askerin ezberini bozdu' | " /> askerin ezberini bozdu' | "/>

En Sıcak Konular

'Büyükanıt, askerin ezberini bozdu'

13 Mart 2008 12:05 tsi
'Büyükanıt, askerin ezberini bozdu' TSK'nın üst kademesini yakından tanıyan Prof. Hasan Köni, Genelkurmay eski Başkanı Kıvrıkoğlu’nun, halefi Özkök’e karşı itirafını iyibilgi için yorumladı. Bugün konuşulanların askerin üst kademelerde bilindiğini söyleyen Köni, tartışmalarda B

Siyasette ‘üst koltuklar’ için ısınma turlarında olduğu yazılan Mesut Yılmaz’ın Hürriyet için kaleme aldığı dizi yazının ardından birkaç gündür dönemin komutanları üst üste açıklamalar yapıyor.

28 Şubat sürecinin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın ardından halefi Hüseyin Kıvrıkoğlu da döneme ilişkin açıklamalar yaptı.

Belki de bir ilke imza atarak ordu bürokrasisine dair çok özel bilgileri kamuoyu ile paylaşan Kıvrıkoğlu, halefi Hilmi Özkök’ün koltuğuna oturmasını istemediğini açıkladı.

Hüseyin Kıvrıkoğlu buna gerekçe olarak ise Özkök’ü 2 yıl kadar izlediğini ve bunun sonucunda da irtica ile mücadeleyi daha iyi yapacak birinin kendisinden sonra Genelkurmay Başkanı olmasını istediğini söyledi.

Özkök ise bu sözler karşısında suskunluğunu koruyacağını bildirdi.

Kıvrıkoğlu’nun açıklamalarının zamanlaması bir hayli ilginç. Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın CHP ile girdiği polemiğin sürdüğü, Ergenekon operasyonunun, Irak harekâtının ve Kürt paketini tartışıldığı bir dönemde yapılan açıklamalar, “Bu sözlerin hedefi başka yerler mi’ sorusunu akıllara düşürdü.

iyibilgi konuyla ilgili, askerleri çok yakından tanıyan bir isme, Milli Güvenlik Akademisi’nde uzun yıllar hocalık yapan siyaset bilimci Prof. Dr. Hasan Köni’ye ulaştı.

Süreç düşünüldüğünde Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun bu itirafı ne anlama geliyor?

Valla o dönemde bazı dedikodular vardı. Söylenenler, o dedikodulara yakın. İslami gelişmelerle daha yoğun mücadele edecek, katı tutumlu birilerini koltuğa oturtmak istiyorlardı. Daha sert bir bekleyiş olduğu anlaşılıyor. Onlar zaten birbirlerini gözlüyorlar. Bütün komutanlar hakkında raporlar Genelkurmay Başkanı’na gelir. Genelkurmay başkanları, kendisinden sonra gelecek olanı değil, bir sonrakini belirleyebilir. Sistem öyle kurulmuştur.

Daha sert bir bekleyişten kastınız nedir?

Şimdi askeriyenin iki yapıya karşı tutumu vardır. Biri TC kurulduğundan beri aşırı İslami akımlarla. Öteki de ayrılıkçı akımlarla, Kürtlerle. Buna karşı tutumlarında daha sert olabilen bir yapı ve başında daha sert bir adam istiyorlar. Olay budur.

Taraf Gazetesi’nde Lale Sarıibrahimoğlu ilginç bir konuya değindi. ‘Özkök Paşa’yı, irticaya karşı yeterince sert olmamakla suçlayan Kıvrıkoğlu Paşa da zamanında aynı şeyle itham edilmişti’ dedi. Buna ne dersiniz?

Kıvrıkoğlu’nun döneminde henüz AKP iktidara gelmemişti. Çevik Bir harekâtıyla Erbakan ve grubu bastırılmıştı. Belki ona Karadayı da destek vermişti. Ondan sonra gelenler, bu etnik ayrımcılığın sorumlusu olarak Amerika’yı gördü. Sayın Paşa ABD’ye hiç gitmemişti. Yani bir tarafa karşı bir tavır belirledi. Kıvrıkoğlu ile Özkök arasında birbirlerine karşı tutumları olmuş. Ama askeriyenin içişleri asla dışarıya yansımamıştır. Niye şimdi konuşuluyor bilmiyorum.

Tam da bunu soracaktım. Kıvrıkoğlu Paşa niye bugün konuşuyor?

Büyükanıt Paşa’nın konuşmalarından sonra, askeriyenin üst kademesi konusunda bugüne kadar konuşulamayan konuları ele alma cesareti basında ve kamuoyunda doğdu. Çünkü CHP askerin yanında, asker karşısında bir pozisyonda basın askeriyeyi karşısına almaktan korkuyordu. Yoksa bu konular bütün üst kademelerde biliniyordu, halka inmiyordu. ‘Biz Amerika’yı dinlemiyoruz’ sözleri ile kime ne anlatılmak isteniyor, o da çok ilginç. Bu konuda yazılmış kitaplar, hazırlanmış doktora tezleri var. Emperyalizmin Kürt Kartı, onlardan biri. 

Emekli paşalardan Oltan Evren’in geçtiğimiz hafta sizin de katıldığınız bir TV programında söylediği ‘Büyükanıt’a karşı fitne var’ söz üne anlama geliyor? TSK’nın üst kademelerinde Büyükanıt ekolünü tasfiye etmek isteyenler mi var?

Olabilir tabi ki. Çünkü ordu içinde de siyasete daha sıcak ya da mesafede durmak isteyen ayrı ayrı ekoller var. Bütün bunlar şimdiye kadar pek yapılmıyordu. Ama şimdi de çok fazla cesaretle değil de, daha kısık sesle yapılıyor. Irak’tan erken Başbakan göğüslese idi, bu tartışmalar bir kaç ay sürebilirdi.

Özkök Paşa, ‘Konuşursam ordu yıpranır’ diyerek tam olarak ne demek istiyor?

Bu konuda çok birşey söyleyemem. Bazı iç çekişmelerin dışarıya yansımasını istemiyor olsa gerek.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 2,922 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,962 µs