En Sıcak Konular

İspanya'da bugün seçim günü

9 Mart 2008 16:34 tsi
İspanya'da bugün seçim günü İspanya'da terör örgütü ETA'nın dün küçük bir belediyede sosyalist partiden eski belediye meclis üyesi olarak görev yapan İsaias Carrasco'yu karısı ve kızının gözleri önünde öldürmesinin ardından bugün genel seçimlere gidilecek.

23 bin sandıkta oy kullanılacak seçimde oy kullanma işlemi, saat 09.00'da başladı, saat 20.00'de sona erecek.
 
Sandıkların açılması ve oyların sayımı için, İspanya'nın güneyindeki Kanarya Adaları'ndaki saat farkı nedeniyle 21.00'e kadar beklenecek.
 
35 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu İspanya'daki seçimle 350 milletvekili ve 208 senatörün yanı sıra Endülüs Özerk Yönetimi'nin yeni hükümeti ve başkanı da belirlenecek.
 
4 yılda bir yapılan genel seçimlerde bu yıl kadın adayların oranının ilk defa yüzde 47 olması dikkat çekti.
 
ETA'ya karşı önlemler alındı
 
Terör örgütü ETA'nın olası saldırılarına karşı güvenlik önlemleri artırılırken, seçim dolayısıyla yaklaşık 90 bin polis ve jandarmanın görev yapacağı bildirildi.
 
Terör örgütü ETA'nın geçen cuma günü düzenlediği silahlı saldırıda, sosyalist eski belediye meclis üyesi İsaias Carrasco ölmüştü.
 
Genel seçimleri "boykot" çağrısı yapan ETA'nın, seçimlere gölge düşürmek amacıyla düzenlediği belirtilen saldırı, tüm siyasi partilerle devlet kurumları ve sosyal örgütler tarafından sert dille kınandı.
 
ETA'nın saldırısına demokratik tepki olarak, başta Bask halkı olmak üzere, tüm İspanyollara sandık başına giderek oy kullanmaları çağrısında bulunuldu.
 
Bask gazeteleri de vatandaşlara "oy kullanın" mesajları verirken, önceki akşam İspanya'nın birçok kentinde ETA'nın saldırısının kınandığı küçük çaplı gösteriler düzenlendi.
 
Bu arada Carrasco'nun daha önce görev yaptığı Arrasate Belediyesi'nin Başkanı'nın ETA yanlısı olduğu gerekçesiyle genel seçimlere girmesi yasaklanan Bask Ulusal Hareketi'nden (ANV) olduğu belirtilerek, gerek belediye başkanının gerekse ANV'nin cinayeti kınamaması tepkilere yol açtı.
 
Carrasco'nun cenazesi, ANV'nin karşı çıkmasına rağmen, halkın ziyaret etmesi ve ailesine başsağlığı dileğinde bulunması için belediye binasına götürüldü.
 
Carrasco'nun cenazesi, yerel saatle 17.00'de kaldırılırken, törene devletin üst düzey temsilcileri de katılacak.
 
35 milyon seçmen oy kullanacak
 
ETA'nın saldırısıyla bir anda gündem değişse de bugün yaklaşık 35 milyon seçmen, gelecek 4 yıl ülkeyi yönetecek hükümeti belirlemek üzere sandık başına gidecek.
 
ETA'nın saldırısının seçimlerin sonucuna etki etmesi beklenmezken, anketler iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) lideri Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun rakibi sağ görüşlü Halk Partisi'nin (PP) lideri Mariano Rajoy'un 3-5 puan önünde olduğunu gösteriyor.
 
İspanya'da genel seçimlerle birlikte ülkenin 17 özerk yönetiminden biri olan Endülüs Özerk Yönetimi'nde de başkanlık seçimi yapılacak. Endülüs bölgesinde iktidarda olan PSOE'nin yeniden kazanması bekleniyor.

cnnturk.com



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,804 µs