ABD İran’a mı saldıracak? | " /> ABD İran’a mı saldıracak? | "/>

En Sıcak Konular

ABD İran’a mı saldıracak?

13 Mart 2008 09:29 tsi

ABD İran’a mı saldıracak? TSK’nın sınır ötesi harekatı sonrasında terör örgütü PKK ile siyasi çözümü gündeme getiren Amerikan Merkez Komutanlığı (Centcom) Komutanı Oramiral William Fallon, Esquire Dergisi’nde yayınlanan "General Fallon görevden alınırsa ABD, İran̵

İran ile savaşa pek sıcak bakmayan Fallon, Afganistan’daki operasyonlara zarar verdiğinden Irak’ta asker artırımına gidilmesine de karşı çıkıyordu.

Gates: İddialar komik

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, istifa kararının Oramiral’in kişisel kararı olduğunu belirtti. Gates, "ABD şimdi İran’a saldırır mı" sorusuna "İddialar komik" yanıtını verdi.

ORAMİRAL William Fallon (63), Ortadoğu ve Afganistan’ı kapsayan Amerikan Merkez Komutanlığı’nın (Centcom) komutanıydı. İran’a askeri bir müdahaleye sıcak bakmıyordu. Afganistan’daki operasyonlara zarar verdiği gerekçesiyle askerlerin Irak’a kaydırılmasına da karşıydı. Bu nedenle astı olan ABD’nin Irak’taki komutanı General David Petraeus ile sık sık ters düştüğü oluyordu.

ABD Yönetimi’nin politikalarıyla çelişen bir tutum izleyen General William Fallon, bu duruşu nedeniyle geçtiğimiz günlerde Esquire Dergisi’ne konu oldu. Thomas Barnett imzasıyla yayınlanan "Barış ile Savaş arasındaki adam" başlıklı makalede Fallon’un ilkbaharda görevden ayrılmak durumunda kalmasının Başkan Bush ve Yardımcısı Dick Cheney’nin yıl sonundan önce İran’a askeri bir müdahale istedikleri ve kendilerine engel olacak bir komutan istemedikleri anlamına geleceği öne sürüldü.

BAKAN: İDDİALAR KOMİK

Fallon’un istifa kararını Savunma Bakanı Robert Gates açıkladı. Kişisel kararı olarak Oramiral Fallon’un istifa etmeye karar verdiğini söyleyen Gates, istifayı "gönülsüz ve üzüntüyle" kabul ettiğini belirtti. Gates, Oramiral’in istifasının İran’a yönelik bir operasyon olasılığının arttığı anlamına gelip gelmeyeceğiyle ilgili bir soruya ise "Sadece komik diyebiliyorum" dedi.

FARKLILIK YOK

Oramiral Fallon ise yaptığı açıklamada "benim görüşlerim ile başkanın politika hedefleri arasında kopukluk olduğu yolundaki haberler, kritik bir dönemde dikkati dağıtıyor ve çabalarımıza zarar veriyor. Politika hedeflerimiz konusunda bir farklılık olduğuna inanmıyorum" dedi. Fallon, yaptığı açıklamaların Savunma Bakanı Robert Gates ile Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen ile paralel olduğunu savundu.

Bush Yönetimi’nden üst düzey bir yetkili, New York Times Gazetesi’ne yaptığı açıklamada William Fallon’un yaptığı yorumlarla "Başkan’dan farklı bir dış politikaya sahip olduğu izlenimi verdiğini" belirtti. Beyaz Saray’dan da istifayla ilgili nisbeten kuru bir açıklama geldi. Normalde emekli olan üst düzey bir komutanın arkasından süslü laflar eden Beyaz Saray Yönetimi, Afganistan ve Irak’taki katkılarından ötürü Oramiral’e teşekkür etti.

Beyaz Saray, daha sonra yaptığı açıklamada her ne kadar ABD Başkanı George W.Bush hiçbir olasılığı reddetmese de ABD Yönetimi’nden kimsenin İran ile savaş istemediğini savundu.

PKK ile masaya oturun diyen komutan başka neler demişti

İran: Geçen sonbaharda El Cezire televizyonundaki bir programa katılan Amiral Fallon, "İran konusunda ABD’nin sürekli davul çalması, faydalı değil, yarar sağlamıyor. Savaş olmamasını bekliyorum, bunun için de çalışmalıyız. Farklı şartlar oluşturmak için elimizden geleni yapmalıyız" demişti.

Irak: Amiral Fallon, Irak’taki Amerikalı Komutan David Petraeus’un Irak’ta hızlı asker artışına karşı çıkıyor, bölgeden asker çekilmesinin hızlandırılması gerektiğini savunuyordu. Bu nedenle ikisi zaman zaman ters düşüyordu.

PKK: TSK’nın sınırötesi operasyonu sonrasında ABD Kongresi’nde konuşan Oramiral Fallon, PKK sorununun çözümünün sadece askeri olmayacağını savunmuştu. Komutan, PKK sorunu konusunda "Bana göre gerçek çözüm, bu grupla bir çeşit uzlaşma sağlanması" demişti. 

hurriyet



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,031 µs