En Sıcak Konular

Polonya- ABD arasındaki füze pazarlığı

10 Mart 2008 14:28 tsi
Polonya- ABD arasındaki füze pazarlığı Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush bugün Beyaz Saray'da Polonya Başbakanı Donald Tusk'ı ağırlayacak. İki lider, Amerika'nın tartışma yaratan füze savunma sistemi planını ele alacak

Tusk ABD'den Polonya ordusunun modernizasyonuna yardım istiyor.

Rusya, kendisini hedef aldığı gerekçesiyle bu plana şiddetle karşı çıkıyor.

Polonya ise plana tek koşulla destek vereceğini söylüyor; o da, Amerika'nın Polonya ordusunun modernizasyonuna yardımcı olması.

Polonya'da birçokları, Tusk'ın gezisi sırasında, füze savunma sistemi konusunda anlaşma imzalanmasını bekliyor ama bu şimdilik olası görünmüyor.

Tusk yönetimi Amerikalılarla, eski Polonya hükümetine kıyasla çok daha sıkı bir pazarlık içinde. Bu kısmen, Polonya'da füze savunma sistemi kapsamında bir üs inşası halinde, Rusların füzelerini Polonya'ya yönlendirme tehdidinden kaynaklanıyor.

Tusk Washington'dan, Polonya ordusunun modernizasyonuna yardım yönünde teminat vermesini istiyor. Polonya, özellikle de, hava savunmasının güçlendirilmesini talep ediyor.

Amerikalılar, sadece ülkelerinin değil, bizim de güvenliğimizi artırmaya yönelik çaba göstermeli


Polonya Başbakanı Donald Tusk

Polonya Başbakanı, Amerikalılarla işbirliğinin, güvenliklerinin gerçek garantilerinden biri olduğunu söylüyor. Donald Tusk, bu nedenle, Amerikalıların önerdikleri her çeşit işbirliğini, ciddi şekilde incelediklerini de belirtmekte.

Tusk'ın vurguladığı nokta, füze savunma sisteminin, güvenliklerini artırmayacak, tam tersine azaltacak bir proje olması. Tusk, "Bunun için Amerikalılardan, sadece ülkelerinin değil, bizim de güvenliğimizi artırmaya yönelik bir çaba içinde olmalarını istiyoruz" diyor.

ABD, Polonya'ya, Orta Doğu'dan fırlatılabilecek uzun menzilli füzeleri onları havada vurabilecek 10 roket yerleştirmek istiyor.

Washington kısa süre öncesine dek, bunun karşılığı Polonya'ya birşey verme konusunda, tereddütlüydü. Şimdiyse durum farklı.

Ancak iki ülkenin, füze savunma sistemine yönelik nihai bir anlaşma imzalamaları için yaptığı pazarlıklar daha aylar sürecek.

bbc



Bu haber 155 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,468 µs