En Sıcak Konular

Bakan Kürdistan denmesine bozuldu

9 Mart 2008 16:12 tsi
Bakan Kürdistan denmesine bozuldu Talabani “Irak olarak sizlere ülkenin güneyi, Bağdat ve Kürdistan dahil bütün bölgelerinde kolaylıklar sağlamaya hazırız” deyince, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Türk heyetinin yüzü asıldı.

Ankara’ya çalışma ziyareti düzenleyen Talabani dün akşam Irak’a döndü. Vatan Gazetesi'nin haberine göre; Talabani ziyaretinin ikinci gününde Başbakan Erdoğan ile ikili bir görüşme yaptı ve öğle yemeği yedi. Daha sonra da ikamet ettiği Çankaya Köşkü içerisindeki Camlı Köşk’te Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Türk-Irak İş Konseyi üyelerini kabul etti. Talabani, DEİK heyetini kabulü öncesinde basına kısa bir açıklama yaptı. Irak’ın teröre karşı verdiği mücadelede tüm Türk yetkililerine ve Türk Silahlı Kuvvetlere verdiği destekten dolayı minnettar olduğunu söyleyen Talabani, “Türkiye ile petrol, ekonomi, ticaret, kültür ve siyaset gibi her alanda stratejik ilişkiler kurmak istiyoruz” dedi. Ziyaretinin temel amacının ikili işbirliğini geliştirmek olduğunu vurgulayan Talabani, bu çerçevede DEİK üyeleriyle görüşmekten çok memnun olduğunu, kendilerine Irak olarak tüm kolaylıkları sağlamaya hazır olduklarını bildirdi. Talabani “Irak olarak sizlere ülkenin güneyi, Bağdat ve Kürdistan dahil bütün bölgelerinde kolaylıklar sağlamaya hazırız” deyince, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve Türk heyetinin yüzü asıldı.

Yatırım çağrısı yaptı

Talabani, Irak ekonomisinin iyi durumda olduğunu ifade etti ve Türk şirketlerini Irak’ta yatırım yapmaya çağırdı. Yatırım yapılması için Irak’ta gerekli zeminin mevcut olduğunu belirten Talabani, petrolün varil fiyatını 57 dolar olarak öngördüklerine, ancak şimdi 100 dolara çıktığına işaret etti. Talabani, Irak’ın bütçesinden 25 milyar doları yatırım için ayırdıklarını söyleyerek, Irak’ta iş yapacak şirketlere ödeme yapabilecek durumda olduklarını, tarihsel olarak uzunbir dostluk geçmişine sahip oldukları Türk kardeşlerinin Irak’ta işyapmasını arzu ettikleri belirtti.

DTP’nin protestosu

“Sınır ötesine ses çıkarmadığı” gerekçesiyle Talabani’yi protesto eden DTP, karşılama ve uğurlama törenlerine katılmadı. Talabani de Köşk’teki akşam yemeği konuşmasında, DTP’nin ismini hiç anmadı. Talabani’nin hazırlanan konuşma metninde Ahmet Türk’ün isminin anılmakta olduğu öğrenildi. Talabani, CHP lideri Baykal’ın ismini de konuşma metninde bulunmasına karşın okumadı.

Üst düzey bir yetkili, iki ülke diplomatik ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını vurgularken, Irak tarafının başta PKK konusu olmak üzere verdiği sözlerin tutulmasını takip edeceklerini kaydetti. Türkiye ile Irak arasında çok boyutlu bir eylem planı hazırlanması için iki ülke diplomatları hummalı bir çalışma başlatacaklar.

milliyet



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,527 µs