En Sıcak Konular

Amerikan ordusunda çatlak

12 Mart 2008 03:04 tsi
Amerikan ordusunda çatlak ABD'nin Irak ve Afganistan'daki ordularına komuta eden Merkez Kuvvetler Komutanı William Fallon istifa etti. Fallon'un Irak işgaline muhalif bir tavır içinde olduğu iddia ediliyordu. İstifanın olası İran işgali öncesinde olması dikkat çekti.

Amerikan Esquire dergisinde bir süre önce, Oramiral Fallon'un İran'a yönelik güç kullanımını onaylamadığına ilişkin bir makale yayınlanmıştı.

İstifa kararını bir açıklama ile duyuran Fallon istifa gerekçesini, "Washington yönetimi ile fikir ayrılığına düştüğüne ilişkin kamuoyu algısı" olarak açıkladı.

Fallon'un istifa kararını duyurmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, Oramiral Fallon'un erken emekliliğinin, Amerika'nın İran'a karşı bir askeri harekat yapılması ihtimalini artırıp artırmadığı yolundaki bir soruyla da karşılaştı, ancak bu iddiaları saçma olarak niteledi.

Gates, Fallon'un görevden ayrılıp emekli olma isteğini kendisine ilettiğini ve kendisinin de üzülerek de olsa bu isteği kabul ettiğini söyledi.

Washington'dan BBC muhabiri Jonathan Beale, Esquire'da "Savaş ve barış arasındaki adam" başlığıyla yayımlanan makalede, Fallon'un Washinton yönetimiyle Irak ve İran konusunda açık sorunları bulunan bir komutan olarak tasvir edildiğini söylüyor.

Fallon'un geçen sonbaharda El Cezire televizyonuna verdiği mülakata da işaret eden makale, Fallon'un bu mülakatta Batılı ülkelerle İran arasındaki gerilime dair söylediği, "Bu devamlı çalan savaş tamtamları beni şaşırtıyor ve hiç yardımcı olmuyor. Ben bir savaş olmasını beklemiyorum ve uğrunda çalışmamız gereken hedef de bu" sözlerini hatırlatıyor.

Makale ayrıca, ismini vermediği kaynaklara dayandırarak, "Fallon'un görev süresi sona ermeden yönetim tarafından görevden alınması pek de sürpriz olmaz" iddiasına yer veriyor.

Fallon'un önceki açıklamaları, uluslararası medya tarafından daha önce de ele alınmış, bu açıklamaların Amerikan ordusununun İran'a karşı bir harekat konusundaki isteksizliğini sergileyen en güçlü göstergelerden biri olduğuna işaret edilmişti.

Tüm bu yorumlara rağmen, Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM'dan BBC'ye gönderilen bir açıklamada, Oramiral Fallon'un, kendisi ile ülke yönetimi arasında bir fikir ayrılığı olmadığına inandığı belirtildi.

Oramiral Fallon geçtiğimiz hafta, Türkiye'nin Kuzey Irak'a düzenlediği sınır ötesi operasyon ile ilgili de açıklamalarda bulunmuş ve Türkiye'nin PKK'yla bir çeşit uzlaşmaya varması gerektiğini söylemişti.

Fallon'dan önce açıklamalarda bulunan Amerikan Başkanı George Bush ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise PKK'nın ortak düşman olduğu vurgusunda bulunmuşlardı.
 
BBC



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    23,349 µs