En Sıcak Konular

2020'de bir numaralı hastalık olacak

13 Mart 2008 10:18 tsi
Çağın vebası olarak tanıklanan hastalık herkesi tehdit ediyor...

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Klinik Şefi Hüsnü Erkmen 5'inci Ulusal Anksiyete Kongresi'nde 2020 yılında gelişmiş ülkelerin 1 numaralı hastalığının depresyon olacağını söyledi. Çağın vebası diye nitelenen hastalık, 7'den 70'e herkesi tehdit eder hale geldi.

“Bir şey dillere düşmüşse, toplumu kıskacına almıştır" der bir düşünür. Ünlü popçu Göksel'in hala dillerde olan Depresyon adlı şarkısı da bu örneğin bir uzantısı. Dünya hızla globalleşmeye, aynı hızla da mutsuzlaşmaya devam ediyor. Gizli saklı bir şeyin kalmadığı, trafikten strese bir dizi sorunun yaşandığı günümüz dünyasında modern insanın uğraştığı illetlerin başında depresyon geliyor.

KAYNAKLAR ÇOK AZ

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Klinik Şefi Hüsnü Erkmen, 2020 yılında gelişmiş ülkelerin 1 numaralı hastalığının depresyon olacağını söyledi. Kongrede depresyonu ele aldıklarını ve yeniden değerlendirdiklerini söyleyer Dr. Erkmen, "Depresyon da aynı şekilde gelişmekte olan ülkelerde hızla bir numaralı sağlık sorununa doğru yükseliyor.

2020 yılında, Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre gelişmiş bir ülkenin bir numaralı sağlık sorunu depresyon olacak. Bütün tıbbi olaylar içinden bahsediyoruz yani psikiyatriden bahsetmiyoruz. Şu anda da bu tür sorunlar dünyada sıralama yapıldığı zaman, ilk 10 hastalık sıralandığı zaman psikiyatrik hastalıklar da bu tür tipler daha ön planda oluyor ve 4. sırada duruyor. Ne yazık ki biz bu işe yeteri kadar eğilmiyoruz diye düşünüyorum ben. Çünkü psikiyatrist sayımız da çok az. Psikiyatriye ayrılan kaynaklar da çok az. Onun içinde ne yazık ki sorunlar yürüyüp gidiyor"diye konuştu.

HERKES ÖYLE DİYOR

"Depresyon; gerçekten nedir depresyon? Çünkü artık herkes, "depresyondayım" diyor. Ama bu rahatsızlığın temel belirtisi, hayattan zevk alamamak, içinden hiçbir şey gelmemek olan bir isteksizlik halidir ve dolayısıyla hastalıktır. Hastalığın üzerine basarak söylemek gerekirse, bir beyin bozukluğudur. Beyinin ön bölgelerinde, alın ve şakak bölgelerinde olan bir hastalıktır" açıklamasını yapıyor Nöropsikiyatri Merkezi'nden Psikolog Oğuz Tan ve Zehra Aslan.

KAN TAHLİLİYLE DEPRESYON TESTİ

ABDíli bilim adamları beyinde depresyonla direkt bağlantılı protein buldu. Buluşla, depresyon teşhisi artık basit bir kan tahliliyle konulabilecek ve antidepresanların işe yarayıp yaramadığı anlaşılabilecek. ABD'de bir tıp dergisinde yayınlanan makaleye göre, araştırmacılar beyinde depresyonla doğrudan bağlantılı protein tespit etti. Araştırmacılar, kan tahlilinin, depresyon ilaçlarının işe yarayıp yaramadığını da birkaç gün gibi kısa sürede gösterdiğini belirtti. Uzmanlar, proteini tespit için 16 depresyon hastasının beynini inceledi.

Sonuçları depresyondan uzak şekilde yaşayarak ölen kişilerle karşılaştıran araştırmacılar, depresif hastaların beyinlerinin lipid (yağ) hücrelerinde ìGs Alfa" adını verdikleri proteini tespit etti. Yağ hücrelerinin arasında ìsıkışıp kalan" proteinin sinir hücreleri arasındaki iletişimi canlandırma yeteneği azalıyor. Depresyon ilaçları, proteinin serbest kalarak sinir hücrelerinin iletişimini kolaylaştırmasına yardımcı oluyor.

Bugün



Bu haber 496 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,066 µs