En Sıcak Konular

Akşam, A. Doğan'a Vatan'la çaktı!

13 Mart 2008 12:43 tsi
Vatan Gazetesi'nin Aydn Doğan'a acayip bir şekilde satıldığını ifade eden Akşam, satışı ağrı bir dille eleştirdi. Doğan'ın, Vatan'a yaptığı ziyerete değinen Akşam, satışı fotoroman yaptı

Vatan Gazetesi'nin Aydın Doğan'a satılmasını sert bir dille eleştiren Mehmet Emin Karamehmet'in Akşam'ı, satışın garipliğine, fiyatın anormalliğine dikkat çekiyor. Yabancıların istemediği Vatan'ı, Zafer Mutlu'nun batırdığını, Aydın Doğan'ın gazeteyi iki yıl sonra satmak şartıyla aldığını belirten Akşam, Aydın Doğan'ın dün Vatan'a yaptığı ziyaretten alınan bir kareyi de ilginç bir şekilde yorumladı.

ALLAH RAZI OLSUN - AFFERİM

" Aydın Doğan dün Vatan Gazetesini ziyaret etti. Zafer Mutlu yeni patronun kapıda uğurladı" diyen Akşam gazete çıkışında Zafer Mutlu ile tokalaşan Aydın Doğan arasındaki diyalogu mizansenleyen Akşam şu ifadelere verdi:

Zafer Mutlu:  Aydın Bey'ciğim Allah sziden razı olsun.

Aydın Doğan: Aferim Zafer'ciğim böyle devam et.    

Doğan Grubu'nun Rekabet Kurumu'ndan çok ilginç bir şekilde izin aldığına dikkat çeken Akşam'ın haberinde, "HÜRRİYET, Milliyet, Kanal D, Star ve CNNTÜRK'ün sahibi Aydın Doğan, beş yıldır örtülü destek verdiği Vatan gazetesini resmen devralıyor. Bu satın alma ile medyada tekel oluşturacağı iddia edilen Doğan Grubu, Rekabet Kurumu'ndan çok ilginç bir izin aldı. Doğan, gazeteyi iki yıl sonra satmak için alıyor." denildi.

Vatan için "fiilen bitmiş gazete" denilen haberde, satışil ilgili olarak çok ilginç bilgilere yer veriliyor...

İşte Akşam'ın haberinden bazı bölümler:

BİTMİŞ GAZETE: VATAN

"VATAN'ın hesaplarını inceleyen uzmanlar, 5 yılda Doğan'a 100 milyon YTL borç yazıldığını tespit etti. Gazetenin sahibi Zafer Mutlu, ilan gelirlerini kendine alıp, baskı dağıtım ve promosyonları Doğan'a ödetiyordu. Bu bilançoyla Vatan'ın fiilen battığına hükmeden Rekabet Kurumu, şartlı satış izni verdi."

MUTLU BATIRDI, DOĞAN KURTARDI

"Rekabet Kurulu’ndan, Vatan Gazetesi’nin Doğan Grubu’na satışına yönelik olarak şok bir karar çıktı. Kurulun, daha önce tekelleşme olabileceği gerekçesiyle reddettiği Vatan’ın, Doğan Grubu’na satışı çok ilginç gerekçeler ve medya dünyasını etkileyecek şartlarla birlikte onayladı. Gazetenin batmak üzere olduğunu tespit eden Rekabet Kurulu uzmanları, Doğan Grubu’na şatışa “gazeteyi iki yıl içinde satacaksın” şartıyla onay verdi. "

ŞAŞIRTICI BİLGİLER

"Rekabet Kurumu uzmanları, aylar boyunca inceledikleri Vatan Gazetesi’nin finansal yapısı karşısında şaşırtıcı bilgilere ulaştı. Yapılan tespitler neticesinde, “Vatan Gazetesi eğer Doğan Grubu’na satılmazsa batacak” sonucuna ulaşıldı. Rekabet Kurumu uzmanlarının yaptığı detaylı inceleme sonucunda, Vatan Gazetesi’nin, kurulduğu günden beri her türlü finansal işleminin ve yükümlülüğünün Doğan Grubu tarafından üstlenildiği ortaya çıktı. Uzmanların incelemeleriyle, Vatan Gazetesi’nin çok yüksek borç yükü altında olduğu ve bu borcun artık döndürülemez halde olduğu, borçların çok büyük bölümünün (yüzde 95’ten fazlası) yine Doğan Grubu’na olduğu anlaşıldı."

YABANCILAR İSTEMEMİŞ

"AKŞAM’ın ulaştığı bilgilere göre, Doğan Grubu, Vatan Gazetesi’ni şimdilik satın alabilecek ancak, iki yıl içerisinde başka bir gruba satmak zorunda olacak. Eğer Doğan Grubu bu satışı gerçekleştirmezse, devreye Rekabet Kurumu girecek. Bu durumda Rekabet Kurumu, ihaleyle Vatan Gazetesi’ni satacak.

Üst kurul uzmanlarının yaptığı incelemede, Vatan Gazetesi bilançosunun çök kötü olduğu rapor edildi. Vatan yönetimi Rekabet Kurulu’na sunduğu dosyaya 2005’ten beri Vatan’ı almak isteyen çeşitli yerli yabancı firmalarla yapılan görüşmelere dair belgeleri de koydu. Fakat incelemelerde hiçbir grubun Vatan’ı bu şartlarla ciddi olarak almak istemediğinin de altı çizildi."

FİYATI DA BİR GARİP!

DOĞAN Gazetecilik, Vatan’ın isim ve imtiyaz hakkı sahibi Bağımsız Gazeteciler Yayıncılık’ın yüzde 40’ını, 7.23 milyon dolara satın almak için başvuru yapmıştı. Zafer-Serdar Mutlu kardeşlerin hakim hissedarı olduğu Vatan’ın satışı Rekabet Kanunu gereği uzun süredir izin bekliyordu. Rekabet Kurulu 2007’nin Ekim ayında Vatan’ın Doğan Grubu’na satışı konusunda inceleme başlattı. Kurul, taraflardan defalarca detaylı bilgi istedi. Rekabet Kurulu, bu inceleme sonunda, satışın, “hakim durum yaratıp yaratmadığını” tespit etmeye çalışmıştı. Bilançosu bu durumda ve hemen hiç varlığı olmayan gazetenin marka değeri ödenen para tartışılmıştı.

BAĞIMSIZ GAZETE SLOGANINI İCAT ETTİ

BİR zamanlar Dinç Bilgin’in sağ kolu olan Zafer Mutlu, 1990’ların başında Sabah ve atv’nin medya grup başkanı sıfatıyla Türk medyasının en güçlü isimleri arasındaydı. Çiller ve Yılmaz hükümetleri döneminde altın çağını yaşayan Mutlu o dönem Hürriyet’in sahibi Aydın Doğan ile büyük kavgalar yaşıyordu. Mutlu, ‘yol arkadaşı’ Bilgin’in batışıyla bir gecede Sabah’tan kopardığı isimlerle Vatan’ı kurdu. Doğan’ın Sabah’ı batırmak için desteklediği iddia edilen Vatan, arka arkaya büyük bütçeli promosyonlarla adını duyurdu. O dönem, Aydın Doğan’dan maddi destek aldığını reddedip ‘bağımsız’ olduğunu iddia eden Vatan, baskı ve dağıtımını yapan Doğan’a sürekli borç yazmaya başladı. 2007’nin sonunda da bu borçlara mahsuben Doğan Grubu’nun oldu...

100 milyon YTL borç yazmış

VATAN’ı almak için onay bekleyen Doğan Gazetecilik’in ana hissedarı Doğan Grubu, Vatan’ın baş alacaklısıydı. 5 yıldır Vatan’a basım, dağıtım ve haber desteği veren Doğan Grubu’nun bu hizmetler karşılığında ne aldığı belli değil. Şimdi Vatan’ın alıcısı durumuna gelen Doğan Grubu, Vatan’ı da bünyesine katarsa ilan geliri ve tiraj bakımından tekel haline gelecek. Doğan’ın Vatan’ı Alman Axel’e satacağı da konuşuluyor.

Eski RK başkanını yazarı yaptı

VATAN’ın sahibi Zafer Mutlu, yaklaşık 4,5 aydır Doğan Grubu’na satış için Rekabet Kurumu’ndan (RK) onay bekliyordu. Bu onayı alabilmek için Ankara’da çeşitli kulisler yaptı sonuç alamadı. Fakat geçtiğimiz ay ilginç bir yazar transferi yaptı. Rekabet Kurumu’nun eski başkanı Aydın Ayaydın’ı Vatan’a yazar yaptı. Ayaydın, bir süredir Vatan’ın ekonomi sayfalarında yazıyor.

Haber 7



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,998 µs