün sayısı 7 binden 9 bin'e yükseltilmektedir.

-Halen fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu hakları bazı sektörlerde ellerinden alınmaktadır.

-Malullük ve ölüm aylığı hak etmek için aranan 5 yıllık hizmet süresi 10 yıla, 900 günlük prim gün sayısı ise 1800 güne yükseltilmektedir.

-Aylık bağlama oranı her 360 prim gün sayısı için yüzde 2'ye indirilmektedir.

-Emekli aylıklarının hesaplanmasına ilişkin kazançların güncel erimesinde kullanılacak katsayının belirlenmesinde gelişme hızının (refah payının) yüzde 100'ü yerine, yüzde 30'u dikkate alınacaktır.

-İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yüzde 25 ve daha yüksek oranda sakat kalan çalışanlara bağlanan sürekli iş göremezlik gelirinin alt sınırı kaldırılmaktadır.

-Alt sınır aylığı düşürüldüğünden, özellikle mevsimlik, geçici süreli ve yarı zamanlı çalışanlar, daha az aylık almakla karşı karşıya kalabilecektir.

-Çalışan ve ölüm geliri-aylığı alan çocuksuz dul eş aylığı, yüzde 75'den, yüzde 50'ye düşürülmektedir.

-Emekli aylıklarının yükseltilmesinde yalnızca enflasyon oranındaki artış dikkate alınacağından, emekli, dul ve yetimlere refahtan pay verilmemektedir.

-Asgari ücretin üçte biri tutarında, altı ay süreyle verilmesi kabul edilen süt emzirme yardımı, bir defaya mahsus olarak düzenlenmektedir.

-Asgari ücretin üç katı tutarında verilmesi kabul edilen cenaze yardımı bir asgari ücret tutarına İndirilmektedir.

-Yetim kız çocuklan için ödenmekte olan evlenme yardımı (çeyiz parası) yetim aylığının 24 katı tutarından, 12 katına düşürülmektedir.

-Çalışanlar ile emekli, dul ve yetimlerin yararlanacakları sağlık hizmetlerine İlişkin tedavi yöntemleri, İlaç ve tıbbi malzemelerin miktar ve sürelerinin belirlenme yetkisi kurum yönetimine bırakılarak belirsizlik yaratılmaktadır.

-Diş protezlerine yaş sınırı getirilerek 18 yaşını doldurmamış veya 45 yaşından gün almamış kişiler protez bedelinin yüzde 50'sini cepten Ödeyecektir.

-Çalışanlar İle emekli dul ve yetimler, özel hastanelerden yararlanmak için sağlık hizmeti bedelinin yüzde 20'sini cepten ödeyecektir.

-Sosyal Güvenlik Kurumu'nun oluşturacağı bir komisyonun belirleyeceği tedavi yöntemleri dışındakilere, üç katına kadar fark ücreti ödenmesi öngörülmektedir.

-Muayene ve tedaviler için şimdilik 2 YTL; protez, ortez ve ilaç bedelleri için yüzde 10 ve yüzde 20 oranında değişen oranlarda katılım payı ödenecektir.

-Çalışması sona eren sigortalılardan, önceki yıl İçinde 90 gün prim ödeyenlerin kendileri, 120 gün prim ödeyenlerin ise kendileri İle birlikte bakmakla yükümlü olduğu kişilerin, 6 ay süreyle sağlık yardımlarından yararlanma hakkı kaldırılmaktadır.

-Genel Sağlık Sigortası primlerini devletin ödeyeceği kişiler için asgari ücretin üçte biri olarak belirlenen yoksulluk sınırı, nasıl elde edildiğine bakılmaksızın hanenin tüm gelirlerini dikkate alacağından, toplumun büyük bir bölümü sağlık sigortası primi ödemekle yükümlü tutulacaktır.''

''TASARI MUTLAKA DEĞİŞMELİ''

Kumlu, yapılan ortak açıklamanın, Emek Platformu'nun aldığı eylem kararlarının ilkini oluşturduğunu belirterek, yarın ''çalışmama haklarını'' kullanacaklarını, tasarı TBMM Genel Kuruluna geldiğinde de sendikaların temsilci ve yöneticilerinin Ankara'da olacaklarını anımsattı.

''Amaçlarının bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olduğunu'' ifade eden Kumlu, işçilerin, memurların, emeklilerin tasarıya karşı ayakta olduğu bir dönemde ''yalancılıkla'' suçlanmalarına tepki gösterdi. Haklı taleplerinin karşılığını bir an önce görmeyi istediklerini belirten Kumlu, ''Halkın bizi desteklediğini biliyoruz, çünkü haklıyız. Halkın bugününü yarınını ilgilendiren bu tasarı mutlaka değişmelidir. Bunu biliyor, bunu söylüyoruz'' diye konuştu.

Kumlu, gazetecilerin soruları üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in ''anlaşmaya yakınız'' ifadesinin hatırlatılması üzerine, dün Çelik ile görüştüğünü, bunun ''yanlış bir ifade'' olduğunu söyledi. Kumlu, görüşmeye her zaman açık olduklarını dile getirdi.

Çelik'in, yasa tasarısıyla ilgili sadece Türk-İş'i görüşmeye çağırmasının bazı gazetelerde ''Emek Platformu'nu bölmeye çalışıyor'' şeklinde yorumlandığının hatırlatılarak, bu konuya ilişkin değerlendirmesi sorulan Mustafa Kumlu, böyle bir durumun söz konusu olmadığını ifade etti.

Ortak açıklama için Türk-İş Genel Merkezi'nde toplanan Emek Platformu bileşenlerinin temsilcileri, açıklama sırasında ''genel grev'' çağrısı yapan sloganlar atarak hükümete tepki gösterdiler.

İnternet haber



Bu haber 1,884 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,477 µs