En Sıcak Konular

38 bin memur alınacak

13 Mart 2008 09:05 tsi
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'ndan iş arayanlara dün müjdeli bir açıklama geldi. Kamu kurum ve kuruluşlarına Bütçe Kanunu'nda öngörülen 23 bin 'açıktan atama' kadrosunun dağıtıldığını belirten Başesgioğlu, bunun önümüzdeki günlerde tebliğ edileceğin

Söz konusu kadrolara, KPSS'ye girmiş memur adayları yerleştirilecek. Gerekirse ilgili birimler, kendileri de sınav açarak ya da başka kurumlardan nakil suretiyle kadroları doldurabilecek. Kurumlar ayrıca geçen yıl emeklilik, istifa ve ölüm sebebiyle boşalan kadroların yüzde 50'si oranında memur ala-bilecek. Böylece, devlette toplam 38 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Bakan Başesgioğlu, 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda toplam 23 bin açıktan atama izninin verildiğini ifade etti. Mevzuat çerçevesinde öncelikle bu kadroların dağılımının yapılması gerektiğine işaret eden Başesgioğlu, "Mevzuatımız, bu konuda da Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'na görev vermiş bulunmakta. İlgili iki bakanın teklifi ve Sayın Başbakan'ın onayı ile kadro dağılımı gerçekleşiyor. Biz de şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda 22 bin civarında açıktan atama iznini ilgili bakanlıklara, kamu kurum ve kuruluşlarına dağıttık." dedi. Bakanın verdiği bilgiye göre, dağıtım işlemi, kurumların personel ihtiyaçları, Türkiye genelindeki dağılım ve diğer kıstaslar dikkate alarak yapıldı. Açıktan atama kadroları yakında kurumlara tebliğ edilecek. Kurumlar personeli, Kamu Personeli Seçme Sınavı'na girmiş olan memur adayları arasından seçmek suretiyle temin edecek. Ayrıca gerekirse kendileri de sınav açmak ya da başka kurumlardan nakil suretiyle kadroları doldurabilecekler. Kamu kuruluşları, açıktan atamanın yanı sıra, 2007 yılında ölüm, istifa, emeklilik gibi sebeplerle boşalan kadroların yüzde 50'si kadar yeni memur alabilecek. Kuruluşlar sadece memur alımı yoluyla değil, sözleşmeli personel istihdam ederek de ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Bakan Başesgioğlu, "Kurumlarımız yine 4-B'ye göre personel istihdam edebilirler. 4-B'nin belli bir sayısı yok. Bir kurum, bu kapsamda personel istihdam etmek isterse, onun da kendine özgü bir yönetmeliği var. 4-B, daha çok nitelikli personel için mevzuatımıza girmiş bir düzenleme. Bu tür personeli daha çok Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı çalıştırıyor." bilgisini verdi.

Devlet Personel Başkanlığı yetkilileri, kamu kurum ve kuruluşlarında geçen yıl emeklilik, ölüm ve istifa gibi sebeplerle 30 bin civarında kadronun boşaldığını belirtti. Yetkililer, 23 bin kişilik açıktan atamadan ayrı olarak, kuruluşların, boşalan kadroları yerine de yüzde 50 sınırı ile 15 bin yeni memur alabileceğine dikkat çekti. Açıktan atama ve boşalan kadrolara yapılacak atamalarla birlikte yıl sonuna kadar kamuda yeni istihdam edilecek memur sayısının 38 bine ulaşabileceği vurgulandı.

 

Haziran ve eylülde KPSS yapılacak

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın iki yıl aradan sonra bu yıl haziran ve eylül aylarında tekrar yapılacağını açıkladı. 28-29 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek sınava, 4 yıllık fakülte ve yüksekokul mezunlarının katılacağını belirten Başesgioğlu, 21 Eylül'deki sınavda ise 2 yıllık yüksekokul ve lise mezunlarının yarışacağını kaydetti. Daha önceki yıllarda yapılmış sınavların geçerliliğini koruduğuna işaret eden Başesgioğlu, "Yeni mezun çocuklarımız var. Sanırım iki yıldır sınav açılmadı. İki yıldır okullarımızdan mezun olan çocuklarımızın da bu hakka kavuşması lazım. Her ne kadar sınava girenlerin hepsi yerleştirilemiyor gibi bir şey var ama diğer yandan da yarışma imkânından onları da mahrum etmemek lazım." dedi.

En fazla kadro Milli Eğitim Bakanlığı'na

Bu yıl 10 bin kadro ile en fazla açıktan atama izni Milli Eğitim Bakanlığı'na verildi. Bunu 2 bin 500 kadro ile Adalet Bakanlığı takip ediyor. Açıktan ataması yapılacak 23 bin kadronun 18 bin 594'ü genel bütçeye dahil 44 ayrı kuruluşa tahsis edildi. 636 kadro, 18 ayrı özel bütçeli kuruluşa paylaştırılırken, 140 kişinin de sosyal güvenlik kuruluşları bünyesinde görev yapması kararlaştırıldı. Kontenjanları daha sonra belirlenmek kaydıyla 3 bin yeni memur kadrosu da, YÖK, ÖSYM, üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitülerine verildi. Bu şekilde dağılımı gerçekleştirilen kadro sayısı 22 bin 370 olarak belirlenirken, 630 memur kadrosu ise rezerv tutuldu.
 
zaman



Bu haber 590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,255 µs