En Sıcak Konular

Hamido suikasti servis işiydi

10 Mart 2008 15:25 tsi
Hamit Fendoğlu (Hamido) suikastı sırasında Malatya'da valilik yapan eski İçişleri Bakanı Cahit Bayar, flaş açıklamalar yaptı.

'Hamido suikasti' servis işiydi, Maraş olaylarının benzeri amaçlandı

Hamit Fendoğlu (Hamido) suikastı sırasında Malatya'da valilik yapan eski İçişleri Bakanı Cahit Bayar, o dönemde yaşadıklarını Türk İdare Dergisi'nin son sayısında kaleme aldı.

Cinayetten önce Malatya'ya gelen bir bakanın, "Büyük bir olay çıkartın da valiyi görevden alalım' dediğini iddia eden Bayar, "Muhtemelen bu bir 'servis işi' ve nisyana (unutulmaya) terk edildi. Bombalama olayının bir Alevi-Sünni ayrışmasını hedeflediği anlaşılmaktadır." ifadelerini kullandı.

O tarihlerde, Türkiye genelinde var olan bir takım huzursuzlukların Malatya'ya da aksettiğini anlatan Bayar, halk ve hatta devlet görevlilerinin bile sağ-sol olarak ikiye ayrıldığını hatırlattı. Her iki kesimin radikal unsurlarının sürekli olaylar çıkardığını kaleme alan Cahit Bayar, "Yani bir takım menfur eller, bu gün olduğu gibi kardeşi kardeşe vurduruyordu. Farklı etnik unsurların bulunduğu illerde adaletli ve dengeli davranma zorunluluğu göz ardı edilerek gelişi güzel, (belki de kasıtlı) tayinlerle bir gerginlik ortamı oluşturulmuştu." dedi.

Tayin emrini uygulamadım

Cahit Bayar, o dönemde verilen bazı kitlesel tayin emirlerinin zihnini karıştırdığını aktardı. Bayar, yazısında şu ifadeleri kullandı; "Polisin sağ kesimi (biri hariç yanlış hatırlamıyorsam elli polis), Malatya'dan alınıyordu. En azından, birbirlerini kontrol edebilmeleri açısından her iki kesimi de muhafaza etmek zaruriydi. Bu tayin olayı sadece partizanlık olarak algılanabilirse de, bende büyük bir olaya hazırlık intibaı yarattı ve bu tayin emrini uygulamadım. Maraş'ta bu türden bir tayin emrinin yerine getirildiğini haricen öğrendim. Hamido Ankara'ya gitmişti. Dönüşünde belediyeye ziyaretine gittim; birer kahve içip sohbet ettik. Sonra, bazı ilçeleri dolaştım; akşama doğru döndüm. Vali konağında yüzümü yıkarken büyük bir patlama sesi geldi. Bir milletvekili arkadaşı (Kasım Önadım), zaman zaman Hamido'ya, Meclis sigarası gönderirmiş. Yine bu zatın ismiyle PTT kanalıyla bir paket gelmiş. Hamido Ankara'da olduğu için başkanlık makamında muhafaza edilmiş. Ziyaretim sırasında da ordaymış ve akşam üzeri eve gönderilmiş. Hamido paketi açınca, kendisi ve yakınındakiler parçalanmış. Merhum Ecevit'i aradım. Derhal askeri birlik gönderilmesini talep ettim. Tepkilerin Alevi kesime ve bir kısım CHP'lilere yöneleceğini kestirmek için kahin olmaya gerek yoktu."

Uyarılarım dikkate alınmadı

Cahit Bayar, vali olarak o dönemde yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını söyledi. Bayar, "Hatta öylesine ki; olaylara asker yardımı çok geç geldi ve hiçbir müdahalede bulunmadı. Bombalama olayının bir Alevi-Sünni ayrışmasını hedeflediği (Maraş-Sivas ve Çorum olaylarıyla görüldüğü gibi) anlaşılmaktadır. Olayın faili bulunmadı veya bulunamadı. Muhtemelen bu bir 'servis işi' ve nisyana terk edildi. Merhum İrfan Özaydınlı, beni valiliğe döndürmek için çok ısrar etti. İstemedim ve gerekçe olarak hükümetine güvenmediğimi söyledim".

Malatyalı Hamit Fendoğlu, Ankara, Emek'teki PTT'den gönderilen bombalı paketin patlaması sonucu 17 Nisan 1978'de, gelini ve iki torunuyla birlikte hayatını kaybetmişti. Fendoğlu cinayetinden sonra Malatya'da çıkan olaylarda 8 kişi öldü; 100'ü aşkın kişi yaralandı.

Aktif haber



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,653 µs