En Sıcak Konular

Başörtüsüne özgürlük dedi savcılık oldu

10 Mart 2008 20:49 tsi
Yasal düzenlemeye rağmen başörtüsü yasağında direten rektörler için savcıları göreve çağıran gazeteci, savcılık oldu.

Adıyaman'da yapılan yasal düzenlemelere rağmen başörtülü öğrencileri içeri almayan rektörlerin suç işlediğini belirterek savcıları göreve çağıran Gazeteci Naif Karabatak savcılık oldu.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz'ün, başörtüsü yasağını eleştiren "Savcılar Nerede?" başlıklı yazısı nedeniyle şikayetçi olduğu Gazeteci-Yazar Naif Karabatak hakkında Adıyaman Cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturma başlatıldı.

TBMM'de başörtüsüne özgürlük getiren anayasa değişikliğine rağmen başörtülü öğrencilerin üniversitelere alınmaması nedeniyle başlayan tartışmaya, Adıyaman'da yayın yapan yerel Güne Bakış Gazetesi yazarı Naif Karabatak da katılmış, yasaya rağmen yasağı uygulayan rektörlerin suçlu olduğunu ve haklarında işlem yapılması gerektiğini yazmıştı.Karabatak, 28 Şubat 2008 tarihli yazısında, başörtüsü yasağını uygulamanın zulüm olduğunu da söyleyerek süreci anlatmış, örtülü öğrencileri içeri almayan rektörlerin suç işlediklerini belirterek savcıları göreve çağırmıştı.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Gündüz, Naif Karabatak'ın söz konusu yazısını "kişilik haklarına saldırı" olarak kabul ederek yargıya başvurdu. Karabatak'tan şikayetçi olan rektör kamu davası açılmasını istedi. Savcı Kerem Uçkan Karabatak hakkında yazısında TCK'nın 125. maddesini ihlal edici ifadeler yer aldığını ileri sürerek soruşturma başlattı. Rektörün şikayetinin savcının tutanağından sonra gerçekleşmesi de akıllarda soru işareti bıraktı. Dün adliyede ifade veren Karabatak yasal düzenlemeleri yerine getirilmemesini eleştirdiğini söyledi. Karabatak savunmasında şunları söyledi: "Benim isteğim, tıpkı verginizi verin ya da elektrik borcunuzu ödeyin veya su ücretleri ödensin gibi yasal olarak bundan faydalanan her vatandaşın yerine getirme görevini istemekten başka bir şey değildi. Yazımdaki başörtüsü ibaresini çıkarıp, yerine verginizi deseydim, Defterdarlık tarafından plaketle ödüllendirileceğim açıkken, tıpkı vergi gibi yasal ve uyulması yasal bir zorunluluk olan "başörtülüleri üniversiteye almak" yasa maddesinin uygulanmasını isteyince neden suç teşkil ettiğini doğrusu anlayamadım."

Karabatak, "Sanki suç işleyin demişim gibi hakkımda resen soruşturma açılması, suç işleyen, yasaları uygulamayanlara (YÖK'ten izin alarak) resen soruşturma açılmaması bu yönden tuhaf kaçmaktadır"dedi.

Karabatak şu açıklamalarda bulundu: "Ben yasakçı zihniyeti. Bugüne kadar yasada olmadığı halde yasak uygulayanlar, bugün özgürlük olduğu halde yasak uyguluyorlarsa bunda iyi niyet aramak mümkün değildir. Ben yazımda hiç kimseye hakaret etmedim. Hele hele Sayın Gündüz'e hiç hakaret etmedim. Bir üniversitenin ve onun rektörünün eleştirilere açık olması ve hele hele özgürlükler konusunda en önde giden olması gerekir."

Kaynak: Zaman

 



Bu haber 638 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,180 µs