En Sıcak Konular

Yasakçı rektörler, ek 17. maddeyi kitaptan çıkarmış

9 Mart 2008 13:16 tsi
Üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldıran anayasa değişikliği Meclis'in yüzde 80'inin desteğiyle kabul edildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün onayının ardından yürürlüğe girdi.

YÖK, rektörlere özgürlüğün uygulanması yönünde yazı gönderdi. Bazı rektörler buna karşı çıktı. Gerekçe olarak da anayasa değişikliğinin yeterli olmadığını; YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesinin değiştirilmesi gerektiğini ileri sürdüler. Ancak yasağı savunanlar, 10 yıl önce aynı maddeye 'başörtüsü özgürlüğü getiriyor' diye karşı çıkıyordu. Hatta İstanbul Üniversitesi (İÜ) eski Rektörü Kemal Alemdaroğlu, yükseköğretim mevzuatının yer aldığı kitaptan bu maddeyi çıkartmıştı. Bu çelişkiye dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Şentop, "Yasakçı rektörler ek 17'yi görmek bile istemiyor." dedi. Ek 17, 'Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla yükseköğrenimde kılık kıyafet serbesttir' hükmünü içeriyor.

Ek 17'nin başörtüsünü yasaklamadığını ispatlayan hadise, Alemdaroğlu'nun İÜ rektörlüğüne atanmasıyla yaşandı. Dönemin İÜ Bütçe Daire Başkanı Dr. Yusuf Akçat 'Yükseköğrenim ve İstanbul Üniversitesi Mevzuatı' adlı iki ciltlik kitap yazdı. Rektör Bülent Berkarda'nın döneminde üniversite matbaasında basılan kitaba, YÖK Kanunu'nun bütün hükümleri konuldu. Ancak Alemdaroğlu 1998 yılında rektör olduktan sonra ilginç bir operasyon gerçekleştirdi. Ek 17. madde, yeniden basılan kitaptan atıldı. Bu girişim suç duyurusuna da konu oldu. Savcılık görevsizlik kararıyla dosyayı YÖK'e gönderdi. Prof. Dr. Şentop, bu olayı hatırlatırken, "Ek 17. maddenin serbestlik getirdiğini okuyan herkes anlıyor. Bir tek yasağı savunanlar anlamıyor. Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla yükseköğrenimde kılık kıyafet serbest." şeklinde konuşuyor.
 
zaman



Bu haber 452 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,120 µs