Beyaz Enerji sorusu | " /> Beyaz Enerji sorusu | "/>

En Sıcak Konular

Kıvrıkoğlu’na Beyaz Enerji sorusu

12 Mart 2008 14:21 tsi
Kıvrıkoğlu’na Beyaz Enerji  sorusu Kıvrıkoğlu "Mesut Yılmaz'ı rahat ettirmedik" derken Jandarma'nın yürüttüğü ve ucu Yılmaz'a dokunan Beyaz Enerji operasyonunu kastediyordu. Peki operasyonun bıçak gibi kesilmesi ne anlama geliyordu?

Lale Sarıibrahimoğlu / Taraf

Kıvrıkoğlu’na Beyaz Enerji’yi sormayı unutmuşlar...

Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun, İstanbul’da 1. Ordu Komutanlığı görevini yürüttüğü sıralardı. Teamüller gereği, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, şimdinin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a iade-i ziyarette bulunması, kendisinin dinî duyarlılığı yüksek olan kesime yakın olduğu yorumlarına yol açmıştı.

Aynı Kıvrıkoğlu, Hürriyet gazetesinin dünkü (11.3.2008) sayısında yer alan söyleşisinde, sancılı bir süreç sonrasında kendisinden sonra Genelkurmay Başkanı olan emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ü, “İstemediğini” itiraf ettikten sonra, “İrtica ile mücadele için daha iyisi gelmeliydi” diyor.

Kendisi de bizzat İslami duyarlılığı olan kesime yakın olmakla suçlanan Kıvrıkoğlu, özünde, laiklik konusundaki hassasiyeti diğer komutanlardan hiç farklı olmayan halefi Özkök’e, “İrtica ile iyi mücadele etmeyeceği için istemedim” yakıştırmasını yapabiliyor.

Türkiye işte böyle bir ülke. Adamdan hoşlanmadın mı, hemen at bir laf ortaya, üzerine yapışsın kalsın. Hukukun üstünlüğü kavramı içselleştirilmeyince dedikodular gerçek gibi sunulup, iftira ile adam harcama mekanizması hemen işletilir.

Kıvrıkoğlu, kendisinin yerine Genelkurmay Başkanlığı’na göz diktiği savlanan emekli Orgeneral Çevik Bir’in yaydığı belirtilen “İrticacılara yakın” söylemleriyle zamanında nasıl yıpratılmaya çalışıldığını unutmuş gibi Hürriyet’te yer alan söyleşisinde.

Dün gibi hatırlıyorum, Fransa’nın Milli Günü olan 14 Temmuz 1998 akşamı, o zaman Kara Kuvvetleri Komutanı olan ve ordudaki teamül gereği 15 gün sonra Genelkurmay Başkanlığı’na resmen atanması beklenen Orgeneral Kıvrıkoğlu, benim de bulunduğum ortamda, Çevik Bir’in adının bir nedenden dolayı geçmesi üzerine tepkisini gizlemekten kaçınmayarak, “Bırakın şimdi Çevik Bir’i” deyivermiştir.

Aynı ortamda, bir askerî ihale konusunu sorguladığım için şahsıma “yalancı” diyecek kadar da ileri gidebilmiştir kendisi.

Diğer yandan, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak Fransız Meclisi’nden o tarihlerde bir karar geçmişken Kıvrıkoğlu’nun Kara Kuvvetleri Komutanı sıfatıyla Fransız Milli Günü resepsiyonuna katılmasını da yadırgamıştım.

Bu arada hatırlatalım, Kıvrıkoğlu, 1999 yılında Çevik Bir’in 1.Ordu Komutanlığı görevinden emekli edilerek, tasfiyesini de sağlamıştır.

Bugüne yeniden dönersek eğer, Hürriyet’te yer alan söyleşisinde Kıvrıkoğlu, Genelkurmay Başkanlığı görevini tamamlamasına yakın bir dönemde görev süresinin uzatılmasıyla ilgili tartışmalarla ilgili ayrıntı verirken, “görev süresi uzatılsaydı da hemen istifa edeceğini” belirterek yerine dönemin Jandarma Komutanı şimdinin emekli Orgenerali Aytaç Yalman’ı önereceğini ima ediyor.

Kıvrıkoğlu, dönemin başbakanı Bülent Ecevit ve üçlü koalisyon ortaklarından Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli’nin de kendisinin görev süresinin uzatılmasını istediklerini belirtirken, hükümetin diğer ortağı Mesut Yılmaz’ı “rahat ettirmedik” iddiasında bulunuyor.

Hatırlarsanız eğer, Kıvrıkoğlu’nun görev süresinin uzatılması tartışmaları sırasında, Jandarma Genel Komutanlığı’nın başlattığı ve Mesut Yılmaz’a bağlı Enerji Bakanlığı’nda Beyaz Enerji yolsuzluk operasyonu da gündemdeydi.

Kıvrıkoğlu’nun görev süresinin uzatılması için ise Başbakan Yardımcısı sıfatıyla, “Rahat ettirmedik” dediği Mesut Yılmaz’ın da onayı gerekiyordu. Hürriyet’teki söyleşisinde ise Kıvrıkoğlu, görev süresinin uzatılmasıyla ilgili “irtica” odaklı iddialarda bulunuyor.

Genelkurmay Başkanlığı döneminde Jandarma’nın başlattığı Beyaz Enerji operasyonunun tam da görev süresinin uzatılması tartışmaları sırasında niye bıçak gibi kesildiği konusuna ise belki de sorulmadığı için değinmemiş.

Kıvrıkoğlu’nun görev süresinin uzatılması için Yılmaz’ın da onayına ihtiyaç duyulduğu için mi Jandarma, operasyonu bıçak gibi kesti dersiniz?




Bu haber 1,420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,281 µs