En Sıcak Konular

Ekonomi gerçekten kötü mü?

13 Mart 2008 12:30 tsi
Ekonomi gerçekten kötü mü? Amerikan konut kredisi krizinin derinleşmesiyle birlikte hemen herkes dünya ekonomisinin kötüye gittiğine inanıyor. Ama ne var ki, bazı araştırmalar da küresel ekonomide durumun pek de o kadar kötü olmadığını düşünüyorlar.

Süleyman Yaşar / Taraf

Barclays Capital tarafından yapılan araştırmada, 2028 yılına kadar Amerika'da enflasyonun her yıl ortalama yüzde 3,2 olacağı tahmin ediliyor. Bu enflasyon oranı ABD'nin klasik yüzde 2-3 lük enflasyon oranının biraz üzerinde. Dolayısıyla Barclays Capital'in araştırmasına göre gelecek için pek fazla endişelenmeye gerek yok.

Yine Barclays Capital, Avrupa para sistemine üye olan ülkelerin enflasyon oranını gelecek 20 yıl içinde yıllık ortalama yüzde 2,6 olarak öngörüyor. Britanya'nın enflasyon oranının aynı dönemde yıllık 3,6 civarında seyir edeceğini tahmin ediyorlar. Böylece gelişmiş ülkelerde kısa vadede büyük bir sorun olarak gündeme getirilen enflasyonun uzun dönemde pek de öyle büyük bir sorun olmadığı ortaya çıkıyor.

Diğer taraftan ham petrol, altın, çinko, bakır, mısır, kahve gibi emtia fiyatlarının son beş yıl içinde yüzde 146 ile yüzde 460 arasında fiyat artışı göstermesi de geçici bir durum olarak değerlendiriliyor. Çünkü bu saydığımız emtiaların fiyatlarındaki artışlar hep spot piyasa fiyatları veya çok kısa vadeli fiyatlar. Uzun vadede bu fiyatlardan emtiaların alıcısı yok. İşte bu nedenle emtia fiyatlarının spekülatif olduğu ve her an çökebileceği söyleniyor.

Hatta bazı uzmanlar emtia fiyatlarındaki artışı 1637 yılında Hollanda’da yaşanan lale çılgınlığına benzetiyorlar. O yıllarda Hollanda’da lale çiçeğinin fiyatı inanılmaz seviyelere çıkıyor. Yaşanan dört yıllık çılgınlığın ardından fiyatlar hızla çöküyor.

Bu arada Citigroup'tan stratejist Tobias Levkovich, “Özellikle altın fiyatlarının bir balon olduğunu” ileri sürüyor. “Kolay kazanılan para ve spekülatif alımlar altın fiyatlarını artırıyor” diyen Levkovich “Bu yüksek fiyat düzeyi sürdürülemez” diyor.

Küresel enflasyonun uzun dönemde makul seyredeceği ve emtia fiyatlarının da yakın bir zamanda düşeceği ihtimali, ekonomi hakkında fazla kötümser olmamamız gerektiğini bize gösteriyor. Yurt dışı gelişmelere bağlı olarak hareket eden Türkiye ekonomisi için de Citigroup'un bu araştırmaları iyi haberler olarak algılanabilir.

Hatta yabancı yatırımcıların Hindistan ve Türkiye'yi 2008 yılının dünyanın yatırım yapılacak iki yıldız ülkesi olarak seçmeleri kötümserliği iyice dağıtan bir gelişme. Bütün bu nedenlerle iyimser olmakta fayda var.



Bu haber 428 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,896 µs