En Sıcak Konular

Üsküdar’dan Levent’i dinlemek mümkün

12 Mart 2008 20:52 tsi
Üsküdar’dan Levent’i dinlemek mümkün TÜBİTAK ve ODTÜ'nün ortak proje olarak üzerinde çalıştığı dinleme cihazını iki öğrenci geliştirdi bile. Marmara Üniversitesi'nden iki öğrencinin tamamladığı cihazla, Üsküdar’dan Levent’teki plazaları dinlemek mümkün.

VİDEO paylaşım sitesi YouTube’ta art arda yayınlanan ses kasetleri gündeme damgasını vururken, Ankara’daki resmi kurumlar da ‘böcek’ avına çıktı. Ancak teknoloji o kadar gelişti ki, birini dinlemek için aynı odada bulunmaya bile gerek yok. En çok tercih edilen sistemlerden biri ise ‘lazerle ses dinleme’ cihazı. Türkiye’de istihbarat dışında kullanımı yasak olan cihazın, terör ve organize suç örgütlerinin elinde bulunduğu tahmin ediliyor.

TESTLERDEN TAM NOT

EMNİYET’İN talebi üzerine TÜBİTAK ve ODTÜ’nün 2006’dan bu yana üzerinde çalıştığı cihaz, iki üniversite öğrencisi tarafından üretildi bile. Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik-Bilgisayar Bölümü öğrencilerinden Sami Aslanhan ve Arif Ekşi, istihbarat aletini bitirme tezi yaptı. Laboratuar ortamındaki testler başarıyla tamamlandı. Güçlü bir lazer kullanılırsa, Üsküdar sahilinde bir banka oturup Levent ve Maslak’taki plazaları dinlemek mümkün.

HEDEFE LAZER SİNYALİ

SIRA dışı istihbarat aletinin çalışma şekli oldukça basit. Dinleme için cihazı, bulunduğunuz yerden hedef binanın penceresine odaklayıp lazer ışını göndermeniz yeterli. Işın, içerideki konuşmanın camda yaptığı mikron düzeyindeki titreşimleri algılayarak elektromanyetik dalgalar halinde ikinci bir ışınla geriye gönderiyor. Cihaz, camda kırılarak geriye dönen lazer ışınıyla gelen frekans spektrumlu dalgaları deşifre ederek ses sinyallerine çeviriyor.

Anti casus cihazları yok satıyor

Gizli kayıtların internete düşmesi, birçok kişiyi ‘anti casus’ sistemlerine yöneltti. Fiyatları 250 ile 1500 dolar arasında değişen cihazları, özellikle ‘dinlenmek’ten çekinen iş adamlarının tercih ettiği belirtildi. Hukukçular ise casus cihazların, mahremiyeti tehdit ettiğini ifade ediyor.

Star 



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,146 µs