En Sıcak Konular

CHP'den, Genelkurmay'a jet yanıt

10 Mart 2008 13:53 tsi
CHP'den, Genelkurmay'a jet yanıt Muhalefetin kara harekatına yönelik eleştirilerine sert bir şekilde cevap veren Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'a, CHP'den yanıt geldi. İşte CHP'nin cevabı...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, ''Genelkurmay Başkanının muhalefet partilerini hainlikle suçlamaya kesinlikle hakkı yok. Türkiye'de milyonlarca kişinin oyuyla göreve gelmiş olan anamuhalfet partisinin siciliyle, seviyesiyle ilgili söz söylemeye sıfatı ne olursa olsun kimsenin hakkı yok'' dedi.

Özyürek, Mecliste, gazetecilerin soruları üzerine, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın açıklamalarını değerlendirdi. Özyürek, ''Genelkurmay Başkanı isim vererek, 'Sayın Baykal'ın sözlerini hakaret saydık, tartışmalar TSK'nın başarısını gölgelemiştir' demesi, yeni bir tartışma başlattı. Ne diyeceksiniz?'' sorusuna, CHP Genel Başkan Baykal'ın hem grup toplantısında yaptığı konuşma hem de parti olarak yaptıkları açıklamalarda hiçbir zaman hiçkimseye karşı bir hakaretin söz konusu olmadığını söyledi.

''Elbette değerlendirmeler yapılmıştır, bu değerlendirmelerimizin arkasındayız'' diyen Özyürek, şunları söyledi:

''TSK'nın beklenmedik şekilde Kuzey Irak'tan çıkması, hedeflerine tam ulaşmadan harekatın yarım bırakılması, aynı zamanda hem ABD Savunma Bakanı Gates'in hem de Amerikan Başkanı Bush'un açıklamalarının hemen arkasından bu geri geçilmenin ortaya çıkması, bizim açımızdan ABD'nin bir an önce geri çekilmesi noktasında bir telkini olduğu izlenimi bırakmıştır. Bu yöndeki iddiamızı biz hep söyledik. Bu iddialarımızı TBMM'ye de taşıdık; genel görüşme istedik. Hükümet eğer bu konularda ayrıntılı bilgi vermek isterse, gizli oturum da isteyebilir, genel görüşme önergemizi kabul eder ve ayrıntılı olarak burada konuşuruz.''

CHP olarak ''Bizim muhatabımız siyasi iktidardır, Başbakan'dır'' dediklerini hatırlatan Özyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün doğrudan muhalefeti hedef alan ağır suçlamalar yaptığını ileri sürdü.

Özyürek, ''Biz beklerdik ki artık Genelkurmay Başkanı aradan çekilsin, bu konulara bir nokta koysun. Ama her nedense Genelkurmay Başkanımız bu konuya nokta koymak niyetinde olmadığını söylüyor ve 'Türk Silahlı Kuvvetlerine yönelik bütün eleştirilerin muhatabı benim' diyor. Elbette TSK'nın sözcüsü, komutanı olarak bu cevapları verebilir'' dedi.

TSK ve Türk Ordusu üzerinden politika yapan bir parti olmadıklarını, TSK'nın büyük iş yaptığını bildiklerini, onlara saygılarının sonsuz olduğunu vurgulayan Özyürek, şöyle devam etti:

''Ama bu geri çekilme, erken olmuştur. Bu erken geri çekilmenin ABD yetkililerinin, Savunma Bakanı ve Başkanının konuşmasının hemen arkasından gelmesi, onların telkininin, etkisinin olduğu izlenimini, iddiasını bizde güçlendirmiştir. Biz bunu söyledik. Yoksa TSK'nın başarısını küçümsemek veya onların moralini bozmak gibi bir niyetimiz yok. Ama Genelkurmay Başkanının muhalefet partilerini hainlikle suçlamaya kesinlikle hakkı yok. Türkiye'de milyonlarca kişinin oyuyla göreve gelmiş olan anamuhalefet partisinin siciliyle, seviyesiyle ilgili söz söylemeye, sıfatı ne olursa olsun kimsenin hakkı yok.''

Tartışmaların uzamasından yana olmadıklarını belirten Özyürek, ''Ama Genelkurmay Başkanımız, ne yazık ki bugünkü açıklamasıyla bu tartışmaları uzatmaktadır. Biz istiyoruz ki artık Hükümetle baş başa kalalım ve bu tartışmayı Hükümet ile yapalım'' diye konuştu.

-''ONLARIN DA BİR RAHATSIZLIĞI OLDUĞU ANLAŞILIYOR''-

Özyürek, ''Talabani'nin Ankara'ya gelişi ve Neçirvan Barzani ile de Türk yetkililerin görüşmesi, iddialarınızla ilgili sürecin devamı mı?'' sorusuna karşılık, ''Biliyorsunuz, Neçirvan Barzani, Türk Silahlı Kuvvetlerinin çekilmekte olduğunu ilk açıklayan kişidir. Onların, ABD üzerinden bu işi çok yakından takip ettikleri anlaşılıyor'' dedi.

Talabani'nin gezisiyle ilgili ''Zamansız bir gezi olduğu'' yönünde değerlendirme yaptıklarını hatırlatan Özyürek, ''Nitekim TSK mensupları da Talabani'nin gezisinde düzenlenen törenlere ve yemeklere katılmamışlardır. Onların da bir rahatsızlığı olduğu anlaşılıyor. Buradaki seyahatinde açıkça PKK'yı suçlayan ifadeleri olmamıştır ve sürekli Kuzey Irak'tan da 'Kürdistan' diye, Türk yetkililerinin, bizim kabul etmediğimiz şekilde demiştir. Ama bunlar, herkesin gözü önünde cereyan etmiş olaylardır'' ifadesini kullandı.

-''BAŞBAKAN'DAN DAHA YARATICI BULUŞ BEKLERDİK''-

Özyürek, bir gazetecinin, ''Genelkurmay Başkanının 'üniformamı çıkarırım', Başbakan'ın ise 'siyaset elbisemi çıkarırım' açıklamaları size yeterli gelmedi mi?'' sorusuna, ''Hayır, gelmedi. Ama Sayın Başbakan'dan daha yaratıcı bir buluş beklerdik. Genelkurmay başkanından aynen kopya çekmesine gerek yoktu. 'O üniformasını çıkardığına göre, ben de siyaset elbisemi çıkarırım' diyor. Ama başbakanın dünkü sözleri gerçekten çok ağırdı, hak ettiği cevabı alacaktır'' karşılığını verdi.

Bir gazetecinin ''Başbakan Erdoğan, 'Amerikan'ın isteğiyle Türk ordusunun Kuzey Irak'tan çekildiğine dair iddialarını ispatlasınlar ya da sussunlar' diyor. İspatlayacak mısınız yoksa susacak mısınız?'' sorusu üzerine ise Özyürek, şunları kaydetti:

''Genel görüşmeyi bekleyelim. Sözcülerimiz konuşacaktır. Herkesin gözü önünde cereyan etmiştir. Çıkın sokağa, halkın büyük çoğunluğu, 'ABD'nin etkisi yoktur' diyor mu demiyor mu, bunu görelim. Bizim böyle gizli kapaklı belgelerle yaptığımız bir siyaset yok, açık siyaset yapıyoruz. Dünya kamuoyunda yer alan, Türkiye'ye geldiğinde ABD Savunma Bakanının yaptığı açıklamaları, iddialarımızı ortaya koyduk. Hükümet'ten genel görüşmede buna tutarlı, kapsamlı cevap bekliyoruz.''

ÖYMEN : ASKER HÜKÜMET ADINA KONUŞMASIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın, Baykal'ın konuşmasını hakaret kabul ettiklerini açıklaması üzerine yaptığı açıklamada, askerin hükümet adına konuşmamasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Başaran Öymen, Hilal TV Haber Müdürü Arzu Erdoğral’ın sorularını cevaplandırdı. Erdoğral’ın, Büyükanıt’ın açıklamalarını hatırlatması üzerine Öymen şunları söyledi:

“Kimse taraf olmasın, biz daha öncede söyledik. Şimdi de söylüyorum bizim derdimiz hükümet. TSK’ya karşı bir açıklamamız yok. Kimsenin de hükümet namına konuşmaması lazım”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Başaran Öymen yarın sabah saat 08:30-09:00 arası Hilal TV Basında Bugün’de soruları yanıtlayacak…

Haber 7-AA



Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,762 µs