En Sıcak Konular

Gazi Üniversitesi'ne büyük vurgun

13 Mart 2008 10:17 tsi
Üniversite Vakıfları Üniversitelerde yolsuzluk yapmanın merkezi haline geldi. Gazi Üniversitesi'nde büyük vurgunu Sayıştay yakaladı

Sayıştay, Gazi Üniversitesi'nin kasasına gitmesi gereken yaklaşık 10 milyon YTL'nin usulsüz bir şekilde Gazi Üniversitesi Vakfı'na aktarıldığını ortaya çıkardı.

Sayıştay Başkanlığı, önceki rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan ile 2004'te görev başına gelen Prof. Dr. Kadri Yamaç'ın dönemlerine ait Gazi Üniversitesi 2003 ve 2004 bütçelerini inceledi.

Meclis Araştırma Komisyonu'nun talebiyle yapılan incelemelerde, Gazi Üniversitesi'ne kayıt yaptıran, yüksek lisansa, doktoraya başvuran ve yatay geçiş için müracaat eden öğrencilerden bağış adı altında alınan paraların, GÜV'e aktarıldığı belirlendi. Sayıştay denetçileri, Rektör Prof. Dr. Kadri Yamaç'ın yönetim kurulu başkanlığını yaptığı ve Gazi Üniversitesi Vakfı'ndaki (GÜV) yolsuzlukları belgeledi.

Önceki rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan döneminde de yaşanan usulsüzlükler kapsamında Gazi Üniversitesi'ne kayıt yaptıran, yüksek lisansa, doktoraya başvuran, yatay geçiş için müracaat eden öğrencilerden bağış adı altında alınan paralar GÜV'e aktarıldı. 2003 yılında 966 bin YTL, 2004 yılında ise 84 bin YTL usulsüz kayıt parası toplandı.

VAKIF PROMOSYONU

Gazi Üniversitesi personelinin maaş, ek ders, ikramiye, katkı payı ile öğrenci harçlarının ve yurt paralarının Vakıfbank, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası ve Akbank'a yatırılması karşılığında bankaların verdiği promosyonlar da vakfa aktarıldı. Kanun hükümleri gereği özel bankaların verdikleri toplam 3 milyon 588 bin YTL değerindeki promosyonlar, üniversite bütçesine girmesi gerekirken GÜV'e gönderildi.

Akbank'tan 13 Mayıs 2004 tarihinde 5 yıl süreli yapılan protokol gereği 675 bin 798 YTL nakit para ile 156 bin 704 YTL ve 66 bin 869 YTL değerinde iki adet binek otomobil GÜV'e giderken, 25 Ocak 2005 tarihinde 5 yıl süreli İş Bankası'yla yapılan protokol gereği 2 milyon 210 bin YTL para alındı. Yapı Kredi Bankası'ndan 16 Mart 2001 tarihinde imzalanan "tele24 bordro ve tele24 kuruluş protokolü" gereği 275 bin YTL, Vakıfbank'tan ise, "Harç Tahsili Protokolü" gereği 2003 yılında 204 bin YTL para GÜV'e aktarıldı.

HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİLDİ

Yapı Kredi Bankası'ndan alınan kira paraları da vakfa verildi. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ana giriş katı dahilindeki 70 metrekarelik yer, banka şube yeri olarak kullanılmak amacıyla 1 Ocak 2001'den itibaren 4 yıllığına Yapı Kredi'ye tahsis edildi. Bankanın bu anlaşma karşılığında verdiği aylık 5 bin 500 dolar ise GÜV'ün kasasına girdi. GÜV, 4 yıl boyunca kira gelirlerinden 337 bin YTL haksız kazanç elde etti.

Turkcell, İş-Tim, TT Tim İletişim şirketlerinden alınan baz istasyonu kira bedelleri de vakfa aktarıldı. Gazi Üniversitesi ile iletişim şirketleri arasında, 2002 yılından itibaren üniversite içine baz istasyonları kurulması yönünde sözleşmeler imzalandı. Bu sözleşmeler karşılığı elde edilen kira gelirlerini 2004 yılı sonuna kadar vakıf aldı. Turkcel'den alınan 99 bin 500 YTL ile İş- Tim ve TT Tim'den alınan 29 bin 800 YTL, üniversitenin bütçesine gönderilmesi gerekirken GÜV'ün oldu.

VERGİ PAYLAŞIMI

Sayıştay denetçileri, Gazi Üniversitesi öğretim görevlilerinin vakfın aldığı projelerde çalıştırıldığını ve kendilerine ödenen ücretlerde vergi kaçırıldığını da belirledi. Projelerden elde edilen gelirler, üniversitenin döner sermayesine girmesi gerekirken, yüzde 30'u GÜV'e, yüzde 70'i bu projelerde çalışan öğretim görevlilerine verildi. Üniversite döner sermayesine girmesi gerekirken giremeyen gelir tutarı 2003 yılında 3 milyon 751 bin 629 YTL, 2004'te de 947 bin 11 YTL oldu. Öğretim görevlilerine ödeme yapılırken de yanlış oranda vergi kesildi. 33 bin 223 YTL gelir vergisi, 269 bin 930 YTL de KDV kayıplara karıştı.

Bugün



Bu haber 724 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,141 µs