Amerikan parmağı! | " /> Amerikan parmağı! | "/>

En Sıcak Konular

Moro cinayetinde Amerikan parmağı!

12 Mart 2008 09:20 tsi
Moro cinayetinde Amerikan parmağı!
Amerikalı diplomat Pieczenik, 1978’de terörist Kızıl Tugaylar tarafından öldürülen İtalya Başbakanı’nın Komünistlerle işbirliğine gittiği için ABD tarafından gözden çıkarıldığını iddia etti.

Soğuk Savaş döneminde, 1978’de aşırı solcu terörist grup Kızıl Tugaylar tarafından öldürülen dönemin İtalya Başbakanı Aldo Moro’nun Komünist Parti ile parlamentoda ittifak arayışına girdiği için ABD tarafından feda edildiği belirtildi. 
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın uluslararası kriz yönetimi uzmanı ve rehine olaylarında arabuluculuk faaliyetlerini yürüten görevlisi Steve Pieczenik, “Aldo Moro’yu Biz Öldürdük” adlı kitabında ilginç itiraflarda bulundu. Moro’nun İtalya’nın istikrarı için ABD tarafından gözden çıkarıldığını vurgulayan Pieczenik, İtalya Başbakanı’nın teröristlerce kaçırılması üzerine dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter tarafından İtalya’ya gönderildiğini belirtti.
Moro’nun kaçırıldığı gün parlamentoda Komünist Parti ile Hıristiyan Demokratların işbirliğini öngören kritik bir oylamaya gittiğini anlatan Amerikalı diplomat Pieczenik, bu tür bir ittifakın hem Washington’ı hem de Moskova’yı kaygılandırdığını yazdı. İtalya’da İçişleri Bakanı Francesco Cossiga başkanlığında kurulan kriz komitesinde görev aldığını belirten Pieczenik, komitenin 54 gün rehin tutulan Moro’nun serbest bırakılması karşılığında teröristlere devlet sırlarını vermesinden korktuğunu bildirdi.
Pieczenik bunun üzerine komitenin Moro daha öldürülmeden, Kızıl Tugaylar adına sahte bir bildiri hazırlanarak İtalyan Başbakanı’nın öldürüldüğünün ilan edilmesi kararı aldığını ifade etti. Böylelikle Kızıl Tugaylara Moro’nun öldürülmesini göze aldıklarını ve hiçbir şekilde kendileriyle görüşülmeyeceği mesajı verilirken, bir yandan da İtalyan kamuoyunun en kötü duruma psikolojik olarak hazırlanması amaçlandı.
Pieczenik, Aldo Moro’nun cesedinin bir ay sonra başkent Roma’nın merkezinde bir otomobilin içinde bulunduğunu kaydetti.

Kissinger tehdit etti
Aldo Moro’nun eşi Eleonora da dönemin Amerikan Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’in kocasını telefonla arayarak Komünist Parti ile işbirliğine gitmesi konusunda, “Bunu pahalıya ödeyeceksin” şeklinde tehditkâr bir ifade kullandığını belirtti.
Geçen hafta bir Fransız televizyonunca yayımlanan belgesel programda da eski İtalya İçişleri Bakanı Francesco Cossiga, kriz komitesinin Moro’nun ölümünden önce öldüğünü iddia eden sahte bir bildiri yayımlama kararı aldığını doğruladı.

 

milliyet



Bu haber 386 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,061 µs