Kazan-Kazan(!) | " /> Kazan-Kazan(!) | "/>

En Sıcak Konular

ABD’nin Büyük Irak Planı: Kazan-Kazan(!)

12 Mart 2008 14:59 tsi
ABD’nin Büyük Irak Planı: Kazan-Kazan(!) iyibilgi, ABD’nin 'Büyük Irak Planı'nı açıklıyor: ABD, Türkiye ve Irak masaya oturdu. Barzani Kürdistan’dan vazgeçti. PKK, silah bırakıp İran’a kaymayı; Türkiye, Irak petrolünü paylaşma kaydıyla Barzani ile yakınlaşmayı kabul etti. Sık

Türkiye son günlerde baş döndürücü bir gündemle çalkalanıyor. Son haftalarda Türkiye’ye gelen isimlere bir bakın. Önce ABD Savunma Bakanı geldi, ardından topraklarına harekât düzenlediğimiz Talabani geldi. Ve ABD Başkanı Yardımcısı Dick Cheney önümüzdeki haftalarda Türkiye’ye gelecek.

Peki, tüm bu ziyaretlerin amacı ne? Ne konuşuluyor bu zirvelerde? Basına yansıyan bilgiler, gerçek içeriğin kaçta kaçı?

iyibilgi, gene farkını ortaya koyuyor ve Dick Cheney’in ziyaretinde ayrıntıları tam olarak netleşecek ve imzası atılacak ‘Büyük Irak Planı’nı açıklıyor.

Irak’ta durduğu her an ekonomik ve sosyal zarara ve prestij kaybına uğrayan ABD, “Irak’ın ipini sağlam bir direğe bağladıktan sonra” aşamalı olarak bölgeyi terk etme niyetinde.

iyibilgi'ye ulaşan kulis bilgilerine göre MİT Müsteşarı Emre Taner geçtiğimiz aylarda Mesut Barzani ile görüşüp el sıkıştı. Görüşmede ABD’nin Irak planı masaya yatırıldı ve tartışıldı.

Türkiye’ye: K.Irak petrolleri paylaş

ABD’nin planında özetle şunlar var:

1. PKK’ya: “Silah bırak. Suça bulaşmayanları Türkiye’ye gönder. Bulaşanlar için bir şey yapacağız. Suça bulaşanların lider kadrosu PJAK’a gitsin. Ama bunlar silahlarını tekrar Türkiye’ye doğrultmasın.” Plan, Abdullah Öcalan’ın F Tipi bir cezaevine kaydırılmasını da öngörüyor.

2. Barzani: “Petrol için Türk şirketlerine 400 – 500 milyar dolar değerinde rezerv ve iş vereceksin. İsveç ve Norveç’e vereceğin işi Türklere vereceksin.”

3. Türkiye’ye: Barzani ile (Aslında şu an gölgede duran oğul Barzani ile) yakınlaş. K.Irak petrollerini Türkiye ile paylaş.

iyibilgi kaynaklarının açıkladığı bilgilere göre, Barzani bu planı kabul etti. Avrupa’dan dönüşünde ‘Kürtler için devlet hayal’ açıklamasını yaptı.

Bunun için Türkiye’de milliyetçiliğin düşmesi ve K.Irak adımının atılması lazımdı. Harekât, milliyetçi dalganın gazını aldı.

AKP’nin niyeti siyasi çözüm. Bunu PKK ve Barzani de biliyor. Ama yapılması gerektiği için operasyon yapıldı. Operasyon göstermelikti.

Harekâta katılan korucular diyor ki, ‘Sadece ZAP’ın üstüne kadar 7 km gittik. Sonra geri döndük.’

Bahçeli ve Baykal’ın Büyükanıt ile girdikleri sert polemik de bunun için. Genelkurmay harekât PR’ını alladı pulladı. Nikon ile yapılan çalışmalar, iyi bir medya planlaması yaptığını gösteriyor.

Türk askeri, ABD istediği için değil, Barzani, ‘Provokasyon olabilir’ dediği için Irak’tan bir an önce çıktı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bu planı kabul etti. Aydınları kabulündeki ‘Silahsız çözümü düşünüyoruz’ sözü ve medyaya yansımayan sözleri bunun işaretleri ile dolu. Ordu da bu plana sıcak bakıyor.

AKP’nin bölge milletvekilleri şu an seçim yatırımı görünümünde büyük bir çalışma içinde. Her ay seçim bölgelerinde toplantılar yapıyorlar. Örgüt üyelerini hapiste ziyaret ediyorlar. Ailelerine uğruyorlar.

Erdoğan’ın Diyarbakır’da ayrıntılarını açıklayacağı Kürt planı gerçekte bunları içeriyor.

www.iyibilgi.com kulis Ahmet Onurlu



Bu haber 4,218 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,686 µs