En Sıcak Konular

Bakan Çiçek'ten Çölaşan'a cevap

10 Mart 2008 18:23 tsi
Bakan Çiçek'ten Çölaşan'a cevap Başbakan Menderes'in ve arkadaşlarının asılmasını öven Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan'a en net cevap Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek'ten geldi: Üç devlet adamı asarak bu ülke ne elde etmiştir?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplantı yaklaşık 5 saat sürdü.  
 
Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, yargı mensuplarının konuşmasının kurumlara zarar verdiğini söyledi. Çiçek, yargı mensuplarının konuşmaması ve hukuk dışında gelişen olayları tasvipkar durumda olmamaları gerektiğine vurgu yaptı. 27 Mayıs darbesinin ülkeye nasıl bir getirisi olmadığını ifade eden Bakan Çiçek, gazetecinin sorusunu şu sözlerle yanıtladı:

"Açıklama yapıldı mı yapılmadı mı bilmiyorum ama hukuk adamlarının hukukun dışında gelişen olayları tasvip etmesi ya da tasvip eder bir tavır içinde olması bence çok doğru olmaz diye düşünüyorum. Hele hele yargı mensupları ise bunlar kamuoyuna yapılan açıklamalar kurumları da ilgili de tartışmaları beraberinde getiriyor. Yargı devletin en önemli erklerinden bir tanesidir. Mümkün olduğu kadar tartışma dışı tutulması lazım, hepimizin yargıya saygı göstermesi lazım. Eğer bu türlü beyanlar verdi ise kurumları tartışmaya açar çok doğru olmaz, kim bu ülkede ne çözüm arayacaksa hukukun içinde aramalıdır. Kaldı ki 27 Mayıs'ın halen tasvipkarı var mı bu ülkede onu da bilmiyorum. Üç tane devlet adamını asarak bu ülke ne elde etmiştir, onu da oturup iyi bakmak lazım gelir. Bence eski bir Adalet Bakanı olarak yargı mensupları keşke konuşmasalar diye bunu söylüyorum, yani Batı'da bir başsavcının bir mahkeme başkanının konuşmasına şahit olan var mı onu bilmiyorum. Onun için bunlar kurumları da yıpratıyor. Hepimizin dikkat etmesi gerekiyor, hele böyle dikenli konularsa hele böyle toplumda büyük ve derin yaralar açmış bir konu ise hele böyle yargı adamlarının konuşacaklarsa emekli olduktan sonra konuşurlar ona birşey yok, engel yok, o kadar ifade özgürlüğü var 301'e girmez o."

Cemil Çiçek, Açıklanan milli gelir rakamlarıyla ilgili TÜİK yetkililerinin toplantıda sunuş yaptığını ifade eden Çiçek, ''Neden bu dönemde böyle hesaplama yapmak ve bunları açıklamak durumu hasıl olmuştur? Bu, Türkiye'nin geldiği yeni durumun yeni kriterlere göre tespitinden ibarettir'' değerlendirmesinde bulundu.

Her ülkenin, belli aralıklarla ülkesiyle ilgili tahminlerinde, zaman zaman güncellemeler, değişikler yaptığını anlatan Bakan Çiçek, şöyle konuştu:

''Bunlardan bir tanesi aradan geçen süre içinde, önceki değerlendirmelerle, bugün yapılan değerlendirmeler arasındaki geçen süre içinde her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de çok önemli değişmeler meydana gelmiştir. Her alanda bu değişikliklerin rakam olarak tespit edilmesi gerekmektedir.

Bu, bir çok bakımdan önem arz ediyor. Planlamalar açısından önem arz ediyor, Türkiye'nin dış değerlendirmeleri açısından önem arz ediyor. Çünkü bütün ekonomik, siyasi ve başkaca değerlendirmeler bu rakamlara dayalı olarak yapıldığı için dolayısıyla aradan geçen zaman içinde hangi konularda farklılıklar olmuştur ve bunun ekonomiye yansıması nelerdir, bunlar ister istemez bu güncellemeyi gerekli kılmaktadır.

Türkiye belli konulardaki gelişmeleri yine belli zaman dilimleri içinde geçici olarak değerlendirmektedir. Dolasıyla yıl sonuna geldiğimizde geçici olarak değerlendirdiğimiz hususları kesin bir rakama bağlanması icap ediyor.

Türkiye bir çok konuda AB ile uyumda paralelliği sağlamak üzere mevzuatında değişiklik yaptı. Her alanda AB'ye uyum söz konusu olacaksa, bu milli gelir hesaplarıyla ilgili olarak kullanılacak ölçekler, kriterler açısından da lazım. Bu güncellemenin temelinde yatan sebeplerden bir tanesi de bu uyumun sağlanmasıyla ilgilidir. Yani İngiltere'de, Fransa'da, Almanya'da, bir AB ülkesinde milli gelir hangi kriterlere göre hesaplanıyorsa, Türkiye'nin de buna paralel, dünyadaki gelişmelere paralel bu yöntem değişikliğini yapması gerekiyor. Ayırca bir de kapsam da değişiklik var. Onun da bu ister istemez bu hesaplara yansıtılması önemlidir.

Mesela, 2002 yılında iş yeri bazlı anketlerde, çalışan sayası 2 milyon 133 bin iken bugün 3 milyon 545 bine çıkmıştır. Konut sektöründe 2006 yılında 15.2 milyon olan konut sayısı, bugün 23.5 milyon olmuştur. Ortalama kira bedeli, eski hesaplamalara göre, 163 YTL iken, bugün 299 YTL'le çıkmıştır.

Demek ki rakamlarda ve kapsamda değişiklikler olduğu zaman, yöntemde değişiklik olduğu zaman son durumu belirlemek için bu değişikliklerin, bu çalışmaların yapılması gerekiyordu.

Kaldı ki en önemli bir şey daha yapılmıştır. Adrese dayalı nüfus sistemine göre, Türkiye'nin artık ne kadar nüfusunu kesin olarak belli olduğuna göre bu rakamların güncelleşmesi gerekir.''

İZMİR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İzmir'e hafta sonundaki ziyaretinde gündeme gelen serbest bölgeler konusunun da toplantıda ele alındığını belirten Bakan Çiçek, bununla ilgili bir kısım soruların çözümüne yönelik adım atılacağını kaydetti.

İlgili bakanların, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren başkanlığında bir değerlendirme yapacağını anlatan Bakan Çiçek, ihtiyaca göre, yasal düzenleme ya da başka bir çalışma ihtiyacı duyulursa onun yapılacağını bildirdi.

TALAT'IN ZİYARETİ

Bakan Çiçek, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Türkiye'ye yaptığı ziyaretlerin de Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındığını bildirdi.

Güney Kıbrıs'taki seçimlerden sonra 2008 yılında Kıbrıs konusunun yeniden gündeme geleceğinin uluslararası toplumun beklentisi olduğunu anlatan Bakan Çiçek, Talat'ın ziyaretinde, bu konuda gelinen noktanın en üst seviyede değerlendirildiğini bildirdi.

Çiçek, şunları söyledi:

''Türkiye ve KKTC, tekrar ifade ediyoruz ki bu sorunun biran evvel çözülmesini arzu etmektedir. Yakın tarihin de en uzun süren uluslararası uyuşmazlıklarından, itilaflarından biridir. Türkiye de KKTC de bugüne kadar yapılan bütün müzakerelerde soruna kalıcı çözüm için çaba sarf etmiştir. Tabii, bunun kuralları var, parametreleri var. Tekrar ifade ediyoruz ki orada iki ayrı devlet, iki ayrı toplum, iki ayrı demokrasi, iki ayrı eşit halk var. Türkiye'nin garantileri var. Bu manada, BM'nin hazırladığı, Türk tarafındın kabul edip, Rum tarafının reddettiği bir Annan Planı var. Bundan geriye gidilmeksizin, bu müzakerelerin bu sene içinde tekrar ele alınacağı bilinmektedir. Bunu için bir değerlendirme için Sayın Talat Türkiye'yi ziyaret etmiştir.''

TALABANİ'NİN ZİYARETİ

Irak Devlet Başkanı Talabani'nin beraberinde 5 bakan ile Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Bakan Çiçek, ''Tabii Irak bizim komşumuz ama epey sorunlu bir komşumuz. bu sorunların da Türkiye'ye olumsuz yansımaları var'' dedi.

Bu nedenle Irak ile ilişkilerin yeni baştan gözden geçirilmesinde ve en üst düzeyde ele alınmasın sayısız faydaları olduğunu anlatan Bakan Çiçek, bu ziyaretin bu anlamda önemli olduğunu kaydetti.

Çiçek, şöyle devam etti:

''Tabiatıyla Irak ile ilgili sorunlarımızın başında terör meselesi gelmektedir. Bunu hep konuştuk, konuşuyoruz. Türkiye'yi rahatsız eden terör örgütünün, orada yuvalandığını, oradan imkan temin ettiğini, lojistik destek sağladığını, orada barındığını hep beraber biliyoruz. Artık bütün dünyanın da kabul ettiği bir gerçektir.

Bu nedenle bu görüşmelerde terör konusu kapsamlı şekilde ele alınmıştır. Kamuoyuna da ifade edildiği şekliyle, bu terör örgütü Irak ile Türkiye arasındaki ilişkileri zehirleyen bir unsur olarak ifade edilmiştir. Aynı zamanda bir beladır, ya da yine ifade edildiği şekliyle bir afettir. Bunun ortadan kaldırılması için bir mutabakata varılmıştır. Bu alanda somut işbirliği yönündeki iki taraf iradesini ortaya koymuştur.

Irak meselesinin, Türkiye ile olan ilişkilerde terör konusu maalesef ilişkileri engelleyen, ilişkilerin gelişmesinin önünü tıkayan bir faktör olarak bulunuyor. Ama onun ötesinde Irak'ın bu sene içindeki yatırıma ayırdığı para 25 milyar dolardır. Yani Türkiye'deki yatırım bütçesinin iki katından daha fazladır. İstenmektedir ki gelen heyetin kompozisyonuna da baktığınızda, Türk iş adamlarının ve Türk şirketlerinin ve Türkiye'nin, ekonomik ilişkileri geliştirmek, orada yatırım yapmak, ticaretimizi artırmak ve kalıcı işbirliğini bu manada sağlayabilmek için her seviyede çok kapsamlı görüşmeler yapılmıştır.

Türkiye-Irak ilişkilerinde neler yapılabileceği kapsamlı olarak konuşuldu. Hatırlayacaksınız, bütün bu ilişkilerin belli bir seviyede sürdürülmesi ve izlenmesi bakımından Irak tarafının bir üst kurul oluşturulması yönünde bir teklifi gündeme geldi. Türkiye olarak inceliyoruz. Varılan mutabakatlar itibariyle şunu söylemek mümkündür ki ülke iki arasında kapsamlı, derin ve yeni bir işbirliğinin başlatılması açısından önemli ve faydalı bir ziyaret olmuştur. Şimdi bütün mesele bundan sonra varılan mutabakatların altının doldurulmasıdır. Bu da iki tarafın daha alt seviyede, bakan düzeyinde veya bürokratlar düzeyinde daha sık bir yakın ilişkiyi gerektirmektedir.

Bugün bunlar konuşulmuştur. Her bakan veya birlikte, bu ilişkileri daha hızlı götürebilmek noktasında bir çabanın içine girmiş olacaktır. Eğer bu üst kurul değerlendirmesi Türkiye açısından faydalı olacaksa, olumlu olacaksa, başka bir formatta ilişkiler sürdürülecek demektir.''
 
zaman



Bu haber 526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,645 µs