En Sıcak Konular

Türk-İş'ten Çelik'e jet yalanlama

12 Mart 2008 17:38 tsi
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'dan "Hemen hemen 5 maddenin 4'ünde anlaştık" açıklaması yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e jet yalanlama geldi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na ilişkin görüşme davetine karşı, önce uzmanların yapacağı çalışmanın beklenmesi gerektiğini söyledi.

Kumlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakan Çelik'in tasarı üzerinde değerlendirme yapmak üzere kendisini bugün görüşmeye davet ettiğini bildirdi.

Bakan Çelik'e, tasarı üzerinde uzmanların yapacağı çalışmanın sonuçlarını görmeden görüşmenin bir anlam taşımayacağını ilettiğini belirten Kumlu, şöyle konuştu:

''Sayın Bakana, tasarı üzerinde değerlendirme yapabilmemiz için uzmanların çalışmasının belli bir noktaya gelmesi gerektiğini söyledim. Bu çalışma ortaya çıkarsa bir araya gelmemizin anlamlı olacağını ilettim. Türk-İş olarak artık kendi başımıza karar vermemiz de mümkün değildir. Öneriler, bize bir metin halinde sunulursa bunu Emek Platformu'yla da değerlendirip, görüşlerimizi kendilerine aktarabileceğimizi bildirdim.''

Kumlu, Bakan Çelik'in söylediği gibi henüz bir anlaşmanın da söz konusu olmadığını belirtti.

-TİSK'İN AÇIKLAMASINA TEPKİ-

Öte yandan, Türk-İş'ten yapılan açıklamada, TİSK'in, Emek Platformu'nun yapacağı eylemlere ilişkin açıklamasına tepki gösterildi.

Açıklamada, sendikaların varlık sebebinin çalışanların, sosyal, ekonomik hak ve çıkarlarının korunması ve geliştirilmesi olduğu vurgulandı.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın çalışanların kısa ve uzun vadeli menfaatlerini düzenleyen bir nitelik taşıdığına işaret edilen açıklamada, sosyal güvenlikteki kazanılmış hakların, çalışanların ve ölmeleri halinde kanuni temsilcilerinin haklarını kapsadığına dikkat çekildi.

Tasarının, ''kazanılmış hakları koruduğu'' iddiasının doğru olmadığı dile getirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''14 Ocak 2008 tarihinde uyarı niteliğinde önerilen 2 saatlik çalışmama hakkı Anayasa'dan ve kanunlardan doğan bir hakkın kullanımı niteliğindedir. Çünkü çalışma hak ve ödevi, kapsam olarak 'çalışmama hakkını' da içerir. Bu yönüyle bakıldığında uyarı niteliğindeki bu eylemin, 'genel grev' olarak değerlendirilmesi hukuki değildir.

Bizim mücadelemiz, çalışanlarımızın sosyal devlet çatısı altında 'mutlu ve huzurlu' olabilmesi mücadelesidir. Etinden et koparılır gibi her gün yeni bir hakkına göz dikilen çalışanların, verimli ve üretken olması beklenemez.

Açıkçası, TİSK'in, kazanılmış haklarını korumak için 2 saat süreyle 'çalışmama hakkını' kullanan çalışanların bu etkinliğini desteklemek yerine, 'kanuna aykırı' söylemiyle ihbar etmesi üzücüdür. TİSK'in, bu yanlıştan bir an evvel dönüp, çalışanların yanında yer alması bizleri sevindirecektir.''

AA
 



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,538 µs