Muktedirlerin muhalefeti | " /> " /> Muktedirlerin muhalefeti | "/> "/>

En Sıcak Konular

Muktedirlerin muhalefeti

12 Mart 2008 17:05 tsi
 Muktedirlerin muhalefeti Son birkaç zamandır Tuncay Özkan, Kanadoğlu, Baykal gibi Kemalistleri gözlemliyor musunuz? Kendileriyle derin bir çelişki içinde olduklarını görüyorsunuzdur? Peki bu durum niye böyle? Cumhuriyet mitingleri niye düzenlendi?

Resmi ideolojiler toplumları şekillendirmek, tektipleştirmek amacı güderler. Bunun için toplumdaki tüm farklılıklar törpülenir.

Toplumun kışlaya çevrildiği böyle sistemlerde vatandaş olmak, o resmi ideolojiye teslim olmaya indirgenir, farklı olan tehlike addedilir; iç ve dış düşman kurguları üzerinden iktidar perçinlenir.

Türkiye resmi ideolojisi de temel olarak iki eksen üzerine oturmuştur: Bu toprakları Türkleştirmek ve Türkleri de laikleştirmek…

Laikleşmeyenlere, dinini yaşamak isteyenlere ve Türkleşmek istemeyenlere dilini, kültürünü yaşatmak istemeyenlere, resmi ideoloji hep düşman gözüyle baktı; onları “sözde vatandaş” addetti.

Fakat demokratik normlar geliştikçe, “sözde vatandaşların” vatandaş olma çabalarıyla, özgürlük talepleriyle resmi ideoloji zemin kaybediyor. Zemin kaybediyor çünkü küreselleşmeyle birlikte başkalarıyla karşılaştıkça, toplum kendi üzerine düşünüyor ve böylece resmi ideoloji gibi düşünmemeye başlıyor.

Toplum kendisi üzerine düşünmeye başladıkça resmi ideolojinin aslında düşünmediği ortaya çıkıyor. Demokratikleşme talepleri karşısında resmi ideoloji sloganlardan, paranoyalardan, komplolardan ileri gidemiyor.

Şimdiye kadar Türkleştirilmeye ve laikleştirilmeye çalışanlar direndiler, muhalif oldular. Ama artık roller değişiyor.

Şimdi direnenler, muhalifler ise “gerçek muktedirler”, resmi ideoloji taraftarları…

Muktedirler Kürt ve başörtüsü meselelerinin çözümüyle gelişecek olan demokratikleşmeye, sivilleşmeye karşı bu sorunlar üzerinden sağladıkları iktidarlarını korumak için direniyorlar.

Bunun için bugünlerde çözüm aşamasına gelmiş olan bu sorunların çözülmemesi için çırpınıyorlar. Bunun için hukuku araçsallaştırmakta, hatta orduyu nafile de olsa kışkırtmakta beis görmüyorlar… Kraldan çok kralcı oldukları için değil; demokrasi karşıtı oldukları için…

Son dönemde muktedirlerin davranışlarına, söylemlerine bakın ve neden saçmaladıklarını, kendileriyle çeliştiklerini görün. Çünkü onlar muktedirken direnmenin, muhalefet etmenin verdiği eziklik içerisindeler. Yıllardır paylaşılmayan iktidarın kaybedilmesinin yarattığı travmadır bu. “Bu hallere düşecek adam”, ya da meydanlara dökülecek insanlar değillerdi onlar. Şimdiye kadar aşağı gördükleri insanlarla aynı kamusal alanda eşitlenmeye razı ve hazır değiller…

Hangi muhalefetin kazanacağını zaman gösterecek? Demokrasi yanlısı toplumun gerçek muhalefeti mi, yoksa muktedirlerin “çılgın” muhalefeti mi?

www.iyibilgi.com analiz İlhan Döğüş



Bu haber 1,293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,444 µs