150 kilo altın çöpe | " /> 150 kilo altın çöpe | "/>

En Sıcak Konular

Cep telefonlarıyla 150 kilo altın çöpe

10 Mart 2008 12:27 tsi
Cep telefonlarıyla 150 kilo altın çöpe Türkiye'deki 2. el cep telefonlarında 3,5 ton gümüş, 150 kiloyu aşkın altın, tonlarca nikel ve kobalt geri dönüşüm prosesinden geçirilmediği için israf oluyor.

Turkcell ve Nokia'nın en büyük çözüm ortağı Teleses'in hazırladığı 'Cep'teki fırsatlar' raporu 2. el cep telefonlarında kullanılan birçok değerli madenin geri dönüşüm imkanı olmadığı için uğranılan ekonomik kaybı gözler önüne serdi. Rapora göre Türkiye'de halen yaklaşık 200 milyon adet ikinci el cep telefonu bulunuyor. Teleses Yönetim Kurulu Başkanı Recep Uzelli, "Geri dönüşüm, ekonomik ve ekolojik zorunluluk. Devlet önümüzü açarsa ekonomiye çok şey kazandırırız." dedi.

Raporda, bir cep telefonunun içinde altın ve gümüş gibi değerli madenlerden nikel, kobalt gibi özel metallere, kurşun, civa, kadmiyum gibi toksik maddelere kadar birçok element bulunduğu hatırlatılarak, yaklaşık 1 ton cep telefonundan 3,5 kilogramdan fazla gümüş, 3 ton telefondan ise 0,5 kilogram altın elde edilebildiğine dikkat çekildi. Pek çok ülkede yeniden kullanım ve geri dönüşüm projeleriyle eski cep telefonlarının zararsız bir şekilde ekonomiye yeniden kazandırıldığına dikkat çekildi. Hükümete 2. el cep ticaretinde KDV'nin indirilmesi için çağrıda bulunduklarını aktaran Uzelli, sektörün bütün aktörlerini içine alacak bir kampanya başlatmak istediklerini söyledi. Uzelli, "Cep telefonuna her yıl ortalama 2 milyar dolar para ödüyoruz. Hiç olmazsa bu paranın bir kısmını ülke ekonomisine yeniden kazandıralım. İkinci el telefonun ticaretinde KDV oranını düşürüp, kayıt dışı değişimi önleyelim." dedi.

Boyut Haber



Bu haber 283 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,692 µs