En Sıcak Konular

Danıştay'dan başörtüsü yazısına durdurma

12 Mart 2008 12:11 tsi
Danıştay'dan başörtüsü yazısına durdurma Danıştay 8. Dairesi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın, rektörlüklere gönderdiği başörtüsü yasağının kalkmasıyla ilgili yazıyı “genelge” olarak kabul ederek, oy birliği ile yürütmesini durdurdu.

Bazı öğretim üyesi derneklerinin YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan’ın, 24 Şubat 2008 tarihli rektörlüklere gönderdiği yazısının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davanın ilk aşaması sonuçlandı.

Daire, söz konusu yazıyı “genelge” olarak kabul etti ve yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.

Rektörlüklere gönderilen bildirimi yetki unsuru yönünden kanuna uygun bulmayan Daire, YÖK Başkanı’nın tek başına işlem tesis etmek suretiyle düzenleme yapma yetkisinin bulunmadığına işaret etti.

Kararda, şöyle denildi: “Dava konusu genelge; Yükseköğretim Genel Kurulu’nun 2547 sayılı Yasa uyarınca belirlenen görev alan ıiçinde yer alan, yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretim faaliyetinin gerçekleştirilmesi ve yükseköğretimin planlanması, düzenlenmesi ve yönetilmesi hususunda bir düzenleme getirmesine karşın, Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından tesis edilmiş bir işlem değildir. İlgili Anayasa, yasa ve yönetmelik hükümlerinin birlikte değerlendirilmesinden; ancak, Yükseköğretim Genel Kurulu’nun tesis edeceği işlemle düzenleme getirilecek bir alanda Yükseköğretim Kurulu Başkanı’nın tek başına işlem tesis etmek suretiyle düzenleme yapma yetkisinin bulunmadığı açıkça anlaşılmaktadır.

Bu durumda, Yükseköğretim Kurulu Başkanı tarafından tesis edilen ve yükseköğretim kurumlarında, 23 Şubat 2008 günlü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Anayasa’nın 10. ve 42. maddelerine eklenen ibareler uyarınca uygulama yapılmasını teminen gereği için rektörlüklere yapılan bir bildirim olan 24 Şubat 2008 gün ve 225 sayılı genelgede yetki unsuru yönünden yasaya uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, yetki unsuru yönünden açıkça yasaya aykırı olan dava konusu işlemin, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 27. maddesindeki koşullar oluştuğundan yürütülmesinin durdurulmasına 10 Mart 2008 gününde oy birliğiyle karar verildi.”

Söz konusu karara, itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

NTV’nin canlı yayınında Danıştay’ın kararını değerlendiren İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Fatih Hilmioğlu, siyasilerin rant sağlamak amacıyla bu tür girişimlerde bulunduğunu belirterek fiili durum yaratılmak istendiğini söyledi. Hilmioğlu şunları söyledi: “Yarın diyecekler ki biz uğraştık ama Anayasa Mahkemesi veya yasalar müsaade etmedi. Bunu hepsi biliyorlardı fakat esas yapmak istedikleri bir fiili durum yaratmaktı. Şu anda kamuda da yasak ama kamuda bir fiili durum yaratılmış ve bugün gazetelere bakıyorsunuz pek çok kamu dairesinde şu anda türbanlı çalışıyor. Hekim olarak çalışıyor hemşire olarak çalışıyor, çeşitli kamu dairelerinde çalışıyor ve bunlar hakkında herhangi bir işlemde yapan yok. Yani bir fiili durum var. Dolayısıyla benzer tarzda bir fiili durumu bu anayasada iki maddedeki değişiklikle ve arkadan YÖK Başkanı’nın bu yazısıyla yaratmak istediler.

ANKARA’DA HAKİMLER VAR
Birkaç tane üniversitemizde bocalama oldu ama sonra Üniversitelerarası Kurul toplantısında 90 rektörün katılımıyla ortak bir deklarasyonla ‘Böyle bir şeyin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği’ çok açık bir şekilde ortaya kondu. Mutlaka Ek 17’de değişiklik yapılması gerekli. Ek 17’de değişiklik olsa bile bunun yargıdan döneceği gün gibi aşikar. Çünkü Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararlar ortada. Bizde tabi bu çerçevede üniversiteler olarak eski durumu aynen aynı şekilde uyguluyorduk. Şimdi bu kararla durum daha bir netliğe kavuştu ve hepimizde gördük ki Ankara’da hakimler var. Herkes gördü ki Türkiye bir hukuk devletidir.

YÖK BAŞKANI HAKKINDA DA YASAL İŞLEM YAPILMALI
Yalnız böylesine hassas bir konuda YÖK Başkanı’nın kendiliğinden böyle bir genelge göndermesi yasalara aykırı ve bana göre bir anayasayı ihlal suçudur. Dolayısıyla sadece genelge hakkında işlem yapılması değil, o genelgenin altında imzası olan YÖK Başkanı’nın hakkında da yasal işlemin yapılması gerekir.”

YÖK BAŞKANI’NIN REKTÖRLERE GENELGESİ
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, türbanın yüksek öğretimde serbest bırakılmasına yönelik değişikliklerin yapıldığı Anayasa’nın 10 ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını açıklamış ve bu görüşünü bir yazıyla rektörlere göndermişti.

Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversite rektörlüklerine gönderdiği yazıda şöyle demişti: “Söz konusu Anayasa değişikliği göz önünde bulundurulmak suretiyle uygulama yapılması, kamu görevi ifa eden yüksek öğretim kurumlarının yöneticilerinin görev, yetki ve sorumluluğunda olduğu izahtan varestedir.

Ayrıca belirtilmelidir ki, Anayasanın 10 ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmamaktadır. Çünkü halen yürürlükte olan kanunlarda da hangi kıyafetlerin toplumsal ortamda giyilemeyeceğine dair açık düzenlemeler yer almaktadır.”
NTV - MSNBC


Bu haber 270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,265 µs