En Sıcak Konular

Türklere potansiyel terörist damgası...

10 Mart 2008 13:12 tsi
Bush yönetimi tarihin en geniş kapsamlı fişleme operasyonuna start verdi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 35 ülkede doğan, büyüyen ya da burada akrabaları olan kişiler “potansiyel terörist” olarak sınıflandırılacak.

Vatan gazetesinin haberine göre, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD’ye “göçmen” kimliğinde getirmek isteyen teröristleri tespit etmek için önlemlerini sıkılaştıran Bush yönetimi bu konuda en radikal terör listesini hazırlıyor. 6.5 yıldan bu yana ABD’nin değişik güvenlik teşkilatları, potansiyel teröristleri ülke sınırlarına adım atmadan tespit edebilmek için farklı şüpheli listeleri kullanıyor. Ancak bir teşkilatın listesinde olan kişi, başka bir teşkilatınkinde yer almadığı için gözden kaçan isimler oluyor. Amerikan istihbaratına göre bu, tüm teşkilatların ortak olarak kullanabileceği yeni bir kapsamlı liste oluşturulması zorunluluğunu beraberinde getirdi. İşte bu noktada dünyanın en geniş kapsamlı fişleme operasyonu da başlamış oldu.

MÜTTEFİKLER LİSTEDE
ABD’nin küçük ama etkin gazetelerinden Pittsburg Post Gazette’nin ele geçirdiği bir belgeye göre istihbarat ve güvenlik yetkilileri tarafından hazırlanan bu liste Bush yönetimi tarafından kabul edilmek üzere. Listenin en büyük özelliği ise şüpheli isimleri yerine ülke isimleri içeriyor olması. 2006 yılında hazırlanmasına başlanan listede yer alması konusunda görüş birliğine varılan ülkeler arasında ABD’nin teröre destek veren ülkeler arasında gösterdiği İran, Suriye ve Kuzey Kore gibi ülkelerin yanısıra Amerika’nın Müslüman dünyasındaki en yakın müttefikleri de bulunuyor. Pittsburg Post’a göre listede Türkiye, Mısır, Ürdün gibi ülkeler de var. Yani ABD’ye göçmenlik başvurusu yapan bir kişi Türkiye’de doğduysa ya da yakın akrabaları Türkiye’de yaşıyorsa potansiyel terörist damgası yiyecek.

YÜZDE 20'YE TERÖRİST MUAMELESİ
ABD yönetiminin bu kişileri tanımlamak için kullandığı sıfat ise “Special Interest Alien” (SIA) (Özel ilgi gösterilmesi gereken yabancı) şeklinde. SIA olarak nitelendirilen kişiler Amerikan güvenlik teşkilatlarının çok ağır güvenlik denetimlerinden geçmeden ülkeye göçmen olarak kabul edilmeyecek. Bazen yıllar sürecek aklama süreci sırasında da “potansiyel terörist” olarak göz önünde bulundurulacak. Pittsburg Post gazetesine bu yeni listeyi değerlendiren Georgetown Üniversitesi hukuk profesörü David Cole, “Çoğu Müslüman ve Arap nüfusa sahip olan bu ülkeleri listeye alarak dünya nüfusunun yüzde 20’sini şüpheli hale getiriyorsunuz. Hem de bu insanlarla kendilerini yakın hisseden kişileri kendinizden uzaklaştırıyorsunuz. Ayrıca insanların dini ve etnik gerekçelerle sınıflandırılması Amerikan Anayasası’na da aykırıdır” dedi. 



Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,674 µs