En Sıcak Konular

Sırbistan erken seçim yolunda

10 Mart 2008 14:34 tsi
Sırbistan hükümeti bugün özel oturumla toplanarak Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'ten parlamentoyu feshetme ve erken seçime gitme kararı almasını isteyecek

Başbakan Koştunitsa AB konusunda Cumhurbaşkanı Tadiç'e ters düştü

Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, koalisyon hükümetinin çöktüğünü açıklamıştı. Koştunitsa, geçen ay Kosova'nın bağımsızlık ilan etmesini protesto etmek amacıyla, AB ile ilişkilerin soğutulması talebine, kabineden destek alamamıştı.

Koştunitsa'nın koalisyon ortağı olan Cumhurbaşkanı Tadiç'in partisi Demokratlar, AB ile yakın ilişki içinde olunmasından yana.

Sırbistan ve yakın müttefiki Rusya, Kosova'nın 17 Şubat'ta ilan ettiği bağımsızlığı asla kabul etmeyeceklerini belirtiyor. AB içindeki belli başlı üyelerse Kosova'nın bağımsızlığını tanımıştı.

Milliyetçi tutumuyla bilinen Başbakan Koştunitsa, parlamentonun feshi ve erken seçime gidilebilmesi için, geçen hafta, özel hükümet oturumu çağrısında bulunmuştu. Hükümetin bugün bu öneriyi benimsemesi bekleniyor.

Öneri daha sonra erken seçime gitme kararını verebilecek tek yetkili olan Cumhurbaşkanı Tadiç'e gidecek. Tadiç, öneri resmen kendisine ulaştığında erken seçim kararı alacağını açıkladı. Sırbistan erken seçiminin Mayıs ayında yapılması bekleniyor.

Sırbistan'daki koalisyon ortakları gelecek için en iyi stratejinin ne olacağı konusunda görüş ayrılığı içindeler. Sırbistan açısından en önemli konunun AB ile ilişkiler mi, yoksa Kosova'nın bağımsızlığı mı olduğu konusunda farklı görüşler dile getiriliyor.

Kosova'nın AB üyelerince tanınmasının yasadışı olduğunu savunan Koştunitsa, "Tüm partiler Sırbistan'ın AB'ye katılmasını istiyor ama sorun, bunun nasıl olacağında yatıyor. Kosova ile birlikte mi, Kosova olmadan mı?" dedi.

Cumhurbaşkanı Tadiç ise, Belgrad'ın Kosova üzerindeki hakkını, ancak AB'ye üye olursa savunabileceğini düşünüyor.

Tadiç, kendisiyle Başbakan Koştunitsa arasındaki temel farkın Kosova konusunda değil, Sırbistan'ın 'Avrupa ve ekonomiye bakışı' üzerinde olduğunu belirtiyor.


bbc



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs