Güneydoğu paketini açtı | " /> Güneydoğu paketini açtı | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan, Güneydoğu paketini açtı

12 Mart 2008 14:03 tsi
Erdoğan, Güneydoğu paketini açtı New York Times gazetesine konuşan Başbakan Erdoğan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi için 12 milyar dolar bütçe ayırdıklarını belirterek paketin iki ay içinde hazır olacağını söyledi. Peki bu ünlü pakette neler var?

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türk basınında çıkan haberler üzerine “yok” dediği Güneydoğu paketini, New York Times’a açıkladı, “gençleri dağa çıkmaktan caydırmaya çalıştığını” yazdı. Erdoğan ile Ankara’da görüşen New York Times gazetesi (NYT), “Türkiye, Kürtlerle daha iyi ilişkiler kurabilmek için yatırım yapıyor” başlığıyla verdiği haberde, Güneydoğu paketinin ayrıntılarıyla birlikte, hükümetin terörle mücadeleyi sadece askeri yöntemlerle değil, konunun sosyo-ekonomik, kültürel ve psikolojik boyutlarıyla da ele alma çabasında olduğunu yazdı.

NYT’ye “Ülkenin batısında gördüğümüz her şeyi, doğuda da görebileceğiz” diyen Erdoğan, 5 yıl içinde bölgede 2 büyük baraj ve su kanalının inşa edileceğini, yeni yolların yapılacağını, Suriye sınırındaki mayınların temizleneceğini, Güneydoğu’da istihdamın artacağını anlattı, böylece “dağa çıkmanın öne geçileceğini” vurguladı.

Erdoğan, terörle mücadelenin psikolojik ve kültürel boyutlarına da değinerek, TRT’nin Kürtçe yayın saatlerini genişleteceğini ve birkaç ay içinde Arapça ve Farsça TV yayınına da başlanmasının planlandığını belirtti.

Erdoğan, Türkiye’nin AB sürecinde bir duraklama yaşadığı şeklindeki yorumlara karşı da, “Yavaşlama ve duraklama yok. AB’ye tam üyelikten başka bir alternatif söz konusu değil” dedi.

IRAK’TA MİSAFİR DEĞİLİZ, KALACAĞIZ
Türkiye-Irak ilişkileri konusunda “Biz Kuzey Irak’ın dünyaya açılan en önemli ve sağlıklı kapısıyız” diyen Erdoğan, Kuzey Irak’a kara harekatı için de “Açıkça söyleyebilirim ki, bu kısa işlem, Türkiye, ABD ve Irak’taki merkezi hükümetin ortaklığında gerçekleşti. Türkiye misafir değil. Şimdiye kadar Irak’a girmiş olan herkes bir süre kalıp gidecek, fakat biz kalacağız” dedi.

NYT, Erdoğan’ın ifadelerine dayanarak, Türkiye’nin, Irak’ın Basra kentinde bir konsolosluk açmaya hazırlandığını ve komşu Irak ile diplomatik ilişkilerini sıcak tutma çabasında olduğunu yazdı.

SINIR İLLERE VERGİ MUAFİYETİ
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, dün ekonomi ile ilgili 5 bakanın toplanarak, bu konuyu masaya yatırdığını açıkladı. Tüzmen’in verdiği bilgiye göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi ağırlıklı olmak üzere sınırdaki 15 il, gelir ve kurumlar vergisinden 10 yıl boyunca muaf tutulacak. Bütün yatırımcılar için aynı şekilde uygulanacak bu teşvik ile yatırım ikliminin iyileşmesi ve göçün önlenmesi amaçlanıyor.

YIL SONUNA KADAR MECLİS’E GELECEK
Tüzmen, Güneydoğu Anadolu eylem planı da dahil olmak üzere tek bir paket halinde yürütülen çalışmaların yıl sonuna kadar Meclis’e getirileceğini söyledi.

Benzer bir çalışmanın serbest bölgelerdeki teşvikler için de yürütüldüğünü kaydeden Tüzmen,”Bu teşvikler ne kazandırır, zayıf yönleri neler, tehdit unsurları neler, fırsat unsurları nedir, bunları açık açık tartışıyoruz. en doğruyu bularak hızla harekete geçeceğiz” diye konuştu.

Ntvmsnbc



Bu haber 1,358 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,265 µs