En Sıcak Konular

Başkan Bush'dan ilginç veto!

10 Mart 2008 09:26 tsi
Başkan Bush'dan ilginç veto! ABD Başkanı CIA tarafından da işkence olarak nitelenen, sert sorgulama yöntemlerini yasaklayan yasa tasarısını veto etti. Bush vatandaşlarının hayatını korumak için yasayı kabul etmediğini söyledi.

George Bush, vetosuna gerekçe olarak sorgulama yöntemlerini teröre karşı savaşta en önemli araç olarak niteledi. ABD Başkanı, yasa tasarısını kabul etmesi halinde El Kaide teröristlerinden elde edilen bilgilerden mahrum olunabileceğini bunun da ABD vatandaşlarının hayatlarına mal olacağını belirtti.

19 SORGU TEKNİĞİ

Tasarısının kabul edilmesiyle 19 sorgu tekniğinin uygulanması yasaklanmış olacaktı. Bunlar arasında en çok tartışılanları, zanlının ağzının kapatılarak suratına su dökülmesi ve boğulma hissi yaratılması, zanlıların 40 saat zorla ayakta tutulması. Bir süre önce CIA’nin, boğulma hissi yaratan yöntemi kullanarak 2 terör zanlısını sorguladığı ortaya çıkmış, bunun üzerine kongre, bazı yöntemleri yasaklayan yasa tasarısını kabul etmişti. Boğulma hissi veren "waterboarding" adıyla bilinen işkence tekniğinde işkence edilecek kişi eğimli bir tahta üzerine ayakları yukarıda olacak şekilde sırt üstü yatırılıyor.

35 SANİYEDE DİLİ ÇÖZÜLDÜ

Mahkumun elleri ve ayakları bağlandıktan sonra yüzüne su dökülerek boğulma hissi yaratılıyor. Eğim yüzünden ciğerlerine su gitmeyen kişi işkence neticesinde boğulmuyor. El Kaide'nin önde gelen liderlerinden Ebu Zübeyde'yi yakalayan ekibin başında bulunan ve sorgusuna katılan eski CIA ajanı John Kiriakou, "waterboarding" yöntemi gibi tekniklerin gerekli olduğunu savunarak, aslında işkence olduğunu da kabul ettiği bu sorgu tekniğiyle Ebu Zübeyde'nin dilinin 35 saniyede çözüldüğünü söylemişti.
 
 
bugün



Bu haber 234 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,350 µs