En Sıcak Konular

Ortadoğu’da ölüm dansı

9 Mart 2008 12:53 tsi
Ortadoğu’da ölüm dansı Gazze’ye yönelik İsrail operasyonuna Filistinliler’in de Kudüs saldırısıyla cevap vermesi, barış için çabalayan azınlığın güç yitirmesine, şahinlerin ise iktidarını sağlamlaştırmasına sebep oldu.

İsraİl’in Gazze’ye dört gün süren operasyonunda 130’un üzerinde Filistinli’nin öldürülmesi ve buna misilleme olarak Kudüs’teki bir din okulunda sekiz öğrencinin katledilmesi, Ortadoğu’da bir kez daha şiddetin hüküm sürdüğünü ve barış çabalarının daha da zayıfladığını gözler önüne sermiş oldu. Siyasi yorumcular, Ortaçağ’da ‘Ölüm dansı’ olarak adlandırılan ve her milletten ve sınıftan insanın ölüm karşısında eşitliğine dair alegori’yi Ortadoğu’ya uyarlamaya başladı. İsrail yönetimi ve Filistin liderinin barış çabalarına rağmen, Ortadoğu’da her yeni gün daha fazla şiddet getiriyor, her iki tarafın barış yanlılarını demoralize ediyor ve şahinlere daha fazla güç veriyor. İsrail’de kamuoyunun dörtte üçü Hamas’la konuşma yanlısı olsa da şiddet ortamında bu düşünülemiyor bile. Hamas da İsrail operasyonlarına karşı oluşan öfkeden güç alarak İsrail kentlerine roket yağdırmayı sürdürüyor.

İSRAİL NE YAPACAK

Kudüs’tekİ son saldırı üzerine analistler İsrail’in atacağı adım üzerinde değişik senaryolar üretiyor. İlk ihtimal hiç bir şey yapmamak. Ama zaten Filistinliler üzerinde yeterince sertlik uygulanmadığı eleştirileriyle sürekli karşı karşıya kalan İsrail yönetiminin bu seçimi yapması oldukça güç. İkinci ihtimal ise, katilin yaşadığı Doğu Kudüs’e yönelik bir operasyon. Bunun çok sert şekilde yapılması, 1.2 milyon nüfusu bulunan İsrailli Araplar’ın, yeni bir Batı Şeria’ya hapsolmasına yol açabilecek. İsrail’in bir diğer alternatifi ise Hamas kontrolündeki Gazze’ye yeniden saldırmak. Bu da şiddetin daha da artmasından başka işe yaramayacak. Ancak her durumda İsrail hükümeti, enerjisinin büyük bölümünü ayırdığı halkın güvenliğinin sağlanması konusunda sınıfta kalmış görüntüsü veriyor.


star gazetesi



Bu haber 253 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,653 µs