tuzağa düşmedi | " /> tuzağa düşmedi | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye Irak'ta tuzağa düşmedi

13 Mart 2008 12:00 tsi
Türkiye Irak'ta tuzağa düşmedi Fransız Le Monde Gazetesi dış haberler müdürü Vernet, Türkiye'nin Kuzey Irak harekatinde dozu iyi ayarlağını, ABD Savunma Bakanı gelmese de harekatın aynı zamanda duracağını söyledi.

ARZU ÇAKIR MORİN / Taraf

Diplomasinin yaşayan en önemli duayenlerinden Fransız Le Monde Gazetesi’nin uluslararası ilişkiler bölümü yöneticisi Daniel Vernet ile Kuzey Irak’a operasyondan , Türkiye’de ve Avrupa’da laiklik tartışmaları ile Fransa’nın AB dönem başkanlığında Türk-Fransız ilişkilerinin alacağı yeni duruma kadar pek çok konuda konuştuk.

Önce, Avrupa’nın da yoğun olarak tartıştığı "laiklik"ten başlayalım. İspanya’da kilisenin açıkça muhalefet ettiği Zapatero’nun yeniden seçilmesine ne diyorsunuz?

İspanyollar, İspanyol Katolik Klisesi’nden daha gelişmiş durumda. Sonuçlar İspanyol Kilisesi’nin etkisinin düşündüğümüzden daha sınırlı olduğunu gösteriyor.

Kilise Avrupa’da kendisini politik gündemin içine mi koymaya çalışıyor? İtalya’da Prodi, İspanya’da Zapatero, Hollanda ve Danimarka’daki din tartışmaları?

Avrupa’da güçlü bir Müslüman topluluğunun varlığı bu tartışmaları başlattı. Fransa’da da Sarkozy, bu tartışmaları gündeme getirdi. Ama bütün bu gelişmeler “laiklik” kavramını tartışmaya açar mı, buna bakmak lazım. Fransa’da tartışma daha ileriye götürülmeyecek. Herkes gördü ki bu uyandırılmaması gereken bir konu.

Türkiye bu konuda Fransa’yı yakından izliyor. Zira türban tartışması beraberinde bir laiklik tartışması da hem de Avrupa’dan daha sert bir üslupla götürülüyor.

Türkiye’de durum paradoksal. Türban kadınların bireysel tercihiyse türbanla üniversiteye gidememe özgürlük tartışmasıdır. Ama türban dini sembolse ve laiklikte gerileme söz konusu ise orada paradoks var demektir. Türban bireysel seçimse, sözümüz yok. Ama aile, toplum, imam, devlet tarafından zorla taktırılıyorsa, o zaman demokrasinin alanından çıkıyorsunuz.

Cem Özdemir ile geçen haftaki röportajınız çok konuşuldu. Başbakan Erdoğan'ın "Almanya’daki asimilasyon insanlık suçudur”sözlerine Özdemir “O zaman kendi evinize bakın Sayın Erdoğan” yanıtını verdi. Ne düşündünüz bu röportajı yaparken?

Özdemir’in sözleri son derece doğru ve haklı. Türkiye’nin en önemli problemlerinden bir tanesi etnik azınlıklarının haklarının tanımaması.

Erdoğan’ın bu sözü sanırım sizi roportajı yapmaya itti. Ne düşündünüz?

Gerçekten son derece amacını aşan, hatta biraz kaba, gerçeği yansıtmayan bir açıklama. Yabancı bir ülkeye gidince günlük yaşama katılmak, iş bulmak hatta haklarınızı savunmak için bile oranın dilini öğrenmeniz gerekir. Ama bu demek değildir ki kültür, din ve geleneklerinizi koruyamazsınız.

Türkiye’deki duruma bakmadan konuşmasını eleştiriyorsunuz. Türkiye’deki durum nasıl görünüyor Avrupa'dan?

Kürtlerin, diğer azınlıkların, Aleviler'in, Ortodoks Rumları'nın, Ermeniler'in haklarının hepsinin eşit biçimde güvence altına alınması konusu var. Son yıllarda AKP iktidarı, AB’ye uyum alanında önemli adımlar attı. Ama sonra bunlar durdu. Türk entellektüellerinin, TCK 301 gibi önemli özgürlük sorunları dururken yalnızca türban düzenlemesine gidilmesini eleştirmesini haklı buluyorum. AKP’nin “AB’li olma arzusu” ve “iç politika” çelişkisi sürüyor. Ama Türk politikasında asıl acı olan muhalefetteki laik partinin sayısal, politik ve ideolojik olarak bu kadar zayıf olması. Fransa’da “ laicard” diye bir söz var. Laikliği agresif biçimde kullanan, fazlaca savunan, her alanın tartışma konusu yapanlar için kullandığımız bir terim. Türkiyeli laikler, AKP’ye alternatif olarak daha yapıcı ve modern projeler üretmeli.



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,739 µs