En Sıcak Konular

Sürgündeki Tibetlilerin büyük yürüyüşü

10 Mart 2008 19:03 tsi
Tibet'i terk etmeye zorlanmış yüzü aşkın sürgün, ülkedeki Çin hakimiyetini protesto etmek amacıyla Hindistan'dan Tibet'e 6 aylık bir yürüyüşe başladı.

Yıllar önce Çin tarafından sürülen Tibetliler, Çin'i protesto etmek için Hindistan'dan Tibet'e 6 aylık bir yürüyüşe çıkıyorlar.

Bugün başlatılan yürüyüş, Pekin Olimpiyatlarına kadar düzenlenecek birçok eylemden biri olacak

'Geri dönüş yürüyüşü' adı verilen eylem, Hindistan'ın Daramsala kentinden başladı. Tibet'in ruhani lideri Dalai Lama burada, Tibet'in Çin'e karşı 49 yıl önce giriştiği başarısız ayaklanmayı anan bir konuşma yaptı.

Çin'i Tibet kimliğini bastırmakla suçlayan göstericiler, Pekin Olimpiyatları'na giden süreci, davalarını dünya kamouyuna duyurmak için bir fırsat olarak değerlendireceklerini dile getiriyor.

Dalai Lama, artık Tibet'in bağımsızlığını savunmadığını, Olimpiyatların boykot edilmesi girişimlerini de desteklemediğini söylüyor, ancak Çin'in ifade özgürlüğüne saygı göstermesini istiyor.

Dalai Lama, "Çin, ifade özgürlüğüne imkan vererek iyi bir ev sahibi olduğunu göstermeli. Dolayısıyla uluslararası topluluk, sporcularını Pekin'e göndermenin yanısıra, Çin hükümetine bu noktaları da hatırlatmalı." dedi. Lama, Olimpiyatlar sona erdikten sonra da Çin'de olumlu değişimlerin sürdürülmesi için uluslararası destek gösterilmesini istedi.

Sürgündeki Tibetli gruplar, bugün başlatılan yürüyüşün, Ağustos ayındaki Pekin Olimpiyatlarına kadar düzenlenecek birçok eylemden biri olacağını kaydediyorlar.

Yürüyüşün düzenleyicilerinden Lobsang Yeshi, "Bu halkın yürüyüşü. Belki de bizim sürgüne gittiğimiz 1959 yılından bu yanaki en büyük protesto gösterimiz olacak. Evimize gitmeye kararlıyız ve kimse bizi bundan vazgeçiremez." dedi.

Kaynak: BBC



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,377 µs