En Sıcak Konular

Din dersi seçmeli mi oluyor?

9 Mart 2008 17:15 tsi
Din dersi seçmeli mi oluyor? 1982 Anayasası'nın oylamasında ret oyu vermiş, yani mavi oy kullanmış olan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, çözüm olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin müfredatının dinler üstü hale getirilebilceğini ve bu derste İslam dininin temsil oranının az

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''Anayasa'nın 24'üncü maddesinde 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zorunludur' hükmü kaldığı müddetçe, bu dersin zorunlu olmaktan çıkarılamayacağını söyledi.

Bakan Hüseyin Çelik, Kanal 7'de "Başkent Kulisi" programında çeşitli konulara ilişkin soruları yanıtladı.
 
Çelik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile ilgili Danıştay'ın verdiği kararın anımsatılması üzerine, Anayasa'nın 24'üncü maddesinde bu dersin zorunlu tutulduğunu vurguladı.
 
Çelik, "Bu gerekli midir, gereksiz midir? Şu andaki Anayasa'da pek çok hüküm var benim hoşuma gitmeyen. Ben 1982 Anayasası'nın oylamasında ret oyu vermiş, yani mavi oy kullanmış birisiyim. Fakat bu Anayasa yürürlükte olduğu sürece seni de beni de yargı organlarını da herkesi bağlar" dedi.
 
"Anayasa orada durduğu sürece, hiç kimse şuradan buradan hareket ederek, bazı kararlar vererek Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini zorunlu olmaktan çıkaramaz" diyen Bakan Çelik, bu zorunluluğun ancak yapılacak olan anayasa değişikliğiyle kaldırılacağını söyledi.
 
"Anayasa değişikliği olacak mı?" sorusu üzerine Çelik, "hayır" yanıtını verdi.
 
Danıştay'ın verdiği kararın, 2005 yılındaki iki davayla ilgili olduğunu ve eski müfredata ilişkin verildiğini belirten Çelik, eski müfredatta Alevilik ile ilgili konuların yer almadığını, oysa müfredatın değiştirildiğini ve yeni müfredatta Alevilik konusunun da işlendiğini anlattı.
 
"Danıştay'ın verdiği kararı uygulamanın imkanı yok"
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği kararın da eski müfredata dayandığını söyleyen Çelik, müfredat yenilendiği için "Danıştay'ın vermiş olduğu kararın uygulanma imkanı olmadığını" kaydetti.
 
Çelik, "Kaldı ki bu dava daha bitmemiş. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gidecek daha. Geçmişte İdari Dava Daireleri Kurulu'na giden bu anlamdaki bütün kararlar reddedilmiştir" diye konuştu.
 
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin içinde "Namaz kılmayı öğretmek, sure ezberletmek" gibi konuların bulunduğunu belirtilerek, "Alevi bir veli de 'Benim çocuğuma zorla namaz kılmayı öğretmeyin' diyor" sözleri üzerine Çelik, "AB ülkelerinde bu dersler nasıl okutuluyor diye bunu araştırdık, inceledik ve ben bununla ilgili de Bakanlar Kurulu'na bilgi verdim. AB ülkelerinde, bizdeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine benzer dersler vardır, orada da zorunludur" dedi.
 
AB ülkelerinde din öğretimi dersinin zorunlu, din eğitiminin de seçmeli ders olduğunu belirten Çelik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde diğer dinlerin de öğretildiğini fakat ağırlıklı olarak İslamiyet'e geniş yer verildiğini kaydetti.
 
Seçmeli din dersi

 
Çelik, çözüm olarak ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin müfredatının dinler üstü hale getirilebilceğini ve bu derste İslam dininin temsil oranının azaltılabileceğini söyledi.
 
Bakan Çelik, müfredata seçmeli din dersi getirilebileceğini ifade ederek, "Bir zorunluluk olmayan seçmeli din dersi getirirsiniz. Aleviler, Aleviliği öğrenmek istiyorsa onlara Alevilik ile ilgili verilir, Sünnilik ile ilgili ne gerekiyorsa onun eğitimi verilir" dedi.
 
"Bunu yapacak mısınız?" sorusuna Çelik, "Bu şu anda gündemde olan bir mesele değil. Bu yapılabilir, anayasa değişikliği kapsamında yapılabilir. Bu da toplumsal konsensüsle olabilecek bir şeydir. Bunun üzerinde oturulup konuşulması gerekiyor" yanıtını verdi.
 
"Bunu yaparken dinin, bölücü unsur değil, birleştirici, sevgiyi esas kılan bir unsur olmasına da dikkat edilmesi gerektiğini" söyleyen Çelik, "Din eğitimi tercihe bırakılabilir ama bu şu anda Anayasa'nın 24'üncü maddesinde 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi zorunludur' hükmü kaldığı müddetçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini şu mahkemenin, bu mahkemenin verdiği kararla zorunlu olmaktan çıkarmak mümkün değil" diye konuştu.
 
"Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi hukuka aykırı"
 
Danıştay 8'inci Dairesi, 3 Mart'ta ''ilk ve ortaöğretim kurumlarında verilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin bu içeriği ile zorunlu tutulmasını hukuka aykırı'' bulmuştu.
 
Dairenin gerekçesinde, "Devletin, eğitim ve öğretimle ilgili olarak üzerine düşen görevleri yerine getirirken, müfredatta yer alan bilgilerin nesnel ve çoğulcu bir şekilde aktarılmasına dikkat etmesi ve ebeveynlerin dini ve felsefi kanaatlerine saygı göstermesi gerekmektedir" görüşüne yer verilmişti.

cnnturk.com



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,535 µs