En Sıcak Konular

Motorlu Taşıt Vergisi iade edilecek

10 Mart 2008 22:11 tsi
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı fazla vergi ödeyenleri uyardı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, ilave motorlu taşıtlar vergisi (MTV) tahakkuk ettirilen ve Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü İle Tahsili Hakkında Kanundan yararlanmak isteyen mükelleflerin, 30 Haziran akşamına kadar vergi dairelerine başvurmasını istedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 5736 Sayılı Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü İle Tahsili Hakkında Kanunun, motorlu taşıtlar vergisi yönünden uygulanmasına açıklık getirdi.

Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 25 Aralık 2003 tarihli ve 5035 Sayılı Kanunla, motorlu taşıt vergi sisteminde değişiklik yapıldığı, bu değişiklik sonrasında ise bazı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinin, çeşitli nedenlerle eksik tahakkuk ettirildiği vurgulandı.

Bu kapsamda, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununa göre Panel Van olarak tanımlanmış bazı taşıtların motorlu araç tescil belgesinde kamyonet olarak kayıtlı olması nedeniyle, kamyonet tarifesine göre vergilendirildiği, araç tescil belgesinde motor silindir hacmi ''1.3'' olarak belirtilen bazı otomobillerin, 1341 cm3 motor silindir hacmine sahip olduklarının tespit edildiği belirtildi.

Aynı şeklide bazı taşıtların da, istisna kapsamındaki taşıtlar arasında sayılmamasına rağmen, hatalı değerlendirmeler neticesinde motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulduğu vurgulandı.

Açıklamada, bu tür hataların düzeltilmesi için geçmişe dönük olarak ilave ve yeni tahakkuklar yapılarak, bunların mükelleflerden gecikme zamları ile birlikte takibi yoluna gidildiği de ifade edildi.

-UZLAŞMA KANUNU İÇİN BAŞVURU-

Gelir İdaresi Başkanlığı açıklamasında, yeni çıkarılan Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkında Kanun ile 1 Ocak 2004 ve 31 Aralık 2007 tarihleri arasındaki dönemlerde, hatalı belirlemeye bağlı olarak geçmişe dönük yapılan ilave tahakkuklar ile istisna ve muafiyetteki hatalı uygulamaların düzeltilmesi neticesinde gerçekleştirilen ilave tahakkuklar için hesaplanan gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçildiğine dikkat çekildi.

Bu nedenle, ilave motorlu taşıtlar vergisi tahakkuk ettirilen mükelleflerin, 30 Haziran 2008 tarihi mesai saati bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine başvurması gerektiği belirtildi.

Ancak uygulamadan yararlanmak isteyen mükelleflerin ödenmeyen ilave motorlu taşıtlar vergisini ödemesi, dava açmayacaklarını veya açmış oldukları davalardan vazgeçtiklerini bildirmeleri gerektiği vurgulandı.

Kanunda süre uzatımına ilişkin yetki bulunmadığından, mükelleflerin bu tarihi beklemeden müracaatlarını yapmaları da istenen açıklamada, daha sonra şöyle denildi:

''Kanunun yayımı tarihinden önce sayılan nedenlerden dolayı tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergilerine ilişkin hesaplanan gecikme zamlarını ödeyen mükelleflere yapmış oldukları ödemeler, 30 Haziran 2008 tarihine kadar yapacakları yazılı başvuruları üzerine red ve iade edilecektir.

Yapılan düzenlemeyle gerek mükelleflerimizin gerekse idarenin zaman ve iş gücü kaybı ile yargı masraflarına maruz kalmaları engellenerek, on binlerce mükellefin mağduriyetinin ortadan kaldırılması amaçlanmıştır.''

samanyoluhaber



Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,797 µs