En Sıcak Konular

Avrupa da Ergenekon'a el attı

13 Mart 2008 08:28 tsi
Avrupa Parlamentosu (AP), Ergenekon çetesinin devletteki bağlantıları ile birlikte ortaya çıkarılmasını talep ediyor.

Avrupa Parlamentosu'un Türkiye raporunda Ergenekon'a yer verildi. Raporda, terör örgütünün devleti içindeki bağlantılarının çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Hollandalı Hıristiyan Demokrat milletvekili Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Rapor taslağı hükümete çağrıda bulunarak yavaşlayan reform sürecini hızlandırmasını, ombudsmanlık kanununun da bir an evvel çıkarılmasını istiyor. 9 sayfadan oluşan 44 maddelik taslağın nisan ayında Dış İlişkiler Komitesi'nde, mayısta da Genel Kurul'da ele alınarak kabul edilmesi bekleniyor.

301. MADDE

301. maddede hükümetin sözünü tutmadığını ima eden rapor, asker-sivil ilişkilerinde de ordunun tamamen siviller tarafından kontrol edilmesinde ısrarlı. Henüz taslak halindeki rapora yine yüzlerce değişiklik önergesi verilmesi bekleniyor. 301. madde dışında sert eleştirilerden kaçınan taslak, Hıristiyan Demokratların bütün raporlarında olduğu gibi gayrimüslimlerin sorunlarına geniş yer ayırıyor.

VAKIFLAR KANUNU

Erdoğan'ın 2008'i reform yılı ilan etmesini memnunlukla karşılayan taslak, Vakıflar Kanunu'nun TBMM' den geçmesini de olumlu karşılıyor. PKK'nın terör örgütü olduğuna işaret eden rapor, örgüte bir an evvel, şartsız ateşkes çağrısı yapıyor. Raporun Kürtçe TV-radyo yayın isterken, Kürtçenin kamu hizmetlerinde de kullanılmasını istemesi dikkat çekiyor.

KUZEY IRAK'A OPERASYON ORANTISIZ OLMAMALI

Türkiye'nin K.Irak'a orantısız güç kullanmaması gerektiğini kaydeden taslak, Irak ve Kürt bölgesel yönetimine de "topraklarını terör için kullandırtma" diyor. Taslak, Erdoğan'ın Almanya'da yaptığı ve büyük tartışmalara sebep olan "asimilasyona hayır, entegrasyona evet" konuşmasına atıf yaparak, Kürt meselesinde bu sözlerin unutulmaması gerektiğini ifade ediyor.

ERMENİ SORUNU

1915 olaylarını geçen yılki raporunda "soykırım" olarak nitelendirmediği için büyük baskı gören Oomen-Ruijten, taslakta da mezkur kelimeyi kullanmaktan kaçınıyor. Raportör, Türkiye ve Ermenistan'a bir barışma dönemi başlatmak için beraber çalışma teklifi yapıyor.

ERGENEKON

Türk yetkililer Ergenekon hadisesinin üzerine kararlı bir şekilde gitmeli. Bu şebekenin devlet içindeki bağlantıları tam anlamıyla günyüzüne çıkarılmalı ve sorumluları adalete teslim edilmeli.

ASKERİ-SİVİL İLİŞKİLERİ

2007'de askerî müdahale girişimlerine karşı demokrasinin galip gelmesi memnuniyet verici. Türk hükümeti demokratik yollarla seçilmiş iktidarların ülkenin iç, dış ve güvenlik siyasetlerini belirlemede tek yetkili olmasını temin etmeli ve askerin bu sivil mesuliyete saygı göstermesini sağlamalıdır.

 
dunyabulteni



Bu haber 323 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,813 µs