En Sıcak Konular

Darbeci başsavcıya tepkiler sürüyor

10 Mart 2008 11:01 tsi
Darbeci başsavcıya tepkiler sürüyor Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan, 27 Mayıs darbesini devrim olarak niteleyip, Menderes ve arkadaşlarının asılmasını övmesine tepkiler devam ediyor. Başbakan Menderes'in oğrlu Aydın Menderes: "Bu sözler, hastalıklı bir ruhun ifadesidir."

Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan'ın, "27 Mayıs'ı ihtilal olarak görmek hata olur, 1960 ihtilali aslında bir devrimdir." yönündeki sözleri Demokrat Parti'yi ayağa kaldırdı.
 
DP lideri Süleyman Soylu, Çölaşan'ın istifasını isterken, darbenin mağdurlarından dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, hukuku hiçe sayan ve anayasal düzeni askıya alan bir müdahalenin devrim olarak savunulmasını hiçbir kıstasa sığdıramadığını söyledi. Çölaşan'a en sert tepki, darbecilerin idam ettiği merhum Başbakan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes'ten geldi: "Bu sözler, hastalıklı bir ruhun ifadesidir."

Ankara Barosu tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen sempozyumda konuşan Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan, şok sözler sarf etti. 27 Mayıs'ı ihtilal olarak görmenin hata olacağını belirten Çölaşan, "1960 ihtilali aslında bir devrimdir. İdam edilen Menderes hükümeti üyeleri çocuk ve bebek davalarından değil, Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'e ihanetten yargılanmalıydı. Ama öyle olmadı. Sonra ne oldu? Çok güzel bir Cumhuriyet dönemi...''

Merhum Menderes'in oğlu Adnan Menderes, bu ifadeleri "hezeyan" olarak değerlendirdi. Çölaşan'ın kin kustuğunu belirten Menderes, "Kendisine benim için cevap vermek bir tenezzül meselesidir. Ancak Danıştay, bu beyanın o kişinin kişisel görüşlerini aksettirdiğine açıklık kazandırmalıdır. Demokrasi ve hukuk devleti adına Danıştay'dan böyle bir açıklama yapmasını ben de, büyük Türk milletinin çok büyük bir ekseriyeti de beklemektedir." dedi. İhtilalden sonra tutuklanan dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın torunu Prof. Dr. Emine Gürsoy Naskali, Türk toplumunun 1950-60 yılları arasında o zamana kadar en iyi dönemini yaşadığını belirtti. Prof. Naskali, şöyle devam etti: "Halkın üzerindeki jandarma baskısı kalkmış; millet, vatandaş muamelesi görmüştür. Ancak 27 Mayıs darbesiyle birlikte toplum içinde hâlâ giderilemeyen bir yara açılmıştır. Hukuku hiçe sayan ve anayasal düzeni askıya alan böyle bir müdahalenin devrim olarak savunulmasını hiçbir kıstas içinde anlamak mümkün değildir. Askerî müdahaleyi devrim gibi görenlerin Türkiye konjonktürünü bildiğini sanmıyorum."

DP lideri Soylu ise başsavcının istifasını istedi. Demokratik yollarla iktidara gelmiş devlet adamlarını hukuku ortadan kaldırarak idam eden bir zihniyeti kimsenin savunamayacağını kaydeden Soylu, "Hukuku içselleştirmiş olması gereken bir başsavcının, hukuk devletini ve anayasal düzeni ortadan kaldıran, emirle kurulan mahkemelerle insanları idam eden bir askerî müdahale hakkındaki sözleri şık olmamıştır." ifadelerini kullandı.
 
zaman



Bu haber 814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,946 µs