En Sıcak Konular

Talabani Irak'ı karıştırdı

10 Mart 2008 14:29 tsi
Talabani Irak'ı karıştırdı Talabani'nin Ankara'ya yaptığı 24 saatlik ziyarette yaşananlar, Irak'ı da karıştırdı.

Talabani'ye eşlik eden Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani'nin, Enerji Bakanı Hilmi Güler'le görüşmesinden sonra yaptığı açıklamalara, Kuzey Irak'taki Kürt yönetimi sert tepki gösterdi.

Şehristani'nin "Irak petrollerine ilişkin tüm kontratlar, Bağdat'taki merkezi hükümetçe uygulanacaktır. Şirketlere, Bağdat merkezi hükümeti tarafından onaylanmadıkça, Irak'ın hiçbir bölgesinde çalışma izni verilmeyecektir" açıklamasını sert şekilde eleştiren, Irak parlamentosu Petrol ve Gaz Komitesinin Kürt kökenli üyesi Beyazıd Hasan, Irak petrol bakanının sözlerini "Irak Anayasası'nın ihlali" olarak nitelendirdi.

Irak Anayasası'nın Kuzey Irak'taki Kürt yönetimine, Bağdat'a danışmadan kendi bölgesindeki petrollerin işletilmesi konusunda yetki verdiğini öne süren Hasan, Talabani'nin partisinin yayın organı PUK Media'ya yaptığı açıklamada, "Şehristani'nin Ankara'da yaptığı açıklamalar anlamsız ve Anayasa'ya aykırı" dedi.

IRAK PETROL BAKANI KONUŞTU, SUÇ TÜRKİYE'NİN OLDU

Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin bu konuyu İngiltere'den Anayasa profesörü James Krayford'a da danıştığını ve Profesörün Kürt yönetimine, "kendi bölgesindeki petrolü işletme hakkının, Anayasa'ya uygun olduğu" görüşünü verdiğini de anlatan Beyazıd Hasan, Irak petrol Bakanı'nın Ankara'daki açıklamaları konusunda da suçu "Türkiye'ye" attı.

Hasan, "Şahristani belki de Irak'ta sorun yaratmaya çalışan komşu ülkelerin etkisi altında kalmıştır" dedi. Irak petrol Bakanı'na "üstü örtülü tehditte" de bulunan Bayazıd Hasan, "Şahristani'nin Kürdistan Bölgesel yönetiminin imzaladığı petrol anlaşmalarına karşı saldırganca tutum izlemek yerine, kendi bakanlığının işlerine bakması daha iyi olur. Müfettişlerin petrol bakanlığı hakkındaki son raporları, bakanlığın rafineri kontratı yazabilecek nitelikte profesyonelliğe sahip çalışanının olmadığını gösteriyor" dedi.

Irak petrollerinin nasıl çıkarılıp, işleneceği konusunda Bağdat yönetimi ile Kuzey Irak'taki Kürtler arasında ciddi sıkıntı yaşanıyor. Bağdat hükümeti, Kürtlerin yabancı şirketlerle imzaladığı 15 petrol arama ve işletme ruhsatının"geçersiz" olduğunu savunuyor. Iraklı Kürt lider Mesud Barzani ile yaptığı açıklamalarda, "kimse Kürdistan'ın imzaladığı kontratları iptal edemez" diyerek, bu konuda Bağdat yönetimine rest çekmişti.


HÜRRİYET
 



Bu haber 280 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,187 µs