En Sıcak Konular

Gazi katliamı anıldı

12 Mart 2008 20:04 tsi
Gazi katliamı anıldı 13 önce gerçekleşen Gazi Mahallesi'nde gerçekleşen olaylarda ölenleri anmak için bir araya gelen grup, daha sonra kortej oluşturarak trafiğe kapattıkları Fevzi Çakmak caddesinde yürüyüşe geçti.

Bir süre sonra, 13 yıl önce ilk silahlı saldırının yaşandığı ve o dönemde kahvehane olarak kullanılan işyerinin önüne ulaşan grup, burada yapılan basın açıklamasının ardından yürüyüşü sürdürerek, olaylarda ölenlerin defnedildiği Gazi Mezarlığı'na gitti.

Mezarlara kırmızı renkli karanfiller bırakan grup, bir süre Grup Yorum'un şarkılarını dinledikten sonra kortej halinde Gazi Cemevi'ne geri gelerek dağıldı.

Gazi Mahallesi'ndeki etkinlikte konuşan DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, DTP olarak Gazi olaylarının aydınlatılması için Meclis'te mücadele edeceklerini söyledi.

"Bu tür olayların demokrasi ve özgürlük eksikliğinden kaynaklandığını" öne süren Tuncel, "Bu ülkede demokrasi ve özgürlük geliştikçe bu tür olaylar da azalacaktır" dedi.

Bu grup da Gazi Mezarlığı'na kadar yürüyerek olaylarda hayatını kaybedenlerin mezarlarına karanfiller bırakıp dağıldı.

DTP'DEN MECLİS ARAŞTIRMASI TALEBİ

Bu arada, DTP, "İstanbul Gazi mahallesinde, 1995 yılında meydana gelen olayların araştırılması ve olayın başlamasına neden olanların arkasındaki güçlerin ortaya çıkartılması" amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi. DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ve arkadaşları tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan önergenin gerekçesinde, 12 Mart 1995'de Gazi Mahallesi'nde yaşanan olaylarda 22 kişinin öldüğü belirtilerek, aradan geçen 13 yıla rağmen bu olayların hala aydınlatılamadığı savunuldu.

Gerekçede, "Gazi olaylarının Susurluk ile bağlantısına dikkat çeken birçok iddia gündeme gelmiş, ancak bu iddialar araştırılmadığı için gerçekler ortaya çıkmamıştır. Toplumda infial uyandıran ve kamuoyu vicdanında derin yaralar açan bu olayı tezgahlayan güçlerin ortaya çıkartılması amacıyla Meclis araştırması açılmalıdır" denildi.

GAZİ MAHALLESİ'NDE 22 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

'te Gazi mahallesi'ndeki 3 kahvehaneye 'karanlık silahlı güçlerce' saldırı düzenlenmiş, bir kişi ölmüş, 5 kişi de yaralanmıştı. Saldırıları protesto edenlerle polis arasında çatışma çıkmış, 3 gün süren olaylar Ümraniye'ye de sıçramıştı. Olaylarda toplam 22 kişi öldü, 20 polis hakkında dava açıldı.

Polis memurlarından Adem Albayrak ve Mehmet Gündoğan toplam 4 yıl 32 ay hapis cezasına çarptırıldı, diğer polisler beraat etti. Aileler, suçluların cezasız kaldığı iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme Türkiye'yi toplam 510 bin Avro tazminat ödemeye mahkum etti.

sesonline.net



Bu haber 691 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,595 µs