En Sıcak Konular

MEB'den, 'Atatürk Köşesi kaldırıldı' haberlerine cevap

10 Mart 2008 09:08 tsi
Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Öğretim Kurumlarında Atatürk Köşesi'nin Kaldırıldığı şeklideki haberlerin gerçekle ilgisi olmadığını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı, Özel Öğretim Kurumlarında Atatürk Köşesi'nin Kaldırıldığı şeklideki haberlerin gerçekle ilgisi olmadığını belirtti.

9 Mart 2008 tarihinde yayımlanan gazetelerin bazılarında "Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ile Atatürk Köşesi'nin ve eski yönetmelikte yer alan özel okul ve öğretim kurumu kurucusu olmak için aranan 'Ahlâken kötü bir şöhrete sahip bulunmama' şartının kaldırıldığı, kılık kıyafet konusunun da özel olarak düzenlendiği" şeklinde haberlerin yer almasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı'ndan cevap geldi. Atatürk Köşesi ifadesinin idari bölümler başlıklı 78'inci maddede yer aldığı ifade edildi.

MEB tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

08/03/2008 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği ile "Atatürk Köşesi"nin ve eski yönetmelikte yer alan özel okul ve öğretim kurumu kurucusu olmak için aranan "Ahlâken kötü bir şöhrete sahip bulunmama" şartının kaldırıldığı, kılık kıyafet konusunun da özel olarak düzenlendiğine ilişkin haberlere yer verildiği görülmüştür.

Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı eski Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği 1985 yılında yürürlüğe girdiğinde, özel öğretim kurumlarının bina ve araç-gereçlerine ilişkin başka bir mevzuat bulunmadığından, bu konulara yönetmeliğin Sosyal Tesis ve Teçhizat başlığı altında yer verilmiştir. Atatürk Köşesi ifadesi ise idari bölümler başlıklı 78'inci maddede yer almıştır.

Özel öğretim kurumlarının gelişmesi, sayılarının artması ve kurum çeşitliliğinin artması sonucu Yönetmeliğin Altıncı Bölümündeki hükümler ihtiyaca cevap veremediği için, Bakanlığımızca özel öğretim kurumlarının tesis ve binalarıyla ve bu tesis ve binalarda bulunması gereken araç-gereçlere ilişkin standartlar yeniden belirlenmiş ve Özel Öğretim Kurumlarına Ait Standartlar Yönergesi düzenlenerek yürürlüğe konulmuştur.

1989 yılında hazırlanan sözkonusu yönergeden sonra Yeni Yönetmelikte, Eski Yönetmeliğin "Sosyal Tesis ve Teçhizat" başlıklı Altıncı Bölümüne yer verilmemiştir. Eski Yönetmeliğin Altıncı Bölümünde yer alan sadece Atatürk köşesi değil 62 kaleme zikredilen gerekçelerle Yeni Yönetmelikte yer verilmemiştir. Buradan sadece "Atatürk Köşesi'ni adeta cımbızlayarak ve konuyu Atatürk istismarcılığına vardıracak şekilde saptırmak medya etiği ile bağdaştırılamamıştır.

Ayrıca yeni yürürlüğe giren Yönetmeliğin 63'üncü maddesinin; "Bu yönetmelikte yer almayan hususlarda, resmî benzeri kurumların ilgili mevzuat hükümleri uygulanır." hükmü gereği özel öğretim kurumları da Atatürk Köşesini ilgili mevzuatta belirtilen şekilde düzenlemek zorundadırlar.

Keza, genel teftiş ve değerlendirme raporlarında; ilgili yönergeye uygun Atatürk Köşesinin düzenlenip düzenlenmeği ve yönetim odaları ile dersliklerde çerçeveli Atatürk resmi, çerçeveli Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi, çerçeveli İstiklal Marşının bulunup bulunmadığı da kontrol edilmektedir.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu düzenlenirken, İçişleri Bakanlığının görüşünde; 4045 sayılı Kanunun 1'inci maddesinde gizlilik dereceli birimler ile askeri, emniyet ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli ve ceza infaz kurulları ve tutuk evlerinde çalışacak personel hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacağı, özel öğretim kurumu sahipleri hakkında ahlâken kötü bir şöhrete sahip bulunup bulunmadığını tespit edecek güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılamayacağı belirtildiğinden Kanun ve Yönetmelikte bu hükme yer verilmemiştir.

Yeni Yönetmeliğin İkinci Bölümümün 3. alt başlığının (b) bendinde aynı anlama gelecek şekilde "Kurucu ya da kurucu temsilcisinin affa uğramış olsalar bile yüz kızartıcı bir suçtan veya kasti bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla hapis cezası ile hüküm giymemiş olduğuna dair yazılı beyan" alınacağı ayrıca kaydedilmiştir.

Özel öğretim kurumlarında görevli eğitim personeli, diğer personel, öğrenci ve kursiyerlerin kılık-kıyafetlerine ilişkin farklı yönetmeliklerin bulunması nedeniyle, bu yönetmeliklerin isimlerini tekrar etmemek amacıyla ilgili mevzuatların uygulanacağı hükmüne yer verilmiştir.

Sonuç itibariyle Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi, Bakanlık ve İlköğretim Müfettişleri Tebliğleri ve yukarıda ortaya konan gerekçeler hesaba katılmadan yapılan sözkonusu haber ve yorumlar gerçeği kesinlikle yansıtmamaktadır. İyi niyetle yapılan habercilikte, haber kaynağından doğrulanır. Ne yazık ki sözkonusu basın yayın organları tarafından buna da gerek görülmemiştir.


haber7



Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,809 µs